reklama 11A

Equinews: Lukášek hvězdou dostihů v Mostě. V Písku odstartovala KMK

ikonka

Dostihová sezona se rozeběhla na mosteckém Hipodromu bez přítomnosti diváků i majitelů koní. – Zemský hřebčinec Písek hostil úvodní mítink Kritérií mladých koní. Dorazili v hojném počtu a dobře připraveni. – Sledujte pořad Equinews a dozvíte se víc!
22.05.2020 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

POŘAD EQUINEWS NAJDETE ZDE - KLIKNĚTE!

 

Start sezony ve znamení tříletých. Reportáž z premiéry v Mostě

 
V pondělí 18. května se na Hipodromu Most rozběhla cvalová dostihová sezona. Na programu bylo osm rovinových dostihů včetně klasické předzkoušky Memoriálu Rudolfa Deyla.
 
Na závodiště měli tentokrát přístup pouze jezdci, trenéři, rozhodčí a další osoby ve výkonu práce, diváci a majitelé stájí mohli úvodní mítink sezony sledovat pouze na dálku.
 
Na start 1400 metrů dlouhého Memoriálu Rudolfa Deyla šla v roli favoritky bělka Barthesa ze stáje Statek Blata Český Ráj. Svěřenkyně šampionky trenérů Heleny Vocáskové loni vyhrála tři dostihy včetně Ceny Masise. Do jejího sedla se vyhoupl Tomáš Lukášek.
 
Po startu vystřelila dopředu dvojice Redhead Lady a Rabbit Breath, za nimi Adam Florian přidržel Eternity na třetí pozici u bariéry. Tomáš Lukášek zaparkoval Barthesu hned vedle na průběžné čtvrté, páté příčce. V oblouku zavelel k útoku a favoritka se vynořila vedle vedoucích klisen.
 
Do cílové roviny už Barthesa točila u bariéry s délkovým náskokem a začala od soupeřek odcházet. Na distanci už měl Lukášek situaci pod kontrolou a v cíli měl k dobru 2 3/4 délky. Druhé místo ukořistila táhlou koncovkou Eternity před srdnatě bojující Rabbit Breath. Čtvrtou příčkou potvrdila příslušnost k elitě Achird a tabuli uzavřela česká odchovankyně Miluška.
 
Atraktivní souboj nabídl Memoriál Jaroslava Podolana. O vítězství v handicapu II. kategorie na 2000 metrů si to rozdala dvojice čtyřletých klisen s minimální nesenou hmotností. O krk dříve v cíli byla bělka Reine D’Argent, jejíž jezdkyně Jiřina Andrésová navážila 48,5 kg. Druhá Borůvka nesla jen o půl kila více. Třetí následoval 60,5 kily zatížený Well Absolut.
 
Součástí atraktivního rámcového programu bylo několik soubojů tříletých koní. Cena tříletých vytrvalců na 2200 metrů se proměnila ve velké sólo ryzáka Cote Jardina. Žokej Tomáš Lukášek po startu viděl, že se nikdo nehrne dopředu a na svěřenci Jiřího Chaloupky udal pomalé tempo. Hřebcovy síly rozvrhl optimálně a v cílové rovině odskočil o pět délek. Na dalších místech doběhli Rosa Alpina, Sylviana a Swinging Thomas.
Muž dne Tomáš Lukášek se prosadil ještě s tříletými klisnami Secret Passion a Rabbit Toronado a navýšil svou bilanci na čtyři vítězství z pěti startů.
 
Už v neděli se vrátí dostihy do Chuchle Areny Praha, na programu bude odložený Gomba handicap a Velká dubnová cena.
 
Foto Bohumil Křižan / Jockey Club ČR
 
 

Parkurové KMK 2020 zahájeno. V Písku se dařilo svěřencům Jana Štětiny

 

Na nedávno zrenovovaném kolbišti Zemského hřebčince v Písku odstartoval další ročník seriálu Kritéria mladých koní v parkurovém skákání, který se koná již bezmála tři desítky let. Zájem o účast byl zcela enormní a soutěžilo se přesně dvanáct hodin.
 
Kritéria mladých koní se hodnotí jinak než běžné parkurové soutěže. Nad sportovním výsledkem převažuje hodnocení komisaře, který sleduje např. sílu odrazu, použití krku, krčení končetin, obratnost nebo schopnost improvizace či vnímání jezdce na parkuru. 
 
Chyby na překážkách a případné překročení časového limitu jsou sice penalizovány, ale formou odečtu části kladného bodového ohodnocení ze strany komisaře. Tím byl v Písku Jan Chýle, který ocenil veskrze kvalitní výkony koní. „Valná většina působila naprosto jistě, sebevědomě, rutinovaně a za to je potřeba tedy ocenit práci trenérů a jezdců. Svědčí to o velmi dobré domácí přípravě.“
 
Mezi čtyřletými klisnami si nejvyšší známky vysloužila Bellucca-ŠK po hřebci Conway pod vedením Filipa Žlábka. Nasbírala rovných 26 bodů. Nejlépe mezi čtyřletými hřebci a valachy byl ohodnocen Lotus 13 po Little Joe 1 s jezdcem Matějem Kotalíkem – získal 26,2 bodu. 
 
Mezi pětiletými klisnami upoutala komisaře nejvíce Ketty-H po známém hřebci Aristo Z, jejíž jezdkyní je Jana Vaníčková. Souhrnná známka klisny byla 25,8 bodu.  V kategorii pětiletých hřebců a valachů vyčníval nad ostatní s necelými 26 body Carnelian po hřebci Comme Il Faut, jehož předváděla na parkuru Kateřina Veselovská. 
 
Z šestiletých klisen dosáhla nejlepšího výkonu Gia Acorada po hřebci Acorado I. S Kateřinou Hanušovou získala 25,9 bodu. Na nižší stupně vítězů nejednou dosáhl se svými svěřenci Jan Štětina. Nejlepšího výsledku se tento plzeňský jezdec dočkal s šestiletým hřebcem Presley-S po Elvis ter Putte, s nímž vyhrál. Komisař Jan Chýle mu udělil dvakrát známku 8,8 a jednou 8,6 – v součtu tedy 26,2 bodu.
 
Kritéria mladých koní v parkurovém skákání čeká celkem sedm kvalifikačních kol. Finále se uskuteční začátkem září opět v Písku.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE