reklama 11B

O sezonách ČJF 2015-2016 s Janem Šímou

Blíží se konec roku, a to je vždy čas k bilancování, hodnocení a zároveň těšení se, co přinese rok další. Při této příležitosti jsme oslovili předsedy oblastí ČJF a manažery komisí s malou anketou. Dnes publikujeme odpovědi Jana Šímy...
20.12.2015 12:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Předseda Karlovarské oblasti ČJF ing.Jan Šíma

Dalším z předsedů oblastí České jezdecké federace, které jsme požádali o krátké zhodnocení uplynulé sezony a pár vět k sezoně příští je Ing. Jan Šíma, trenér, rozhodčí, stavitel a zejména předseda Karlovarské oblasti ČJF.  
 
V roce 2015 proběhly volby na celorepublikové i oblastní úrovni. Vy jste v roli předsedy zůstal a pokračujete v práci. Co je dlouhodobě hlavní prioritou pro váš OV?
 
Samozřejmě, aby nám dobře fungovala oblast. Především se snažíme prosadit vzdělávání do řad jezdců, jejich cvičitelů a trenérů.
 
Co byste v rámci práce OV vyzdvihl, že se podařilo, nebo daří v uplynulém období…?
 
Dobrá práce s mládeží, která vyústila v úspěchy především na MČR-ve skoku i v drezuře. Nemůžu ani opomenout  úspěšné starty v zahraničí.
 
Co naopak je třeba ještě měnit, nebo na čem budete v příštím roce pracovat?
 
Přístup k přípravě mládeže, jak ke ZZVJ, tak i po jejich absolvování a jejich cestě po soutěžích Hobby či jezdeckých závodech. Funkcionáři na závodech: rozhodčí, stavitelé atd. mají své povinné a pravidelné "refrešingy". Cvičitelé/dnes instruktoři/,trenéři nikoliv. Na značné části mládeže jsou vidět nedostatky. Nemají správné základy a učí se sice závodit, ale ne jezdit.
 
Jedním ze základních kamenů ČJF, a v podstatě každého sportovního svazu, je vzdělávání oblast nějaké vlastní projekty, jak podpořit začínající talenty? Chystá se třeba něco pro rok 2016?
 
Základním kamenem v ČJF vzdělání skutečně je a proto nechápu, proč dřívější vedení ČJF jej pustilo do jiných subjektů. Nicméně se oblast bude i nadále snažit podporovat kategorizaci jezdců. Je to důležité již z toho důvodu,že pro začínající jezdce by měly být nastaveny rovnocenné podmínky,povinně je třeba zavést určitou míru stylových soutěží. Zde je možno odhalit chyby při výcviku a případně poraditjak je odstranit. Z iniciativy členů naší oblasti L.Stružinského a O.Nágra probíhá výcvikový blok v M.Lázních pod vedením polského trenéra Huberta Saskiewitcze. Samozřejmě je určen pro vybranou mládež a zúčastňují se jej jezdci i z jiných oblastí. No a pro ty ostatní také něco připravujeme, ale zatím nechci předbíhat, snad se to zdaří.
 
Jaké sportovní úspěchy byste mohl připomenout za sezonu 2015, kteří zástupci vaší oblasti reprezentovali na MČR i například mezinárodních závodech?
 
Tak samozřejmě medaile z MČR v kategorii mládeže a další umístění v ostatních disciplínách. F.Stružinský, V.Nágr, D.Pospěch a T.Markusková.Ti také reprezentovali naši oblast v zahraničí,včetně ME.
 
Co osobně byste si přál do roku 2016? 
 
Aby se některým lidem působících v jezdeckém sportu rozsvítilo v hlavě. Uvědomili si, že vzájemné pomluvy a závist škodí sportu, a že bez vzdělávání a správného systému se daleko nedopracujeme. No a samozřejmě pro všechny hodně zdraví.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE