reklama 11D

Ilona Kopecká: Poděbradské stáje jsme odkoupili i přes riziko povodní

ikonka

Jízdárna v Poděbradech se může pyšnit dlouhou historií a celý svůj život s ní má spojený parkurová jezdkyně Ilona Kopecká. V roce 2013 se naskytla možnost objekt zakoupit, a tak s manželem neváhali, jelikož je pro ně už řadu let srdcovou záležitostí.
13.06.2020 06:15  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B
Skoková jezdkyně Ilona Kopecká se v jezdeckém areálu v Poděbradech pohybuje prakticky od dětství. V roce 2013 ho dokonce s manželem zakoupili, přičemž ještě pět let před tím zde hospodařili na pronajatém. Poděbradská jízdárna má velmi bohatou historii a je známá především svým kvalitním travnatým kolbištěm, kde v letech 2000 až 2006 probíhaly závody Světového poháru CSIO.
 
Jak dlouho je váš život spojen s jezdeckým areálem v Poděbradech?
 
Prakticky od dětství. Bydlím dvě stě metrů od areálu, koně nám chodili okolo domu odjakživa a ve stájích jsem se motala odmalička.
 
Nyní je areál již váš, jak je to dlouho a co areál nabízí?
 
Areál jsme kupovali v roce 2013 a před tím jsme ho měli pět let v nájmu. Věnujeme se především parkurovému sportu, ale provozujeme i jezdeckou školičku, pracujeme s klienty od úplných začátečníků až po pokročilé. Trénují zde také moderní pětibojaři. Dále nabízíme ustájení a pořádáme parkurové závody. Kapacita je 42 koní a jsme plně obsazeni.
 

ČTĚTE TAKÉ: Zdeňka Tóth Skripová: V Dobročkovicích byl jen dům zarostlý kopřivami

Čím je pro vás poděbradská jízdárna výjimečná?
 
Je tu naprosto unikátní prostředí, jsme jen kousek od centra Poděbrad, ale všude kolem jsou stromy, louky, areál i celé jeho okolí je velmi malebné. Velmi typické je pro poděbradskou jízdárnu travnaté kolbiště s velmi kvalitním povrchem. Lidé dnes na trávu moc nechtějí jezdit, ale u nás je opravdu dobře udržovaná a prověřená těmi nejnáročnějšími parkury. Každých čtrnáct dní kolbiště sekáme a měsíc před závody se kropí. Jsou lidé, kteří sem jezdí rádi, ale také ti, pro něž je tráva neakceptovatelná. Žádali jsme například o pořadatelství KMK a z tohoto důvodu to bylo zamítnuto. Závody pořádáme i na pískovém povrchu, ten je ale bohužel menší, přibližně devadesát metrů na čtyřicet, což je tak pro závody do úrovně S.
 
Jaké investice areál za vašeho působení vyžadoval?
 
Za poslední roky jsme upravili veškeré pískové povrchy včetně haly, kde jsme udělali nový povrch s rohožemi, venku jsou nové písky s geotextílií, dále pak interiéry budov, letos jsme dokončili rekonstrukci velké stáje. Bohužel nedosáhneme na dotace, snažíme se tedy vše ufinancovat z vlastních zdrojů.
 
Léta tuto oblast pravidelně zasahovaly povodně. Jaké je situace během posledních let? Pokud vím, město Poděbrady hodně investovalo do protipovodňových opatření.
 
Ano, to je pravda, tyto protipovodňové zábrany ovšem nechrání areál, ale část obce za naším areálem, tedy Polabec. Musím ovšem říct, že poslední povodňová vlna byla v roce 2006, kdy zde bylo komplet vše pod vodou, ale od té doby, musím zaklepat, je klid. I s ohledem na to, že víme, co v tomto areálu již povodně dokázaly napáchat, jsme se rozhodli ho koupit, protože je to pro nás srdeční záležitost.
 
Foto archiv Ilony Kopecké



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE