reklama 11D

Global Champions League může v roce 2016 začít

Global Champions League (GCL) – nová parkurová liga přivítala rozhodnutí Belgian Competition Authority (BCA) zrušit exkluzivitu, kterou si vynucovala Mezinárodní jezdecká federace FEI jakožto organizace zastřešující mezinárodní jezdectví.
29.07.2015 16:51  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto: GCT/Stefano Grasso

V červnu 2015 podala GCL stížnost a žádost o předběžné opatření k BCA v Bruselu s odůvodněním, že FEI porušuje nařízení EU o hospodářské soutěži tím, že vydala pravidlo zakazující jezdcům startovat na závodech, které nejsou schválené FEI. BCA ve svém předběžném opatření zrušil tuto klauzuli o exkluzivitě. Stížnost bude ještě podrobně prošetřena.
 
Podle BCA to znamená, že nový seriál může vstoupit v roce 2016 na trh a žádný jezdec účastníci se seriálu nemůže být penalizován FEI. Úřad dále nařídil FEI, aby v termínu do 31. srpna informovala o této skutečnosti národní federace
 
Doložka výlučnosti, tak jak byla formulována, zakazovala jezdci zúčastnti se závodů neschválených FEI minimálně 6 měsíců před tím, než se účastnil závodů schválených. Vhledem k tomu, že CGL celoroční charakter, účinně tak FEI bránila v účasti na nechválených akcích a také samotnému zahájení Global Champions League.
 
V roce 2016 se tak rozběhne současně s již úspěšně zažitou Global Champions Tour nová napínavá týmová soutěž GCL.
Prezident GCT Jan Tops ke kauze řekl: „Vítáme toto rozhodnutí belgického úřadu pro hospodářskou soutěž. Nyní nám dává cestu, jak legálně zahájit v roce 2016 Global Champions League“. 
 
„Musíme si uvědomit, že BCA rozhodnutím dalo najevo, že bez zrušení této klauzule by GCL nikdy nemohla jít kupředu. Jsem rád, že teď je to jasné i všem jezdcům a naším partnerům, a těším se, že GCL přinese fantastickou soutěž, kterou si všichni budou užívat“ dodal Tops.
 
Frank H. McCourt, Jr., spolumajitel GCL prohlásil, že toto rozhodnutí BCA znamená historický okamžik, kterým se prostředí hospodářské soutěže stává férovým stejně, jako je tomu například ve fotbale, kriketu, basketbale a dalších celosvětově rozšířených sportech.
 
„Až doteď bránila doložka exkluzivity pro FEI rozvoji parkurového sportu. Toto rozhodnutí otvírá dveře k inovacím ve sportu a v konečném důsledku bude přínosem pro celou jezdeckou komunitu od jezdců, přes fanoušky až k majitelům koní, médiím a sponzorům. V nadcházejících letech to osloví nové publikum po celém světě a my jsme rádi, že můžeme být u průběhu tohoto procesu. Děkujeme BCA za uznání platnosti naší námitky a možnost pro jezdec zúčastnit se GCL“ dodal McCourt.
 
Advokáti Filip Tuytschaever a Jean Louis-Dupont vše komentovali takto: „BCA příkladně posloužila spravedlnosti. Rozhodnutí, které padlo méně, než dva měsíce po podání stížnosti ukazuje, že je první důležitým krokem vůči protiprávnímu jednání FEI. BCA ukázala svou schopnost rychle zasáhnout a efektivně bránit hospodářskou soutěž“
 
Rozhodnutí BCA znamení, že doložka exkluzivity je pozastavena do doby, než bude vše kompletně vyšetřeno. Pro jezdce to znamená, že během vyšetřování BCA nesmí být nijak sankcionován přímo FEI nebo prostřednictvím NF za účast v sérii GCL
 
Zdroj: Tisková informace GCT



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE