reklama 11D

Linda Portychová: Během úvodní YRA nás učili, jak se poprat se stresem

ikonka

Mladá parkurová reprezentantka Linda Portychová se v uplynulých dnech zúčastnila prvního turnusu Young Riders Academy 2020/2021. „Seznámili jsme se mezi sebou a projektem jako takovým,“ prozradila v úvodní části svého zápisníku pro Jezdci.cz.
30.10.2020 09:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
České jezdectví má po Václavovi Staňkovi podruhé v historii svého zástupce v prestižní Young Riders Academy. Je jím Linda Portychová, která stejně jako její předchůdce přislíbila pravidelně informovat o dění v YRA prostřednictvím webu Jezdci.cz.
 
„Ve dnech 26. až 29. října jsme se poprvé v rámci Young Riders Academy sešli ve švédském Strömsholmu na vzdělávacích přednáškách. V pondělí jsme se seznámili mezi sebou a projektem jako takovým. V úterý ráno jsme připravovali videa a fotky k našim profilům a v mezičase měli možnost řešit poslední detaily našich stáží se Svenem Holmbergem, který je sportovní manažer YRA,“ popisuje Linda Portychová.
 
Po společném obědě ve Väsestrås se všichni účastníci přemístili do státního výcvikového centra ve Strömsholmu, kde pořádají mimo jiné celoročně kromě aukcí i přednášky pro trenéry různých disciplín. „Pokračovali jsme přednáškou o mentálním coachingu a jezdecké psychologii s Poppy Blandford. Ta nám například poradila, jak se poprat se stresem před startem a proměnit ho naopak v naši zbraň. Následovala přednáška s bývalou členkou Emmou O’Dwyer o fyzickém tréninku jezdců. Upozorňovala nás na přetěžování některých svalů při ježdění a nutnosti posilování i těch svalů, které při ježdění nepoužíváme. K večeru k nám zavítala i švédská právnička, která se zaměřuje na smlouvy v jezdeckém sportu. Zdůrazňovala nutnost smluv mezi jezdcem a majitelem, aby se zamezilo jakýmkoliv problémům, které často končí zbytečnými soudy. Jenny Johansonn nám představila i smlouvy sponzorské, které je také potřeba vždy dobře pročíst. Po večeři už nám jen Jean-Maurice Bonneau vyprávěl své úsměvné příhody z trénování francouzského týmu při Poháru národů,“ pokračuje Linda.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Linda Portychová: Ke koním jsem se dostala docela omylem v létě 2011

 
Ve středu členové Young Riders Academy začali ranní rozcvičkou s Emmou O’Dwyer, která všechny přesvědčila o tom, že některé svaly opravdu při ježdění moc používány nejsou a jsou tudíž slabé a náchylnější ke zranění. 
 
„Dopoledne nám ukázali několik tříletých koní a my odhadovali jejich cenu. Navázali jsme na to přednáškou o výchově mladých koní a jejich výdajích. Ve výdajích v koňském světě jsme pokračovali a počítali například jaké náklady obnáší vedení vlastní stáje,“ říká česká členka Young Riders Academy. Také odpoledne se mladí jezdci vrátili do stájí, kde jim byla představena práce na lonžovacích otěžích a její důležitost. Poté měli možnost si to pod dohledem profesionálky Karin Morgan vyzkoušet. 
 
Praxi vystřídala opět teorie: „Pokračovali jsme opět ekonomií, konkrétně prací s rozpočtem. Následovala přednáška o dopingu, kde byli zvýrazněny časté chyby, ale i samotný proces. Eleonora Ottaviani, italská profesionální sportovní ředitelka, nám pak představila projekt IJRC a jeho dosavadní úspěchy jako třeba tvorbu světového parkurového žebříčku. Po večeři už nás pouze její dcera seznámila s koňmi v umění a spojitosti s dnešním sportem, například jak Federico Caprilli v 19. století poprvé přišel s naši známou technikou skoku, kdy jezdec není nad překážkou v záklonu,“ vypráví Linda své další zkušenosti.
 

PSALI JSME: Václav Staněk: Absolutně mi vyhovuje způsob tréninku Bena Schrödera

 
Čtvrtek začínal opět rozcvičkou s Emmou. „Dopoledne už jsme se zaměřovali převážně na anatomii koně a Dr. Marii Rodhin odhadovali podněty ke kulhání z krátkých videí různých koní. V neposlední řadě nám bylo představeno i nové zařízení, které pomocí senzoru neomylně původ kulhání odhalí. Následovalo už jen rozloučení a cesta na letiště,“ dodává Linda Portychová, která zamířila rovnou na mezinárodní parkurové závody ve španělské Valencii.
 
Cestu Lindy Portychové v Young Riders Academy budete moci i nadále pravidelně sledovat na webu Jezdci.cz. Věříme, že stejně jako Václav Staněk bude inspirovat další mladé jezdce v České republice k osobním rozvoji a vzdělávání se. Ostatně, právě na těchto mladých jezdcích stojí budoucnost našeho sportu.
 
Foto Fabio Petroni / YRA



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }