reklama 11D

Equinews: Klusáci v Chuchli a parkurová reprezentace ve Zduchovicích

ikonka

Velká květnová cena hlavního města Prahy otevřela opožděnou sezonu klusáckých dostihů ve Velké Chuchli. – Parkurový restart ve Zduchovicích si nenechala ujíst trojice olympijských uchazečů. Z vítězství se nakonec radoval Kamil Papoušek.
19.05.2020 16:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

Podívejte se na souhrn toho nejzajímavějšího v aktuálním vydání pořadu Equinews!

KLIKNĚTE ZDE

 

Inaccessible Grou je zpět. Klusácké vrcholy ovládli Kotásek a Škobis

O měsíc později než bylo původně plánováno se v sobotu 16. května rozběhla klusácká dostihová sezona. Zahajovací mítink za zavřenými dveřmi v Chuchle Areně Praha nabídl sedm atraktivních klání a hned dva vrcholy dne.

Ve Velké květnové ceně hlavního města Prahy na 2180 metrů se po sérii úspěšných startů ve vídeňském Krieau vrátil na českou půdu úřadující vítěz Českého klusáckého derby Inaccessible Grou. Pětiletého valacha stáje OR-FEA vedl jeho trenér Jaromír Kotásek, který měl na startu i loňského sériového vítěze Un Nuage d’Osmoz s Veronikou Poršovou.

Po startu se ujal diktování tempa sedmiletý Gaudi Boko s jezdcem Pavlem Vávrou, který se místy odpoutal i o několik délek. Z druhého místa ho sledoval bělouš Ready Get. Hlavní vyzyvatel favorita Fighter Pilot s Mykolou Volfem se držel blízko špice, Inaccessible Grou odpočíval kolem páté pozice.

Před posledním obloukem zavelel Fighter Pilot k útoku a posouvat se začala také dvojice Kotáskových svěřenců. Ještě při točení do cílové roviny se zdálo, že by vedoucí Gaudi Boko mohl nápor soupeřů vydržet a završit svou sólovou jízdu do úspěšného konce. Necelých dvě stě metrů před cílem se ale přes něj přehnal Inaccessible Grou a posléze i Un Nuage d’Osmoz.

Derby-vítěz se prosadil jistě o 1 1/4 délky, na Gaudi Boka zbyla třetí příčka před klisnou Kyza Deux Skree a Fighter Pilotem. Inaccessible Grou vyklusal kilometrový čas 1:17,750. "V posledním oblouku se mi to otevřelo. Měl jsem plné ruce, tak jsem to zkusil a vyšlo to. Jsem moc rád,“ řekl po doběhu Jaromír Kotásek. „V zimě jsme běhali ve Vídni a končili jsme až v únoru, ale pro české dostihy to byla velmi dlouhá přestávka."

I ve druhém vrcholu dne došlo k doběhu raz-dva v podání jedné stáje, ale po zcela odlišném průběhu. Prix du Trotteur Francais na 2180 metrů, první díl série pro klusáky francouzského chovu, se změnila ve velké sólo favorizovaného hnědáka Game Atout ze stáje Viktoria.
V sulce se svým majitelem Zdeňkem Škobisem odskakoval z první mety, a tak se hned po prvních stovkách metrů ujal vedení a místy svým soupeřům utekl o nesčetné délky. Škobis se ani na okamžik nemusel o vítězství obávat. V polovině dostihu nechal Game Atout odpočinout a v závěru deklasoval pole o deset délek.

Z druhého místa vítěze jistil stájový kolega Fairway, třetí skončil Embargo d’Ukraine. Game Atout vyklusal kilometrový čas 1:17,843. „Vyhrál jsem poměrně lehce, měl jsem plné ruce až do cíle. Hezky jsem se svezl,“ liboval si Škobis.

Klusácká sezona pokračuje už v sobotu 23. května dalším mítinkem v Chuchle Areně Praha.

 

Restart z nuly na sto čtyřicet. Zduchovické ST vyhrál Kamil Papoušek

O takovém restartu parkurové sezony se zduchovickým pořadatelům ještě před pár týdny ani nezdálo. Jen pár dní po uvolnění vláních restrikcí se v tamním Jezdeckém centru konaly závody se stovkami startů za účasti několika českých reprezentantů.

Ačkoliv se v jeden okamžik v areálu při sportovním mítinku nesmí potkat více jak sto osob, zkušení pořadatelé ve Zduchovicích připravili ve dvou dnech pestrou skladbu čtrnácti samostatných soutěží, v jejich rámci dokázali postupně odbavit ke třem stovkám startů denně. Skákalo se sice pokaždé téměř dvanáct hodin v kuse, ale vše se obešlo bez viditelných potíží. „Byli jsme překvapeni obrovským zájmem o tyto závody, protože po otevření rezervačního systému byla do půl hodiny veškerá místa obsazena,“ prozradil organizátor závodů Ladislav Krulich.

Mezi účastníky nechybělo ani několik potenciálních uchazečů o olympijskou účast v Tokiu, jako např. Ondřej Zvára: „Těšil jsem se samozřejmě moc, tím, že jsme už byli rozdávodění, tak už že jsem to docela potřeboval.“ Druhým členem parkurového A-kádru, který se účastnil hlavní soutěže zduchovického klání byl Kamil Papoušek. Stejně jako Zvára sedlal na parkuru s výškou překážek do 140 centimetrů tři své svěřence. Zatímco Ondřej Zvára dokončil bez penalizace pouze s Calinusem, s nímž byl nakonec třetí, Papouškovi se podařilo projet cílem s nulou na bodovém kontě v sedle dvou osmiletých valachů – Mister Star a Great Feeling. A právě s druhým jmenovaným vyšetřil navíc přes sedm sekund, což mu zajistilo jednoznačné vítězství. 

„Koně už doma skákali moc dobře a jsem rád, že svoji formu potvrdili. Je vidět, že se až tak moc nestalo, když tak dlouho nebyli na závodech,“ spokojeně konstatoval Kamil Papoušek. „S Ondrou jsme se trochu hecovali, ale dneska nebyl cíl vyhrát, spíš si ověřit, jak jsou na tom koně po tak dlouhé pauze bez závodů. Takže jsem rád, že to funguje tak, jak má. – Všichni mí koně dnes šli dva parkury. Před prvním byli takoví natěšení a museli se docela dlouho opracovávat, ale před druhým parkurem jsem na všech měl pocit, že už jim došla síla. Jak byl ten parkur dlouhej, tak už toho měli dost. Ale o to je to hodnotnější v tom, že si to zaskákali tréninkově a do té formy se zase dostanou,“ zhodnotil vítěz.

Velmi blízko k nejlepšímu výsledku z hlediska času měl Ondřej Zvára s Chaccolanem, ale s ním jednou chyboval, což jej odsunulo až na páté místo za Kateřinu Veselovskou. 

Foto Marek Sekáč




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE