reklama 11C

Konflikt mezi FEI a sérií LGCL Jana Topse eskaluje

Otec úspěšné a prestižní série skokových závodů Global Champions Tour Jan Tops rozjel v roce 2016 další projekt. Týmová soutěž Global Champions League má za sebou dvě kola, FEI je však proti. A plní hrozby vůči oficiálům, kteří se na ní podílejí...
20.04.2016 15:25  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

LGCL je novým formátem soutěže družstev.

V úvodu si zopakujme, že Jan Tops je zakladatelem úspěšné parkurové série Longines Global Champions Tour. Tento projekt funguje a těší se obrovské oblibě jezdců i fanoušků po celém světěřadu let. Tops přišel s myšlenkou na nový formát soutěže družstev, kterou nazval Longines Global Champions League. Jde o klání týmů, které při každém kole reprezentuje dvojice jezdců, jejichž výsledky se ze speciálně vypsané dvoukolové soutěže sčítají
 
Mezinárodní jezdecká federace FEI však existenci této série na rozdíl od LGCT nepodporuje. Konání této akce pro rok 2016 nepovolila a pohrozila, že oficiálové, kteří se na LGCL budou podílet v rolích rozhodčích, stavitelů, stewardů a dalších budou suspendováni.
 
Jan Tops celou věc podal k úřadu na ochranu hospodářské soutěže v Belgii, který rozhodl, že FEI na takové jednání nemá nárok a Tops tak novou sérii v roce 2016 rozjel. Tím eskaluje celý konflikt mezi LGCL a FEI. Její reakce na sebe nenechala dlouho čekat, po prvním kole, které se konalo v Miami začátkem dubna, zastavila FEI činnost dvěma nizozemským oficiálům Robovi Jansenovi a Rogierovi van Lerselovi, kteří v Miami při soutěži pracovali v pozicích rozhodčího a stavitele parkuru.
 
Oba funkcionáři k tomuto kroku uvedli, že dle jejich názoru odvádí Tops projektem LGCT a LGCL pro jezdectví mnoho práce. Nový formát soutěže považují za další přínos. Princip je lehce srozumitelný i pro diváka, což se ukázalo při prvních kolech. Navíc zásady welfare jsou v tomto případě dodržovány nadstandardněDále se pozastavují nad tím, že FEI činí tyto kroky pouze ve směru k oficiálům, nikoliv jezdcům, kteří se také aktivně LGCL účastní. Uvádějí také, že projekt budou nadále podporovat, což FEI předem oznámili s tím, že podávali rezignaci před prvním kolem, aby tomuto předešli, ale ta však nebyla ze strany FEI přijata.
 
Je otázkou, jak se bude vyvíjet celá kauza dále, když je nyní zřejmé, že nová týmová soutěž si okamžitě našla své fanoušky i účastníky z řad nejlepších jezdců světa.
 



Štítky: FEILGCTLGCL
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE