reklama 11C

Equinews: V Dauhá začala Global Champions 2022. Zimní pohár vrcholí

ikonka

První ze sedmnácti mítinků parkurové série Global Champions hostilo začátkem března katarské jezdecké centrum Al Shaqab. V úvodním kole GCL skončil tým Prague Lions šestý. – V Královicích proběhla poslední kvalifikace Zimního poháru ve skocích.
08.03.2022 13:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Prague Lions byli v Dauhá šestí. Beerbaum je první účastník Super GP

Prestižní parkurová série Global Champions má za sebou první závod sezony 2022. Do sobotní části dvoukolové týmové soutěže v Dauhá postupovalo pět celků bez penalizace. Mezi nimi byli i zástupci Prague Lions. 
 
Niels Bruynseels absolvoval oba parkury s dvanáctiletou klisnou Cristel. Při druhém startu však jednou chyboval, a to až na úplně poslední překážce kurzu s výškou 155 centimetrů. Stejně smolná chyba v závěru potkala i jeho kolegu Pietere Devose, jenž namísto čtrnáctileté Claire Z sedlal napodruhé o rok zkušenější klisnu Mom´s Toupie de la Roque. Také on tedy zapisoval čtyři trestné body za jednu chybu a osmibodové skóre v kombinaci se součtem časů 142,26 sekundy znamenalo pro Pražské lvy šesté místo.
 
Celkem osm bodů měli také Rome Gladiators, St Tropez Pirates a Miami Celtics, ale kvůli delšímu času se zařadili na sedmou až devátou pozici. Zlepšení zaznamenali Berlin Eagles a London Knights. Tyto týmy měly ze čtvrtečního kola po čtyřech bodech. V sobotu k nim již žádný nepřidaly a braly body za čtvrtou a pátou příčku. Z Bronzu se radovali zástupci Madrid in Motion. Sice si nulu z úvodu neudrželi, ale mezi jednou chybujícími měli nejrychlejší čas. 
 
Pouze dvě družstva nebyla penalizována vůbec. Tím prvním jsou Hamburg Giants zastoupení Jurem Vrielingem, jenž do loňska startoval za Pražské lvy, na desetiletém Long Johnovi Silver a Bartem Blesem v sedle dvanáctiletého valacha Comme-Laude W. Časový součet 146,96 ovšem stačil jen na druhý řádek výsledkové listiny, neboť jezdci nového týmu Stockholm Hearts stlačili čas pod 140 sekund, a to téměř o šest desetin. Velkou zásluhu měl na tom Peder Fredricson se čtrnáctiletým Hanssonem WL, jenž dokončil v čase 69,39 sekundy. Jeho týmová kolegyně Malin Baryard-Johnsson s klisnou H&M Indianou měla čas 70,03. Na výhře Stockholmských srdcí měl podíl i Olivier Philippaerts. Ten na klisně H&M Legend of Love startoval za tým ve čtvrtek a v sobotu přenechal místo v týmové soupisce Fredricsonovi. 
 
Třiatřicet dvojic nastoupilo do první letošní Grand Prix Longines Global Champions Tour. Osm z nich se probojovalo čistou jízdou na základním parkuru s výškou překážek 160 centimetrů do rozeskakování. 
 
Mezi nimi byl i Belgičan ve službách Pražských lvů Pieter Devos s Mom's Toupie de la Roque. I tentokrát předvedl precizní jízdu, ale čas 40,45 vteřiny byl z těch pomalejších. Proto se nakonec umístil těsně pod stupni vítězů. Naopak Němec Christian Ahlmann s dvanáctiletým Dominatorem 2000 Z byl ze všech rozeskakujících se nejrychlejší. Jenže jednou chyboval a skončil pátý. Z třetí příčky se radoval Jur Vrieling s Long Johnem Silver, a to díky času 40,02. 
 
Loňský vítěz Super Grand Prix v Praze Henrik von Eckermann s King Edwardem startující pod švédskou vlajkou dokončil v čase 38,74 sekundy. K dalšímu triumfu mu chybělo jen 56 setin. Právě o ty byl rychlejší Ludger Beerbaum z Německa na desetileté klisně Mile. Právě on je tak prvním jezdcem, který se může těšit na účast v letošní Super Grand Prix. Ta bude v sobotu 19. listopadu jedním z vrcholů Global Champions Prague Playoffs. Ludger Beerbaum krátce po skončení soutěže uvedl, že ve své kariéře měl už mnoho výher, ale tahle je pravděpodobně jedna z nejemotivnějších a také neočekávaná. 
 
Série Global Champions nyní zamíří na slavnou Miami Beach. Druhý závodní mítink tam proběhne od 12. do 14. dubna a o dva týdny později naváže další kolo v Mexico City. Celkem je naplánováno v základní části šestnáct akcí, a tou sedmnáctou bude již zmíněná galashow světového parkuru GC Prague Playoffs. Konat se bude od čtvrtka 17. do neděle 20. listopadu.
 

Darina Hochmanová vede Zimní pohár ve skocích. Finále bude o nervech

V sobotu 5. března se v Královicích u Slaného konalo čtvrté kolo skokové části seriálu Zimní jezdecký pohár. Ve velké túře postupovalo do finále sedm dvojic. Dvě ho však nakonec nedokončily. 
 
Tři chyby v rozhodující části hlavní soutěže inkasovala Petra Tvrdíková s Dracarou a skončila pátá. Čtvrté i třetí místo patřilo Kláře Hlaváčkové. S Machare Bono obdržela osm trestných bodů, s valachem Cascudem Bono žádný, ale měla z bezchybných nejpomalejší čas. Od druhého Jana Bardona s hřebcem Concoretem ji dělilo sedm a půl sekundy. Podstatně menší rozdíl byl mezi Bardonem a vítězkou Darinou Hochmanovou s Chiquitou-LS. Její čas v cíli byl 42,66, což bylo jen o 37 setin méně. 
 
Jelikož Hochmanová zvítězila již při první kvalifikaci Zimního jezdeckého poháru, do finále si ponese plný počet dvaceti bodů. O bod méně má Miloslav Příhoda, který se tentokrát do finálové části kvalifikační soutěže neprobojoval. Třetí je s patnácti body Klára Hlaváčková. Reálné šance na celkové vítězství si drží ještě Jan Bardon, Kateřina Matušková, Dagmar Becáničová, Lukáš Sojka, ale i někteří další. Kvalifikovalo se dohromady patnáct jezdců, ostatní se budou moci účastnit otevřených soutěží, které jsou též na třetí březnový víkend v Královicích vypsané. 
 
Ve stejné pozici, jako je Darina Hochmanová ve velké túře, je Miloslav Příhoda v té malé. Dvacet bodů nasbíral v prvním a druhém kole seriálu. Do třetice bral sedm bodů za čtvrté místo s Kristiánem, ale ty se mu jako nejhůře bodovaný výsledek škrtaly. Se sedmnácti body je druhá Klára Hlaváčková, jež byla tentokrát třetí se Skipem. Jan Bardon a Concoreto byli druzí, brali tedy devět bodů a ty je vynesly na průběžný třetí řádek tabulky. Čtvrtý je nejčerstvější vítěz z Královic Miloslav Vítek. Na prvenství v soutěži L** dosáhl s Bonne Chance-2. Po deseti bodech pak mají Kristýna Koutná a Lukáš Sojka. Mezi kvalifikovanými v malé túře je dvacet jmen, o dvě méně je pak v pony túře pro děti.
 
Ještě před finálovým mítinkem se uskuteční poslední kvalifikace Zimního jezdeckého poháru vozatajů. Hostit ji bude v sobotu 12. března hala Veterinární univerzity v Brně. 
 
Foto: poskytlo tiskové středisko GCL



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE