reklama 11B

Na military mě nejvíce lákal cross, prozrazuje Miriam Záveská

ikonka

Jezdkyně všestrannosti Miriam Záveská sídlí ve Vysokém Veselí, kde se věnuje přípravě sportovních koní a trénování svěřenců. Své začátky u koní prožívala v rodinné stáji. Nyní se účastní republikových šampionátů i mezinárodních závodů.
11.06.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Miriam Záveská je úspěšná jezdkyně ve všestrannosti, ve které dosáhla výkonnosti stupně ST. Závodila ale i v drezuře, a to až do úrovně S, parkury absolvovala do výšky 140 centimetrů. Závodně se jezdectví věnuje od roku 2002, kdy splnila Zkoušky základního výcviku jezdce, na první závody si ale již nevzpomíná.
 
U koní se Miriam pohybovala odmalička, neboť je měli doma. „Moje jezdecké začátky probíhaly převážně u nás na louce a provedla mě jimi moje mamka, která se mnou chodila jezdit nejčastěji,“ vzpomíná jezdkyně.
 
U ježdění na louce ale Miriam nezůstala a v roce 2002, kdy získala jezdeckou licenci, započala její závodní kariéra. I když si na první oficiální výjezd nevzpomíná, v kariérách má zapsanou soutěž ve všestrannosti na úrovni stupně Z. Závod se jel v Šumperku a jezdkyně sedlala svou životní klisnu Treisi 1. O dva měsíce později pak společně vyjely i na parkurové závody, kde startovaly na výšce 115 centimetrů.
 
Treisi, klisna po hřebci Taarlo Kubišta, pocházela z vlastního chovu. „Treisi mi udělala obrovskou službu. Nejen, že mě vytáhla do vyššího sportu, ale byla také mým prvním mladým koněm, kterého jsem si připravovala téměř od obsednutí,“ popisuje impulsivní ryzku Miriam a dodává, že postupem času jí rukama prošlo několik dalších zajímavých koní, například Kilossery Harvey, Pinarello nebo Expectacy.
 

Psali jsme: Miriam Záveská: Treisy byla mašina. Často jsem se domů vracela pěšky

 
„K všestrannosti mě přivedl Jaroslav Hatla, kterému kromě toho vděčím i za velké množství zkušeností, které jsem díky němu nasbírala,“ říká Miriam. Na kontě má již několik výborných umístění z mistrovství České republiky i z mezinárodních závodů.
 
Momentálně jezdkyně se svými koňmi sídlí ve Vysokém Veselí. „K dispozici mám teď na závody tři koně, k tomu pomáhám jezdit koně svému příteli,“ prozrazuje Miriam a dodává, že dva koně, které nyní jezdí, jsou přímo její. „Jedná se o šestiletou klisnu Lenny a pětiletého valacha I´m Wild. S oběma se účastním závodů ve všestrannosti.“
 
Ve stáji tráví téměř celé dny. „Každé ráno začnu tím, že navodím koně do výběhů. Poté jdu jezdit a ve dvanáct hodin následuje výměna koní ve výbězích. Odpoledne pokračuji v ježdění a do toho se věnuji trénování. Po 17. hodině stahuji koně domů, postarám se o ně, dodělám potřebné věci ve stáji a nakrmím.“ Miriam se věnuje i trénování lidí, přičemž ji velmi naplňuje vidět posun dvojice kupředu.
 
Konkrétní cíle a plány do budoucna jezdkyně nemá. „Já moc neplánuji. Vždy, když začnu, tak se něco stane a pokazí. Byla bych ráda, aby mi koně vydrželi zdraví a s Lenny bych chtěla v letošní sezoně dobře chodit dvě hvězdy.“
 
Foto: poskytla Miriam Záveská



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE