reklama 11A

Equinews: Tlumačov hostil Zimní jezdecký pohár skokanů i vozatajů

ikonka

Zimní jezdecký pohár 2022 pokračoval v Tlumačově parkurovou i vozatajskou částí. V hlavní soutěžní kategorii parkurové části seriálu zvítězila Kateřina Matušková. Z vozatajů uspěli Lucie Kurková, Petr Myslík a Radek Nesvačil. Podrobnosti v Equinews.
01.03.2022 18:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Matušková a Žíla si podmanili skokovou část Zimního poháru v Tlumačově

Do velké túry parkurové části Zimního jezdeckého poháru v Tlumačově nastoupilo osm dvojic a šest z nich postupovalo do finále soutěže s výškou překážek do 125 centimetrů. Hned tři koně v něm měl Zdeněk Žíla, ale vítězství mu tato výhoda nepřinesla.
 
V sedle Lady – L měl velmi rychlý čas, ale jednou chyboval v základní části a skončil tak nakonec až čtvrtý. Na Cornetovi Cassini HF zopakoval bezchybnou jízdu, ale čas 43,13 byl o téměř tři sekundy pomalejší, než měl zaznamenaný ve výsledkové listině s Cannorem, s nímž se zařadil na druhou příčku. 
 
Nejlepší výkon předvedla Kateřina Matušková s klisnou Carristou. Cílem projela s nulou na bodovém kontě v čase 39,30 sekundy a zaslouženě zvítězila. Radovat se mohla i z pátého místa na Forestovi, s nímž zaznamenala ve finále dvě shozené překážky. Šestý byl v této nejvyšší soutěži dne Radek Šídlo s koněm Inos del Maset. Ten si nesl do závěrečné fáze jeden trestný bod a později k němu přidal dalších dvanáct. Také zbývající dva řádky ve vyhodnocení parkuru stupně S* patřilo tomuto jezdci, a to na koních L-Dino Hoejgaard a Nogalina Z. 
 
V malé túře Zimního jezdeckého poháru se Šídlovi dařilo pro změnu s In Time Del Maset. Tato dvojice skončila druhá za Kristýnou Koutnou se Secret Soniou, jež parkur stupně L* na překážkách do 115 centimetrů překonala stejně jako další čtyři účastníci bez penalizace, ale v nejlepším čase 42,38 sekundy.
 
Zimní jezdecký pohár v parkurovém skákání pokračuje již 5. března v Královicích u Slaného. Bude se jednat o poslední kvalifikační mítink v této disciplíně halového seriálu, jehož součástí jsou i vozatajské soutěže.
 

Do finále Zimního jezdeckého poháru se kvalifikovalo již 11 čtyřspřeží

Hala Zemského hřebčince Tlumačov zažila v neděli 27. února mimořádně zajímavou sportovní podívanou. Zcela zaplněné ochozy sledovaly 65 spřežení při dalším kole Zimního jezdeckého poháru vozatajů.
 
Devatenáct z nich sice soutěžilo „jen“ v hobby soutěžích, ale i tak šlo o rekordní účast na domácích halových závodech. Vůbec nejpočetnější startovní pole měla kategorie jednospřeží. Výborně vyšlo úvodní kolo soutěže Milanovi Domesovi, jenž vyhrál první letošní mítink v Hradištku. Ve Slatiňanech o čtrnáct dní později kvůli karambolu v maratonské překážce nebodoval a za další dva týdny v Tlumačově zapisoval jen pět bodů, jelikož druhá rozjížďka mu vůbec nevyšla. Shodil v ní tři míčky a musel se spokojit až se šestým místem. S poměrně malými bodovými rozdíly před ním skončili František Štamfest a nejmladší ze známé vozatajské rodiny Nesvačilů. Jan Nesvačil si čtvrtou příčku připsal poprvé jako reprezentant Zemského hřebčince Tlumačov. 
 
Velmi vyrovnané výkony měla Kateřina Muchová. S Frenou byla dvakrát třetí a třetí skončila i po součtu výsledků obou kol, kdy nasbírala 173,77 bodů. Do tabulky jí přibylo osm bodů, ale jelikož bodovala ve všech třech kolech, tak se jí dle pravidel seriálu nejhorší příděl škrtnul a polepšila si pouze o bod. Přesto jí to stačí na vedení v průběžném pořadí. 
 
Naopak poprvé letos zabodoval David Haitl. V tlumačovské hale byl po první rozjížďce druhý, ve druhé však přišla jedna chyba a musel se obávat, zda si pozici udrží. Nakonec se mu to povedlo, byť s náskokem pouhých 78 setin na Muchovou. 
 
Také vítězka soutěže Lucie Kurková dosud v tabulce nefigurovala, ale díky dvěma bezchybným a rychlým jízdám si z Tlumačova odvezla deset bodů a dorovnala tak skóre Karla Nývlta, s nímž se dělí o sedmý řádek. Dělené je v žebříčku jednospřeží i páté místo, jelikož 13 bodů nasbírala jak úřadující mistryně republiky jednospřeží Markéta Sedlinská, tak Ota Bareš. Čtvrtý je již zmiňovaný František Štamfest, třetí Milan Domes a dva body ztrácí na Muchovou Lucie Maryšková, jež na moravské kolo nedorazila. 
 
Také ve dvojspřeží diváci sledovali napínavý souboj. Milan Domes opět nejprve vedl, ale pak se propadl na pátou pozici. Šestibodový příděl se mu v tomto případě nezapočítal, neboť z předešlých dvou mítinků měl deset a devět bodů. V průběžném pořadí má po třech kolech minimální náskok před Zdeňkem Jiráskem. Ten byl v Tlumačově druhý stejně jako v Hradištku. Škrtal se mu tedy příděl ze Slatiňan, kde byl třetí. 
 
V součtu sedmnáct bodů má aktuálně třetí v Zimním jezdeckém poháru dvojspřeží Martin Zakršmíd. V hale Zemského hřebčince se mu přitom nedařilo tak, jako při prvních dvou závodech, a proto si pěti body za šesté místo bodově nepolepšil. S šestnácti body je těsně za ním Petr Vlašic. Ten si dojel s koňmi Lord a Arien pro pomyslný bronz. Velký pozor si bude muset dávat na Petra Myslíka, který je aktuálně dva body za ním a v Tlumačově dokázal, že se s ním musí počítat do skupiny favoritů. Se 181,58 body totiž nenašel přemožitele. 
 
Pokud by se finále vozatajské části Zimního jezdeckého poháru 2022 zúčastnila většina kvalifikovaných v kategorii čtyřspřeží, jednalo by se o podívanou, kterou domácí halové závody nepamatují. Ve třech kvalifikacích vybojovalo postup jedenáct sportovců a jen v Tlumačově přibyli čtyři. Ačkoliv Jiří Nesvačil senior a Jaroslav Juráň senior letos bodovali poprvé a skončili až za jejich mladšími soupeři, zkušeností mají na rozdávání a mohou ještě hodně zamíchat pořadím seriálu. 
 
Letos poprvé v halových soutěžích odstartoval i Josef Hrouda. Skončil třetí před Milanem Domesem a za Petrem Vlašicem. Tito dva vozatajové naopak objíždějí všechny zimní mítinky a drží si přední příčky v seriálovém žebříčku. Tentokrát se však museli sklonit před Radkem Nesvačilem. Také on patřil mezi ty, kteří oprášili závodní kočár až na konci února, ale před svými soupeři zvítězil s poměrně velkou rezervou. 
 
Vozatajové uzavřou kvalifikační část Zimního jezdeckého poháru v Brně. Do haly Veterinární univerzity se sjedou v sobotu 12. března. Finále seriálu je naplánované o týden později do Královic u Slaného.
 
Foto: Gabriela Pilařová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE