Lehnout si a vyčkávat. Když při cválání v tréninku potkáte smečku lvů

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace na konci roku 2022 udělila jednu z výročních cen Keňance Muthoni Kimani. Ta se jako první Afričanka dostala do jezdecké akademie v Itálii. Jde si za svým cílem přes nelehké tréninkové podmínky i téměř fatální incident.
14.01.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

 
Málokdo si asi uvědomuje, jak snadná cesta vede ke koním a k jezdectví, pakliže žijete v Evropě. Jezdectví je na starém kontinentu poměrně populární a rozšířený sport, stačí chtít. Když se narodíte na východě Afriky, je plnění jezdeckých snů o poznání složitější. 
 
Devatenáctiletá Muthoni Kimani pochází z Keni. První setkání s koňmi proběhlo podobně, jako u jiných jezdců po celém světě. Když jí byly tři roky, vzali ji rodiče do klubu, který provozovali jejich přátelé. Holčička se do koní zamilovala a měla to štěstí, že se ji rodiče snažili podporovat. „Měli neskutečné pochopení. Zvláště, když v africké kultuře není jezdectví něco, co byste chtěli jako kariéru pro své dítě,“ říká jezdkyně a dodává: „Dokonce vím, že za našimi zády je hodně lidí pomlouvalo, jak mě mohli nechat dělat koně, místo, aby se mě snažili dostat na univerzitu.“
 
Rodiče dělali všechno proto, aby se Muthoni v parkurovém sportu dostala, co nejdál to jde. Přivedli ji do nejlepšího pony klubu v zemi „V Keni je jezdecká společnost hodně malá. Závody jsou na nízké úrovni, je hrozně těžké najít koně a trenéra a je málo příležitostí závodit,“ popisuje Keňanka.
 
 

Mezi lvy

Podmínky v Africe, přestože zrovna Muthonina rodná země patří k nejrozvinutějším státům tohoto kontinentu, se nemohou víc lišit od našich. Trénink Muthoni zahrnuje mimo jiné cvalovou práci v africké přírodě. Na přítomnost zvířat je jezdkyně zvyklá. Ale při jednom ranním tréninku v Masai Mara se příliš zblízka střetla se smečkou lvů. Musela slézt z koně, uklidnit ho a pokusit se ho schovat. Sama si lehla na zem a čekala, jak lvi zareagují. Naštěstí se to obešlo bez zranění. 
 
Tou dobou už za sebou měla jinou téměř fatální nehodu, když ji jako sedmiletou při vyjížďce na jejím poníkovi srazilo auto. Ona se ze zranění vzpamatovala relativně rychle, kůň musel podstoupit náročnou operaci. I když byli její rodiče vyděšení, opět ji velmi podporovali v návratu do sedla, protože dávno věděli, že koně jsou její život.
 
Jako patnáctiletá měla další nepříjemný pád, který ji poznamenal víc psychicky než fyzicky. „Moje klisna byla ten den hodně nevybitá. Byla celkově trochu problémová, proto jsem ji dostala já, abych s ní trénovala. Vyhodila mě ze sedla a já jsem zůstala na zemi v bezvědomí,“ popisuje jezdkyně, která utrpěla těžký otřes mozku.
 
Přesto, že podobný pád není v jezdectví až tak výjimečný, a potkal jistě mnoho lidí, kteří pracují s koňmi, v Muthoni se něco v ten okamžik zlomilo. „Kromě toho, že mě ještě dlouho po tom bolela hlava a potřebovala jsem novou helmu, tenhle pád naprosto srazil mou sebedůvěru. Popravdě potřebovala jsem se vzpamatovat hlavně po mentální stránce,“ říká. Opět to byli rodiče, kdo jí velmi pomohli. „Vědí, že takové věci se u koní stávají. A vědí, že koně jsou moje vášeň, že to nesmím vzdát,“ popisuje Muthoni s tím, že její máma našla přes internet lekce Equestrian Masterclass. V nich se naučila techniky, jak si zvýšit jezdecké sebevědomí. Používá je dodnes. „Bylo to hodně užitečné, přimělo mě to o ježdění přemýšlet spíš jako o mentálním sportu, nejen fyzickém. Ten blok po pádu se nepodobal ničemu, co bych před tím zažila.“ 
 
 

Navzdory očekáváním

Muthoni vždy věděla, že chce Keňu reprezentovat na mezinárodních závodech. Otázka byla, jak to v keňských podmínkách uskutečnit. Kontaktovala dlouhou řadu stájí a trenérů mimo kontinent, až narazila na Cavalliera Toscana Academy v Itálii. A v roce 2022 byla vybrána jako historicky první mladý jezdec z Afriky, který se mohl zapojit do tohoto projektu. 
 
Její snaha a cílevědomost neunikla pozornosti Mezinárodní jezdecké federace, jež ji ocenila v listopadu 2022 cenou FEI Against All Odds, neboli „navzdory očekávání“. Cena je udělovaná každoročně osobnostem, které se věnují jezdeckému sportu a koním, přestože je to pro ně z jakýchkoliv důvodů o poznání složitější než pro ostatní.
 
„Vždy jsem chtěla jet za Keňu na olympiádu nebo na pětihvězdové závody. Teď opravdu věřím, že se to může stát. Svému patnáctiletému já bych řekla: Páni, vidíš! Jsi v Toscana Academy, soutěžíš za Keňu. Je to naprosto neuvěřitelné. A co přinese budoucnost? Vím, že je to tom jít dál, vím, že mohu dosáhnout toho, čeho chci dosáhnout. Jsem tu, abych lidi inspirovala. Všechno je možné. Jen věřte a nevzdávejte se,“ nechala se při předávání ocenění slyšet Muthoni.
 
 
Zdroj: FEI, Noelle Floyd
 
Foto: Liz Gregg / FEI