reklama 11A

Ve stopách táty. Bývalý hráč kriketu Joe Stockdale má světový bronz

ikonka

Je to silný příběh. Jako syn slavného jezdce vyrůstal Joe Stockdale u koní a občas i závodil. Vybral si však dráhu profesionálního hráče kriketu. Až náhlá smrt táty v roce 2018 ho vrátila do sedla. Jen pár let nato získal bronz na mistrovství světa.
22.08.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Joseph Stockdale se narodil v roce 1999 do rodiny britského olympijského reprezentanta Tima Stockdalea. Vyrostl tak u koní a už ve čtyřech letech začal jezdit v pony klubu. Přesto jeho kariéra vypadala zpočátku docela jinak, než kariéra jiných úspěšných jezdců. 
 
V juniorském věku se Joe příležitostně účastnil parkurových závodů. Tou dobou se totiž věnoval hlavně kriketu, kterému zcela propadl. Jeho úspěšný otec měl pro tuto vášeň pochopení, jak říká Joe, měl rád všechny sporty.
 
Po ukončení střední školy, při níž už hrál kriket na vysoké úrovni, se rozhodl, že odjede do Austrálie na půlroční stáž. 
 
 

Dědictví po tátovi

Když se na podzim roku 2018 schylovalo k odjezdu Joea k protinožcům, byl Tim Stockdale hospitalizovaný a přišla krutá diagnóza – rakovina žaludku. V nemocnici ležel zrovna v době, kdy měl startovat na v Británii populární Horse Of The Year Show.
 
Místo sebe vyslal na říjnovou akci do Birminghamu syna Joea. Ten do té doby nikdy neskákal na závodech tříhvězdové kategorie. Měl k dispozici celkem nezkušeného koně Gunnera, jemuž přezdívali Romeo, a měl závodit i s jedním koněm svého otce. „Táta mi se svým typickým přístupem řekl: Prostě tam jeď, užij si tu zkušenost, nikdo nečeká, že vyhraješ Velkou cenu,“ vzpomíná Joe. 
 
Ostudu nakonec rozhodně neudělal. V Grand Prix do 160 centimetrů dojel devátý! „Nikdy před tím jsem s Romeem takovou soutěž nejel. Vzpomínám si, jak jsem potom mluvil s tátou, který mi řekl, že jsem odvedl výbornou práci,“ líčí Joe, jehož jízdy sledoval tatínek z nemocničního lůžka
 
Nemoc Tima Stockdalea měla bohužel velmi rychlý průběh. Zemřel hned měsíc po úspěchu syna v Birminghamu. A Joe se rozhodl vzdát kariéry kriketového hráče a pokračovat ve stopách slavného otce. „Výkony na mítinku v Birminghamu mi daly sebedůvěru,“ popisuje.
 
 

Jezdecká DNA

Tim Stockdale závodil ještě pár dní před tím, než si vyslechl krutou diagnózou, a tak když zemřel, zůstala po něm ve stáji řada koní. Některé převzal Joe. A protože má doslova koňařskou DNA, začal se někdejší vášnivý hráč kriketu prokousávat výš a výš.
 
V sezoně 2019 už absolvoval svůj první mítink se čtyřmi hvězdami a za rok nato už reprezentoval v Pohárech národů. V přehledu výsledků má jen v sezoně 2021 zapsaných mnoho bezchybných výkonů ve Velkých cenách. Při únorovém CSI4* ve Vejeru byl v Grand Prix druhý, o tři měsíce později v Montefalcu zapsal třetí příčku. Byl členem týmu, který byl druhý v Nations Cupu při CSIO Kronenberg a třetí v Uggerhalne.
 
S rokem 2022 přichází pětihvězdové mítinky. Joe dostal důvěru šéfa reprezentace a absolvoval Poháry národů při CSIO5* v Římě, St. Gallen, Rotterdamu a Falsterbo a nakonec se dostal do národního týmu pro mistrovství světa v Herningu. Jeho jedničkou pro šampionát byla holštýnská hnědka Equine America Cacharel. 
 
Sestava Velké Británie složená ze dvou zkušených superstar Bena Mahera a Scotta Brashe a dvou mladých jezdců Harryho Charlese a Joea Stockdalea si dojela pro bronz. Joe sice se svou klisnou zapsal z celé čtveřice nejhorší výsledek – čtyři chyby ve dvou kolech, ale na jezdce, který ještě před pár lety odpaloval míček v kriketu a na koni seděl jen příležitostně, je to skvělé vystoupení. 
 
„Jsem potěšený, jak moje klisna skákala. Myslím, že se cítila výborně v té atmosféře. Je to úžasné cválat tou arénou,“ uvedl Joe přímo v dějišti mistrovství k výkonu hnědky a dodal: „Ona je pro mě výjimečná, protože ji koupil táta. Strávil jsem s ní vlastně celou kariéru a vždy jsme doma říkali, že to je kůň pro šampionáty.“
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, World of Showjumping
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE