reklama 11C

Juniorka versus důchodce. Jezdectví jako zdroj olympijských rekordů

ikonka

Jezdectví umožňuje závodit do poměrně vysokého věku, není tedy divu, že nejstarším olympijským účastníkem v historii je právě jezdec. Neuvěříte, kolik mu bylo let. A víte, jak stará byla naopak nejmladší účastnice a jaká jsou další olympijská nej?
22.05.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

V roce 2024 se v Paříži odehraje letní olympiáda. Některá místa pro týmové soutěže ve skocích, drezuře i všestrannosti už jsou obsazená, protože kvalifikace jsou v plném proudu. Než se olympijská horečka rozběhne naplno, pojďme se ohlédnout za různými nej…
 
Věděli jste třeba, která země je nejúspěšnější v historii olympijských her, kdo byl nejmladším nebo nestarším účastníkem? 
 
 

Nejstarší účastníci

Jak známo, jezdectví je odvětví, které umožňuje sportovcům závodit výrazně déle než některé jiné sporty. Vyžaduje vedle talentu a píle hlavně zkušenosti, jež se dostavují až časem. Věk, v němž závodil na olympijských hrách nejstarší jezdec, je ale přeci jen extrémní.
 
Nejstarším účastníkem v historii olympijských her napříč všemi sporty byl Arthur von Pongracz z Rakouska, který se v roce 1936 zúčastnil soutěží v drezuře, a to ve věku dvaasedmdesáti let. Jen o rok méně bylo japonskému drezurnímu jezdci jménem Hiroshi Hoketsu, když startoval v roce 2012 v Londýně. Hoketsu se na hry kvalifikoval poprvé už v roce 1964, poté také v roce 1988. V Soulu nakonec z důvodu karantény koně nezávodil. Soutěžil ale v Hong Kongu 2008 o čtyři roky později v Londýně. Usiloval dokonce i o místo v týmu pro olympiádu na domácí půdě v roce 2021. To mu nevyšlo. Kdyby ano, bylo by mu přes osmdesát let. 
 
Jezdectví nerozlišuje mužské a ženské soutěže, ale kniha rekordů ano. A tak se mezi ženami staly nejstaršími olympioničkami v rámci všech sportů rovněž jezdkyně. V roce 1972 závodila v Mnichově v drezuře sedmdesátiletá Lorna Johnstone z Velké Británie a při posledních hrách v Tokiu se v obdélníku předvedla šestašedesátiletá Australanka Mary Hanna.
 
Pokud bychom hledali jezdce, který získal zlatou medaili v individuální soutěži v nejvyšším věku, byl by to Brit Nick Skelton. V osmapadesáti letech porazil mladší konkurenty na olympiádě v Riu 2016.
 
 

Nejmladší

Na druhém konci pomyslného žebříčku jsou ti nejmladší účastníci. Na absolutní rekord by jezdecký sport nikdy nemohl dosáhnout. Mezi takové účastníky patří většinou gymnastky, které startují na olympijských hrách ve věku, v němž mají jezdci a jezdkyně sotva čerstvou licenci a začínají se sportem.
 
Jezdecký rekord zaznamenala Brazilka Luiza Almeida zařazená do drezurní reprezentace pro hry 2008 v Hong Kongu. Bylo jí bez měsíce sedmnáct let, což je ještě kategorie juniorů. 
 
Rekord nejmladšího individuálního medailisty drží americký jezdec všestrannosti Edmund Coffin, který obsadil první příčku v Montrealu v roce 1976, když mu bylo jednadvacet let a dva měsíce. Jen o něco málo starší pak byl Ital Mauro Checcoli, vítěz soutěže všestrannosti v roce 1964 v Tokiu. Němce Nicole Uphoff bylo jednadvacet let a devět měsíců, když si vezla dvě zlaté medaile v roce 1988 ze Soulu. 
 
 

Nejúspěšnější

Jediné jezdkyni se v historii olympijských her povedlo dosáhnout na hattrick. Byla to nizozemská reprezentantka v drezuře Anky van Grunsven, která získala nejcennější kov na hrách v Sydney 2000, Aténách 2004 a Hong Kongu 2008. 
 
Několik jezdců vyhrálo drezurní soutěž jednotlivců dvakrát. Henri Saint Cyr ze Švédska vyhrával v padesátých letech, Nicole Uphoff z Německa zazářila dvakrát na přelomu osmdesátých a devadesátých let, Britka Charlotte Dujardin slavila v Londýně 2012 a o čtyři roky později v Riu. 
 
Mezi militaristy se vyjímá Novozélanďan Mark Todd, který ovládl soutěž jednotlivců v letech 1984 a 1988. Michael Jung z Německa bodoval relativně nedávno v Londýně a v Riu. Naopak hluboko do historie bychom museli jít za třetím dvojnásobným vítězem Nizozemcem Charlesem Pahudem de Mortangem, jež nenašel přemožitele v Amsterdamu v roce 1928 a o čtyři roky později v Los Angeles.
 
V parkurovém skákání se najde jen jedno jméno, které se v seznamu vítězů opakuje. Je to Francouz Piere Jonqueres D´Oriola. Ten zvítězil v roce 1952 v Helsinkách a poté až za dlouhých dvanáct let v Tokiu.
 
Ve statistice zemí jsou na čele Němci, kteří celkem vybojovali šestapadesát medailí, z toho osmadvacet zlatých. Za nimi jsou Švédi a Francouzi.
 
 

Nejodvážnější

Odvaha se může projevovat i mimo kolbiště, obdélníky nebo krosové tratě. Projevil ji americký jezdec Robert Dover, jenž se stal prvním sportovcem v olympijské historii, který otevřeně promluvil o své orientaci. Učinil tak před hrami v Soulu. Koncem osmdesátých let přitom světem hýbal strašák jménem HIV, takže gayové svou orientaci spíš skrývali. 
 
Tisk mu tehdy věnoval obrovskou pozornost, stejně tak na dalších olympiádách v Barceloně a Atlantě. „Média mě hodně sledovala. Byl jsem někdo, kdo se nebál otevřeně mluvit o tom, že v olympijském sportu může být sportovec s homosexuální orientací,“ vzpomínal jezdec na svůj coming out.
 
 

Koně

Koně, kteří se účastní olympijských her, nesmí být v roce konání akce mladší osmi let. Tak mluví pravidla. Horní limit pravidla neudávají, záleží jen na jejich kondici. Nejstarším koňským účastníkem, pokud budeme brát věk dosažený v roce konání her, je zřejmě Tayberry – belgický teplokrevník, s nímž se Thomas Heffernan Ho z Hong Kongu zúčastnil olympiády v Tokiu před dvěma lety. Hnědákovi bylo v té době dvacet.
 
Devatenáctiletých koní na olympiádě bylo více. Třeba skokan Democrat, který v tomto věku startoval v Helsinkách, což bylo v roce 1952. A také drezurní koně Parzival a Chablis. Oba závodili v Riu v roce 2016.
 
Olympiáda v Paříži zažije své zahájení 26. července 2024. Nechme se překvapit, jestli také přinese nějaké nej.
 
Zdroj: FEI, Eurodressage, Wikipedie, Horse and Hound, Olympics
 
Foto: Arnd Bronkhorst, Richard Juilliart / FEI, Wikipedia



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE