reklama 11B

Bednaříková: Corratino byl blázen, žádný skok pro něj nebyl problém

ikonka

S Corattinem se Simona Bednaříková setkala, už když byl tříletý. O dva roky později se jejich cesty protnuly podruhé a netrvalo dlouho, než se dostavily první úspěchy. V rozhovoru vzpomíná také na skok mohutnosti, při němž překonali 170 centimetrů.
01.07.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Simona Bednaříková, dříve Bozděchová, za svého životního koně označuje Corattina. S tímto valachem po Corratus z matky po Racot se společně dostali až do soutěží stupně ST ve všestrannosti. Své jezdkyni předal svou jistotu a odvahu při skákání větších skoků, a to jak v parkuru, tak v crossu. 
 
Na kterého koně ze své kariéry v sedle dodnes nedokážete zapomenout a proč?
Tím nezapomenutelným koněm je pro mě Corratino. S všestranností jsme začínali společně a dostali se až na úroveň ST. Byl to pro mě ten PAN kůň, kterého potkáte jen jednou za život. Dokonce věřím, že v rukou profesionála by to dotáhl i na olympiádu. Nebo by minimálně chodil opravdu velké věci. 
 
Kde jste se poprvé potkali? Kdy přišel první společný úspěch?
Poprvé jsem ho viděla jako tříletého hřebce, když ho k nám do stáje dovezli z Holandska. Už tenkrát jsem se do něj zamilovala. Následně jsme se potkali o dva roky později, když se znovu objevil u nás ve stáji s tím, že je na prodej. A táta, kterého také naprosto ohromil, mi ho koupil. Začátky sice byly trochu divoké, byl to silný a temperamentní kůň, ale zvládli jsme to. Naším prvním větším společným úspěchem byla výhra v Bronzové podkově.
 
Čím si vás tento kůň získal? 
Získal si mě svým skvělým charakterem, obrovskou odvahou a velkou skokovou schopností. Nejvíc jsme si rozuměli v crossu. Byl sice trochu blázen, ale já se ho nebála. Díky němu jsem se ujistila ve skákání větších skoků, a to jak parkurových, tak těch crossových. Pro něj nebyl žádný skok problém, na co ho člověk namířil, to skočil a nikdy nezaváhal. Tu jistotu a odvahu, kterou mi dodal, nyní můžu využít při ježdění jiných koní.
 
Jaké měl základní charakteristické znaky?
Byl to impozantní kůň s velkou silou a výdrží. Na veškeré ošetřování byl moc hodný, pod sedlem byl temperamentní, ale nikoli zákeřný. Rád si hrál s kamarády v sousedních boxech. Byli schopní se zvedat na zadní a pošťuchovat se přes zeď. 
 

Psali jsme: Stoupne vám adrenalin a vyrážíte na trať, popisuje cross Bozděchová

 
Co všechno jste spolu zažili?
Jedním z těch nejhezčích zážitků pro mě byl skok mohutnosti, který se konal během Huberta v naší stáji. Překonali jsme 170 centimetrů a skočil to s naprostou lehkostí. Věřím, že by skočil ještě výš, ale neměli jsme vyšší stojany. Slabé chvilky byly občas na parkuru v rámci všestrannosti. Šli jsme za více trestných bodů a stálo  nás to vítězství nebo hezké umístění.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Nejvíce si vážím čtvrtého a pátého místa z mistrovství České republiky. Také jsme společně obsadili páté místo ve finále Zlaté podkovy a jeho zásluhou jsem byla v roce 2016 vyhlášená Jezdcem roku. O rok později jsme přidali ještě třetí místo v kategorii Mladý jezdec.
 
Jaký byl jeho další osud? Jak často na něj vzpomínáte?
Loučení bylo těžké. Teď je v Itálii a daří se mu dobře. Je mu už 17 let, ale pořád vypadá skvěle. Vzpomínám na něj často, vždy při pomyšlení na „staré časy“, nebo když vidím koně podobného typu. 
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Ano, mám svého oblíbence, ale o všechny koně pečuji stejně a nedělám mezi nimi rozdíly.
 
Foto: poskytla Simona Bednaříková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE