reklama 11D

Udělej Harveyho! Jak kontroverzní jezdec ovlivnil hovorovou angličtinu

ikonka

Rebel, který upoutal pozornost skandálem při derby v Hicksteadu, rozděloval britskou jezdeckou společnost. Harvey Smith byl ovšem také fenomenální jezdec. Vyhrál přes padesát Velkých cen, závodil na olympijských hrách, má medaile z šampionátů.
14.12.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Když Brit Harvey Smith v roce 1971 procválal po vítězném výkonu v derby v Hicksteadu okolo rozhodčích, udělal rukou gesto, které vstoupilo do dějin jezdectví, a jezdec se kvůli němu dostal dokonce i do hovorové angličtiny. Ale pojďme od začátku…
 
Harvey Smith se narodil v roce 1938 v Bingley v Anglii. Rodiče si přáli, aby spolu se starším bratrem pokračoval v rodinné tradici, tedy aby pracoval ve stavebním průmyslu. Harvey ale od sedmi let jezdil na koních a v osmi absolvoval svou první soutěž na poníkovi patřícím místnímu farmáři. 
 
Škole moc nedal, mnohem víc času trávil ve stájích, na prvního vlastního koně si ušetřil už v šestnácti letech. O své budoucnosti měl jasno. 
 
 

Zlobivý kluk 

Postupně se vypracoval, dostal se do britské reprezentace a patřil v ní k nejlepším. V roce 1963 získal Harvey první velkou medaili – bronz v soutěži jednotlivců na mistrovství Evropy v Římě. O čtyři roky později v Rotterdamu byl mezi jednotlivci druhý, stejně jako v roce 1971 v Cáchách. V týmovém hodnocení má ve sbírce dvakrát stříbro, a to z Vídně 1977 a Hicksteadu 1983. 
 
V roce 1970 vybojoval individuální bronzovou medaili na světovém šampionátu v La Baule. Na olympiádě reprezentoval dvakrát. S koněm Madison Time startoval v roce 1968 v Mexico City, čtyři roky poté závodil se Summertime v Mnichově. Britskému týmu tam tehdy jen o kousek utekla medaile. 
 
Na sklonku aktivní kariéry byl vyhlášen prvním jezdcem v historii, který se zúčastnil stovky kvalifikačních soutěží Světového poháru. 
 
Vedle výsledků a postavení na nejvyšších příčkách žebříčku ale Harveyho proslavila také jeho povaha a přístup. Sebevědomí by mohl rozdávat a jeho chování bylo často v britské jezdecké společnosti vnímáno jako kontroverzní. Byl neomalený a drzý, mluvil přímočaře a bez příkras. Vystupoval úplně jinak, než bylo v tehdejším ostrovním prostředí zvykem. Ale právě proto ho mnoho diváků a fanoušků milovalo.
 
 

Derby v Hicksteadu

Místem, které si lidé nejvíc spojují s kariérou Harveyho Smitha, je Hickstead. Legendární závodiště bylo uvedeno do provozu před třiašedesáti lety, a rok po otevření se tam jelo první derby. Soutěž patří mezi parkurovými jezdci dodnes k nejvíce ceněným. Harvey ji vyhrál za život celkem čtyřikrát. A k derby v Hicksteadu se váže událost, po níž znal jeho jméno minimálně ve Velké Británii každý. 
 
V roce 1970 sebevědomý Brit tuto soutěž ovládl v sedle koně Mattie Brown. O rok později se do Hicksteadu vrátil. Ale nedovezl sebou putovní pohár pro vítěze, který měl doma. Tehdejší majitel závodiště Douglas Bunn se s ním kvůli tomu pohádal. 
 
„Měl jsem konflikt s Douglasem Bunnem. Zapomněl jsem doma pohár pro vítěze. Když ho po mně chtěl, řekl jsem mu, že je to vlastně jedno, protože bych si ho určitě zase akorát vezl zpět. A on mi odvětil, že znovu vyhrát nedokážu,“ popisuje Harvey v rozhovoru pro The Guardian. Majitel závodiště i svědci hádky tvrdili, že trofej nezapomněl, ale byl natolik arogantní a sebejistý, že ji nepřivezl schválně. Harvey nakonec ustoupil a poslal pro ni domů. 
 
Atmosféra mezi jezdcem a pořadatelem byla napjatá. Když pak při samotném derby shodil překážku a z tribuny se ozvalo zajásání, rozhodl se, že nic nedá zadarmo. A průběh soutěže mu přál. Nikdo nedokázal překonat kurz bez trestných bodů a Harvey se dostal s jednou chybou do rozeskakování, v kterém zvítězil. Když projel cílem a jel kolem rozhodčích, kde seděl i Bunn, zvedl ruku a udělal směrem k nim gesto – „véčko“ z prstů. 
 
Že šlo o gesto vítězství se dalo s úspěchem pochybovat. „V“ jako vítězství se dělá dlaní ven, on to udělal přesně obráceně, což ve Velké Británii má skoro takový význam, jako když někdo ukáže vztyčený prostředníček. A rozhodčí si to tak také vysvětlili a jezdce dokonce diskvalifikovali pro hrubost. Ten se odvolal k Britské jezdecké federaci, jež mu později prvenství uznala. Událost si získala nebývalou pozornost.
 

Čtěte také: Michael Pender jako zjevení. Je geniální, říká o něm majitelka stáje

 

„Bunn byl mistr ve využívání publicity. Rozvířil kolem toho obrovskou polemiku, ale byl to hlavně reklamní trik pro Hickstead. A bylo to dobré vlastně pro obě strany. Abych byl fér, nijak mi to neuškodilo. Byl jsem potom už tak známý, že jsem třeba dostal nabídku na reklamu na pastilky do krku Victory V,“ líčí Harvey, který ale vytrvale tvrdil, že šlo o gesto vítězství.
 
„Bylo to spontánní, nic jsem neplánoval. Normální lidi si myslí, že je prostě konec soutěže, ale sportovcem po soutěži cloumá adrenalin a je hyperaktivní. V ten moment můžete udělat různé bláznivosti,“ nechal se slyšet.
 
Derby vysílala BBC a postupně se zpráva dostala na titulní strany všech možných, i nejezdeckých, médií. Tisk se tomu věnoval víc než měsíc, zejména ten bulvární se na skandálu dlouho "živil". Obrat „Doing a Harvey Smith“ se dostal do britské hovorové angličtiny. Podle výkladového slovníku znamená udělat rukou tuto neslušnou verzi „véčka“ a zachovat se tím velmi hrubě k nějaké autoritě. 
 
Veřejnost a fanoušci se rozdělili na dva tábory. Jedni sympatizovali s Harveyho nekonformním přístupem k oficialitám, druzí odsuzovali jeho drzost a nedostatek respektu. 
 
Po zbytek kariéry platil Harvey za největšího rebela ostrovního jezdectví. Byl ale především famózním skokanem. Kromě už zmíněných medailí z šampionátů zvítězil ve více než padesáti Velkých cenách. Po skončení kariéry v roce 1990 se stal úspěšným trenérem.
 
Zdroj: BBC, Wikipedie, The Guardian
 
Foto: Hickstead Event



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE