reklama 11D

Václav Staněk popisuje své první zkušenosti z Young Riders Academy

ikonka

Václav Staněk absolvoval na konci června ve švýcarském Luganu první vzdělávací seminář Young Riders Academy, do které byl vybrán jako vůbec první český jezdec v historii. „Celý pobyt všem přinesl nejen nové znalosti,“ uvedl pro redakci Jezdci.cz.
02.07.2019 14:02  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C

 
Young Riders Academy je projekt pro talentované mladé jezdce ve věku 18 až 23 let, který vznikl před šest lety za spolupráce skupiny odborníků v jezdectví a Mezinárodního klubu skokových jezdců (IJRC) s podporou společnosti Rolex. Václav Staněk byl vybrán do „Full programu“, který zahrnuje dlouhodobou stáž v profesionální stáji předního evropského skokového jezdce a také vzdělávací program.
 
První setkání letošního týmu Young Riders Academy – členů vybraných do plného programu i těch, kteří se zúčastní pouze vzdělávacího programu, se uskutečnil ve dnech 24. až 27.června ve švýcarském Luganu. „Všechny nás osobně přivítala manažerka projektu Young Riders Academy Valentina Ottaviani. Seznámila nás s programem přednášek, které probíhaly na Franklin University Switzerland. Byli sem pozváni přední odborníci z celého světa,“ popisuje Václav Staněk.
 

PSALI JSME: Václav Staněk: S přihláškou do Riders Academy jsem váhal. Nevěřil jsem

 
První přednášku měl sportovní manažer Young Riders Academy Sven Holmberg ze Švédska. „Podrobně nás seznámil s celým projektem, s jeho smyslem a cíli, s kodexem chování členů, s tím, jak je nezbytné dobře reprezentovat projekt a správně se starat o své koně podle zásad wellfare. Mluvil o tom, že je jejich přáním, abychom měli dobré znalosti z oborů těsně souvisejících s jezdeckým sportem, s veterinární péčí, ekonomikou, managementem, marketinkem, etikou, abychom se dobře seznámili s pravidly jezdeckého sportu a s fair play. Chtějí dát mladým jezdcům solidní základ, aby byli nejen dobrými sportovci, ale také lidmi s otevřenou myslí vyznávajícími správné hodnoty.“
 
Irská psycholožka Poppy Blanford jezdcům dala rady, jak se vyrovnat se stresem na závodech a podat co nejlepší výkon. Profesor Roberto Cordon z Guatemaly následně připravil praktické cvičení týkající se organizace a marketinku. Hlavní veterinář Švýcarské armády Stephane Montavone měl přednášku Zdravý kůň od A do Z. Sara Rutkowski z univerzity v New Yorku pak stážisty učila, jak se vyjadřovat a chovat při rozhovorech pro média. Svou lekci doplňovala promítáním živých rozhovorů s různými jezdci a na jejich příkladu ukazovala chyby nebo chválila správné postoje. Posté se každý sám postavil před kameru a jednotlivá vystoupení jezdci společně hodnotili. „Specialistka na restrukturalizaci společností Elisabetta Dall Olio z Itálie nás uvedla do základů ekonomiky. Hovořila o příkladech z praxe, jak úspěšně podnikat s koňmi, a nakonec následovalo praktické cvičení, při kterém ji každý účastník měl pádnými argumenty přesvědčit, aby si ustájila své koně právě u něj,“ přibližuje Václav Staněk. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Václav Staněk: Cestou na závody po kopytě jsme skákali stromky v lese

 
Zajímavá byla přednáška irské nutriční terapeutky o stravování jezdců doma při tréninku a pak na závodech ve vztahu k dobrým výkonům. „Každý den jsme měli společnou večeři, u bazénu probíhaly lekce teambuildingu, manažerka projektu Valentina Ottaviani nás pozvala na večer s grilováním, který měl opravdu velmi přátelskou atmosféru. Před odletem domů jsme se byli projít k nádhernému Luganskému jezeru. Celý pobyt všem přinesl nejen nové znalosti, ale také možnost vzájemně se seznámit, popovídat si o tom, co každý z nás prožívá doma se svými koňmi i lidmi kolem nich a vyměnit si zkušenosti,“ dodává jediný český účastník.
 
Další semináře proběhnou 9. až 12. září ve Švédsku v jezdeckém centru Stromsholm a na univerzitě v Uppsale, dále pak 11 až 15. prosince v Ženevě při CSI 5*Rolex Grand Slam a v únoru příštího roku v Lausanne v sídle FEI. Václav Staněk se na příští setkání těší již nyní: „Jsem vděčný za možnost účastnit se tohoto projektu, rozšířit si své znalosti, získat nové zkušenosti a nové přátele.“ 
 
Redakce Jezdci.cz bude s Václavem Staňkem nadále v pravidelném kontaktu a budeme o průběhu následujících etap Young Riders Academy opět informovat.
 
Foto archiv Young Riders Academy




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE