reklama 11C

Václav Staněk: Se členy YRA jsem absolvoval prohlídku Rolex Top 10 Cup

ikonka

Další setkání členů Young Riders Academy včetně Václava Staňka proběhlo v Ženevě ve dnech 12. až 15. prosince během konání mezinárodních skokových závodů. Členové YRA měli jedinečnou šanci hovořit v průběhu akce přímo se stavitelem Louisem Konicksem.
18.12.2019 11:02  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Další setkání členů Young Riders Academy, tentokrát v polovině prosince v Ženevě, začalo přednáškou veterináře Stephana Montavona na téma FEI čistý sport. "Vysvětlil nám správný postup při odběru vzorků na doping koní a také rozdíl mezi zakázanými látkami a nepovolenou medikací," popsal český účastník Václav Staněk. "Upozornil na to, že každý jezdec je vždy za svého koně a jeho stav zodpovědný. Doporučil, aby si jezdci vedli medikační deník koně a ukázal nám aplikaci FEI Clean sport, kde lze vyhledat, jak dlouho bude kůň po požití které látky  pozitivní na doping."
 
Účastníci setkání Young Riders Academy se v Ženevě potkali při příležitosti konání velkých mezinárodních závodů a mohli sledovat soutěže CSI 5* a CSI U25. V obou startovali jezdci Young Riders Academy, které tak mohli podpořit. Jezdec Michael Pender obsadil dokonce druhé místo v kvalifikaci do Grand Prix na úrovni 155 centimetrů a Guido Franchi z loňské Young Riders Academy vyhrál U25.
 
Druhý den čekala účastníky přednáška o fyzioterapii od Kate Davis, na kterou navázali cvičením. "Kate Davis nám doporučila sestavu cviků a tréninkový plán pro zlepšení kondice, rovnováhy, protažení a posílení svalů důležitých pro ježdění," prozradil Václav Staněk. Jezdci Young Riders Academy měli rovněž možnost účastnit se konference International Jumping Riders Clubu. Sledovali tak diskuzi mezi novináři a jezdci Rodrigem Pessoou, Kevinem Stautem, Pederem Fredricksonem a Maxem Kühnerem na téma kontaminace koní zakázanými látkami, uhlíkové stopy jezdeckého průmyslu a budoucnost tohoto sportu.
 
"Vrcholem večera byla soutěž Rolex Top 10 Cup, dvoukolová soutěž na úrovni 160 centimetrů pro deset nejlepších jezdců světového žebříčku. Měli jsme možnost absolvoval prohlídku parkuru s mistrem světa, Evropy a vítězem Olympijských her Jeroenem Dubbeldamem," neskrývá nadšení Václav Staněk. "Vysvětlil nám nástrahy parkuru, okrokoval s námi distance a vše pečlivě okomentoval. Byla to výborná zkušenost!"
 
V sobotu ráno čekala účastníky přednáška holandského stavitele Louise Konickse, který připravil a postavil parkury těchto závodů. Vysvětlil jim teorii stavby parkuru, detaily, které při stavbě využívá a proč, konkrétně profilové prvky skoku, barvy, umístění skoků v aréně, oblouky a distance.
 
"Tato přednáška pro mě byla jako pro stavitele parkuru velice zajímavá, protože jsme měli možnost klást otázky a společně sledovat a komentovat videa parkurů, které Louis postavil. Zajímavostí je, že tento stavitel je povoláním nemocniční psycholog, a kromě mistrovství Evropy a Rolex Grand Slamu stavěl například CSI 2* Tubbergen, které pořádají bratři Schroderovi," dodal Václav Staněk.
 
Členové Young Riders Academy se také dozvěděli, jak si vytvořit dobrou image pro sponzora a média, o tom si povídali s Megali Dubois. Tato švýcarská sportovní agentka jezdcům radila, jak se prezentovat na sociálních sítích, jak jednat se sponzory, co jim nabídnout za jejich podporu, jak je získat a udržet si je.
 
"Poté jsme na závodišti sledovali netradiční soutěž skákání kombinací, kdy byl pouze první skok samostatný a zbytek parkuru byly poze kombinace včetně čtyřskoku. V další soutěži, Grand Prix U25, vybojovala šesté místo členka letošní Young Riders Academy Sophie Hinners. V neděli jsme již na programu neměli žádné přednášky, tak jsme na závodišti mohli sledovat Světový pohár spřežení a poté Rolex Grand Prix Ženeva. Opět jsme mohli absolvovat prohlídku parkuru, čehož jsem rád využil," popsal závěr tohoto setkání Václav Staněk. "Atmosféra byla skvělá, tribuny plné a publikum fantastické. Člen letošní Young Riders Academy Michael Pender absolvoval Grand Prix 5* Rolex Grand Slam čistě a po dvou chybách v rozeskakování obsadil jedenácté místo. Zvítězil domácí Martin Fuchs a druhý byl Scott Brash, s kterým jsem absolvoval soustředění v rámci Cavalleria Toscana Academy v Itálii. V sobotu jsme mohli vidět dojemné rozloučení se sportovní kariérou jeho koně Hello Sanctos, s nímž jako první jezdec v historii vyhrál Rolex Grand Slam, vybojoval zlato s týmem Británie na OH v Londýně, zvítězil ve finále Global Champions Tour a mnoha dalších Grand Prix. Byly to úžasné závody, získal jsem mnoho nových vědomostí a přátel. Díky Young Riders Academy a firmě Rolex za tuto možnost. Závěrem jsme každý dostali od sportovního manažera Young Riders Academy, Svena Holberga, knihu od Dr. Cecilie Lonnel Sportovní kůň, zdravý a výkonný, obsahující rady od předních světových jezdců parkuru, drezury a všestrannosti jak vychovat a udržet koně v dobré sportovní formě a zdravého po dlouhá léta." 
 
Příští a poslední setkání Young Riders Academy se bude konat koncem února 2020 ve švýcarském Lausanne.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE