reklama 11B

Nino des Buissonetts: Ošklivé káčátko, z kterého vyrostl olympijský vítěz

ikonka

Jako hříbě byl prý tvrdohlavý a sebevědomý. Jeho chovatel o jeho exteriéru neměl valné mínění, na rozdíl od sportovního potenciálu. Nino des Buissonetts to nakonec v sedle se Stevem Guerdatem dotáhl k olympijskému zlatu.
21.02.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Kit Houghton  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Hnědák Nino des Buissonetts patří ke koním, kteří mají obdivuhodnou statistiku úspěšnosti. Jeho jezdec Steve Guerdat ho co do počtu mítinků šetřil, i tak s ním ale zaznamenal úspěchy v mnoha soutěžích včetně těch celosvětově nejvýznamnějších.
 
Valach plemene francouzský jezdecký kůň se narodil v roce 2001 u Jean-Luca Deroubaixe. Chovatel pro klisnu Hermine du Prelet po Narcosovi II vybral úspěšného plemeníka, a to holandského teplokrevníka Kannana. A narodil se Nino…
 
Jeho chovatel o něm říkával, že je stejně tvrdohlavý a sebevědomý jako matka Hermine, ale přitom je to takové „ošklivé káčátko“. Jako mladý prošel přípravou v hřebčíně Haras des Princes poblíž Calais. 
 
Zpočátku závodil v soutěžích pro mladé koně ve Francii, ale poté byl prodán do Německa a s Timem Hosterem se začal objevovat na vyšších parkurech. V roce 2010 se přestěhoval do Švýcarska a začal ho jezdit Steve Guerdat.
 
 

Pohárové i olympijské vavříny

Švýcarský reprezentant si s valachem vedl skvěle. Dvojice málokdy na parkurech chybovala, a to se od samého začátku spolupráce jednalo převážně o soutěž na čtyř a pětihvězdových závodech. Do mezinárodního sportu spolu vstoupili v roce 2011 a hned v následující sezoně se Stevovi splnil cíl, jenž u mnoha jezdců zůstává navždy jen v říši snů. Stal se individuálním olympijským vítězem.
 
A byl to právě Nino, kdo mu v Londýně ke zlatu pomohl. První kolo jim vyšlo skvěle, nechybovali. Ovšem stejně zvládla úvod olympiády celá řada soupeřů. V dalším kole nasbíral už osm trestných bodů a v součtu byl průběžně jedenáctý. Domácí publikum mohutně podporovalo Nicka Skeltona, který společně s Nizozemcem Marcem Houtzagerem, dokázal projít kvalifikacemi bez zaváhání.  
 

Čtěte také: Geniální Dynamix: Nikdy jsem nic takového neviděl, líčí její chovatel

 

Jenže na olympiádě rozhoduje až finále, což v minulosti okusilo mnoho hvězd, které po skvělých kvalifikačních kolech propadly. Guerdat ho zajel výborně. Jako jediný předvedl dvě čisté jízdy, a protože se finále jede od nuly, nedopustil tak ani rozeskakování. To proběhlo pouze o druhé místo mezi Nizozemcem Gercem Schröderem a Irem Cianem O´Connorem, kteří ve dvoukolovém vyvrcholení dovezli oba po chybě.

 
O čtyři roky později na hrách v Riu de Janeiru Steve a Nino jen těsně nedosáhli na medaili, když skončili čtvrtí. Zažili i další chvíle, které stojí za zmínku. V letech 2012 a 2013 obsadili druhé místo ve finále Světového poháru. V kvalifikacích byli opakovaně v nejlepší trojce, třeba v Oslu, Stuttgartu nebo Bordeaux. V Helsinkách dokázali zvítězit. Dařilo se jim v St. Gallenu, Riu, Vejeru, Bratislavě a zvláštní vztah má Steve díky Ninovi k Ženevě. Hned dvakrát tam vyhráli Rolex Grand Prix, jednu z nejvýznamnějších Velkých cen na světě. 
 
 

Doping, který dopingem nebyl

Jedna událost je kaňkou na jinak skvělé kariéře švýcarské dvojice. V roce 2015 při CSIO v La Baule byl hnědák pozitivně testován na zakázané látky. Tou dobou byl opravdovou superstar parkurového sportu a nález tedy vzbudil velkou pozornost. 
 
Jezdec ale v následném procesu prokázal, že šlo o kontaminaci a že doping nezneužil. Výsledky z La Baule ale Ninovi už nikdy zpětně nebyly přiznány, dodnes v archivu FEI svítí zkratka DSQ čili diskvalifikace. A sám Steve několikrát vyjádřil obavu, že tato kauza na něm tak trochu ulpěla a nerad na tu dobu vzpomíná.
 
I přes tuto dopingovou aféru, která dopingovou aférou nakonec nebyla, víme, že Nino des Buissonetts je jedním z nejúspěšnějších parkurových koní 21. století. „Nino se stal legendou. Nejen proto, že má zlato z olympiády a dvakrát vyhrál Rolex Grand Prix, ale proto, že ačkoliv se nikdy neúčastnil velkého počtu závody, cokoliv skákal, dokázal proměnit ve špičkový výsledek. Je to bez pochyby jeden z nejlepších koní v parkurové historii,“ nechal se slyšet Steve při rozloučení, které se konalo jak jinak než v Ženevě. Nino se tam před publikem, které ho tolik milovalo, předvedl naposled v prosinci 2016.
 
Zdroj: FEI, Wikipedie, Steve Guerdat, World of Showjumping



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE