reklama 11B

Maherův bláznivý příběh. Byly doby, kdy si šampion hledal jinou práci

ikonka

Těžko uvěřit, že olympijský vítěz Ben Maher před pár lety hledal práci, která by ho uživila. Zažíval slabé sezony a parkuru se chtěl věnovat jen jako hobby. Vše změnila klisna Rolette, s níž jel první olympiádu. Jak říká, byl to bláznivý příběh.
19.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Jedním z nejúspěšnějších parkurových jezdců posledního desetiletí je Brit Ben Maher. Ve své rodné zemi byl oceněn Řádem britského impéria. Má tolik úspěchů včetně olympijského zlata a trojnásobného tirumfu v celoročním bodování Global Champions Tour, že by se ani nechtělo věřit, že před lety v budoucnost v profesionálním sportu nevěřil, a dokonce si už hledal jinou práci.
 
Benjamin Richard Maher, jemuž neřekne nikdo jinak než Ben, se narodil v roce 1983 v Enfieldu, což je severní předměstí Londýna. Lásku ke koním zdědil po mamince a jezdit začal v osmi letech. Uspěl už v pony sportu, když s britským družstvem získal zlato na mistrovství Evropy v letech 1997 a 1998. Nejcennější kov má také z evropského šampionátu mladých jezdců, který se konal v roce 2004 v portugalském městě Vilamoura. 
 
 

Složitý vstup mezi seniory

Dveře do seniorského parkuru byly otevřené. Dvaadvacetiletý Ben vyhrál Hickstead Derby, čímž se na čas stal nemladším vítězem této obtížné a vysoce ceněné soutěže. Byl zařazen do národního týmu, jenže jeho rozjetá kariéra jako by začala váznout. Přišly nevýrazné sezony, během kterých se Ben cítil frustrovaný. 
 
„Byly momenty, kdy jsem si nebyl jistý, že toto mohu dělat. A vážně jsem si začal hledat jinou práci s tím, že se budu živit jinak a parkury budu skákat jen jako hobby,“ vzpomíná Ben na slabší léta. Všechno se změnilo v okamžiku, kdy se mu do rukou dostala hnědka holandského teplokrevníka Rolette. 
 
„To byl opravdu bláznivý příběh. Během dvanácti měsíců jsme se spolu ocitli na olympiádě,“ popisuje Ben, jak se mu s příchodem Rolette změnil život. V Číně v roce 2008 startoval v týmu po boku Nicka Skeltona, Tima Stockdalea a Johna Whitakera. „Moje první hry byly splněným snem. Byl jsem velmi mladý, speciálně ve srovnání s dalšími členy našeho družstva,“ líčí Brit s tím, že měli s hnědkou v Hong Kongu docela dobře našlápnuto, když jim vyšla týmová kola. Potom ale přišly chyby a Ben skončil mezi jednotlivci devatenáctý. „Bylo to trochu zklamání, ale Rolette mi určitě dala obrovskou zkušenost do dalších let,“ říká Ben na adresu klisny.
 
 

Jedna hvězda za druhou

Rolette proletěla Benovou kariérou jako vichřice a krátce po hrách byla prodaná. Byla ale předvojem dalších koňských hvězd, s nimiž se Brit dostal mezi nejlepší jezdce světa. 
 
Holandský valach Robin Hood W startoval s Britem v roce 2009 ve finále Světového poháru v Las Vegas, kde dojel v top 10. Absolvoval s ním mistrovství Evropy ve Windsoru a na kontě mají mnoho umístění v pětihvězdových soutěžích.
 
Výrazně se do parkurových archivů zapsal také hřebec Tripple X III. S ním v roce 2011 získal bronz v týmové soutěži na mistrovství Evropy v Madridu a o rok později byla tato dvojice součástí zlatého úspěchu britského družstva na olympiádě v Londýně. Zářili spolu také ve Světovém poháru i v Global Champions. Hřebec pak přešel do stáje Kanaďana Erica Lamaze a sedlala ho Tiffany Foster. Tripple X s ní závodil do roku 2019, kdy ukončil kariéru.
 
Zajímavým koněm byla také klisna Diva II, s níž rovněž reprezentoval Velkou Británii. Na evropském šampionátu 2015 v Cáchách byl v týmu, který dojel těsně pod stupni vítězů. Dařilo se mu s touto ryzkou také ve finále Poháru národů ve stejné sezoně. 
 
 

Explosion W

Absolutní superstar mezi Benovými koňmi je holandský ryzák Explosion W. Jejich spolupráce se začala rodit v době, kdy valach závodil v Nizozemsku v soutěžích pro mladé šesti až sedmileté koně. „Jeden můj velmi dobrý kamarád, který žije ve stejné vesnici, jako chovatel Explosiona, mi jednou řekl: Tohle video musíš vidět! A ukázal mi ho na záznamu“, vzpomíná Ben Maher, který hned odletěl do Holandska, aby se na ryzáka, jenž ho velmi zaujal, podíval naživo. 
 
„Závodil jen na lokálních akcích, ale měl pěkné čisté výsledky. Odjel jsem s ním, abych ho zkusil v jiné aréně, a cítil jsem se velmi dobře. Vždy byl velice opatrný, a co mě hodně překvapilo, byl způsob, jakým se pohyboval“, popisuje Ben.
 

Čtěte také: Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval

 

Na pětihvězdové úrovni se dvojice představila v sezoně 2018 a zahájila tím spanilou jízdu. Dařilo se jim hlavně v sérii Global Champions. Vyhráli Velkou cenu v Madridu, Římě a Dauhá a Maher se díky tomu stal absolutním vítězem celoročního bodování 2018. Favority byli také pro historicky první Super Grand Prix při Prague PlayOffs, kde nakonec dojeli pátí. Ještě lépe jim pak vyšel rok 2019, kdy pobrali první místa v Londýně, Římě a New Yorku, zapsali si i dvakrát druhou příčku, a to v Dauhá a v Cascais, aby vše nakonec dovršili v Praze, kdy na konci listopadu při GC PlayOffs vyhráli Super Grand Prix.
 
Z vrcholných akcí Mezinárodní jezdecké federace FEI má dvojice individuální stříbro z mistrovství Evropy 2019 v Rotterdamu, kde zároveň Britové obsadili jako tým třetí příčku. Největší úspěch přišel na olympijských hrách v Tokiu v srpnu 2021. Ben s Explosionem si tam dojel pro titul olympijského šampiona v individuální soutěži. Brit, který patří už několik let k nejlepším jezdcům světa, v Tokiu svou pozici jen potvrdil. 
 
„V podstatě si z toho nic nepamatuji,“ řekl jezdec, když se ho ptali na první dojmy. „Z finále jsem samozřejmě neviděl nic, protože jsem byl na opracovišti. Vůbec jsem netušil, jak kdo skákal, kdo šel rychle a kdo byl bezchybný. Prostě jsem zariskoval,“ uvedl. 
 
V sezoně 2022 už majitelé fenomenálního ryzáka šetřili, startoval jen na třech akcích. Ze srpnového mistrovství světa v Herningu byl odhlášen, protože dle Bena nebyl v kondici na takový šampionát. Jezdec se v nejvyšších soutěžích objevoval s valachem jménem Exit Remo a hlavně s holandským hřebcem Faltic HB, s nímž vybojoval právě na mistrovství světa v Herningu bronz v soutěži družstev. 
 
Při pohledu do výsledků, o kterých se mnoha sportovcům ani nesní, je těžké si představit, že by Ben svou cestu profesionálního jezdce před lety vzdal. 
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, Eurosport
 
Foto: Kai Förtserling, Christophe Taniére, Jon Stroud / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE