reklama 11A

Equinews: Spřežení zahájila Zimní pohár ČJF. TOP všestrannost v Borové

ikonka

Zimní jezdecký pohár 2020 zahájilo v Hradištku téměř šedesát kočárů. – Jihočeská Farma Borová získala od ČJF významné ocenění a chystá se hostit hned dva vrcholy sezony ve všestrannosti. – Sledujte nový pořad Equinews a dozvíte se víc!
02.02.2020 01:05  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

VIDEO NAJDETE ZDE - KLIKNĚTE!

 

O závody spřežení je čím dál větší zájem. To každoročně dokazuje např. Zimní jezdecký pohár, jehož se účastní víc a víc soutěžících. Na zahajovací mítink sedmého ročníku tohoto halového seriálu jich dorazilo do Hradištka u Sadské padesát osm.  

Start zimní části nové sezony provázelo spíše jarní počasí, které přilákalo v sobotu 1. února do ochozů několik stovek diváků. Ti mohli vidět velmi napínavou podívanou. V soutěži dvojspřeží si po druhém kole výrazně polepšil Alexandr Soukup. Ten byl v první rozjížďce kvůli jedné chybě až pátý, ale napodruhé byl ze všech nejlepší, a nakonec se radoval z bronzové příčky. Naopak velmi stabilní výkony předváděl Josef Hrouda. Díky dvěma čistým jízdám předstihl Soukupa o více jak tři sekundy a mohl se radovat z druhého místa. K vítězství mu scházely další tři vteřiny. Právě o tolik zaostával za Zdeňkem Jiráskem, jenž jako jeden z mála měl druhou jízdu horší než tu první. Zatímco v úvodu nenašel přemožitele, napodruhé byl až třetí. „Já jsem nechtěl jet, protože máme koně oočkované. Asi to byla špatná vakcína, tak ti lepší koně zůstali doma. Vyhráli jsme s koňmi, kterým je dvacet pět let, takže super,“ spokojeně konstatoval Zdeněk Jirásek.

Ve čtyřspřeží se pořadí na medailových pozicích v průběhu závodu nemíchalo. Třetí se umístil domácí Jaroslav Jandl z pořádajícího Jezdeckého klubu Semice. V každém ze dvou kol byl o více jak sedm sekund rychlejší loňský vítěz seriálu Petr Vlašic, ale na prvenství mu to tentokrát nestačilo. To připadlo Jiřímu Nesvačilovi seniorovi, který byl v obou případech nejrychlejší a navíc bezchybný. Drobné komplikace zaznamenal pouze v maratonské překážce. „Trochu problémy byly, když jsem jel do déčka. Přední kobyla se snažila jít jinam, ale nakonec do vybrala a dobře to dopadlo,“ oddechl se Nesvačil.

Třetí bodovanou soutěží do Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace byla kategorie jednospřeží. Po prvním kole vedl Jiří Kříž, a i když v druhé části byl ještě o něco rychlejší, propadl se v konečných součtech na třetí řádek výsledkové listiny. Ten druhý uhájil o pouhých 16 setin sekundy Dominik Brumovský. V druhé jízdě stlačil čas dokonce pod jednu minutu, což se v druhém kole kromě jeho povedlo pouze Milanovi Domesovi. A právě Domes díky bezkonkurenčnímu času 55,72 sekundy celou soutěž vyhrál. Do druhé rozjížďky přitom vstupoval z třetího místa. „My víme, že to druhé kolo umíme zajet dobře. To jsme se přesvědčili i letos na maďarském poháru, kde jsem vyhrál a dal jsem jim dvacet vteřin.“

Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace pokračuje hned následující víkend parkurovými soutěžemi ve Zduchovicích na Příbramsku. Po čtyřech kvalifikacích v každé z disciplín seriál vyvrcholí v druhé polovině března Jezdeckým festivalem v Královicích u Slaného. Podrobnosti najdete na adresách www.jezdeckypohar.cz a www.jezdeckyfestival.cz.

Významného ocenění se dočkali manželé Kamírovi při galavečeru České jezdecké federace, kde z rukou prezidentky této instituce převzali výroční cenu za mimořádný pořadatelský výkon. Na letošek mají organizátoři z jihočeské Borové ještě větší plány.

Kromě znovu předěleného mistrovství České republiky, jehož průběh v loňském roce zkomplikovala nepřízeň počasí, totiž budou v druhé polovině června premiérově pořádat mezinárodní jezdecké závody ve všestrannosti. Ty se na našem území naposledy konaly před šesti lety v Brně na Panské líše.

Cena prezidentky České jezdecké federace Olgy Plaché je pro Marcelu a Vlastimila Kamírovi velkou motivací, aby obě vrcholné akce proběhly hladce a na té nejvyšší úrovni. 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE