reklama 11B

Miriam Záveská: Koně ve výcviku znám od hříbat. Jezdila jsem i matky

ikonka

V naší pravidelné rubrice se o své domovské stáji, kde působí již více jak deset let, rozpovídala jezdkyně všestrannosti Miriam Záveská. Prozradila také, že její dosavadní stájovou jedničku, klisnu Expectancy Lusy, čeká díky pandemii mateřská pauza.
21.05.2020 06:49  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Miriam Záveská působí v JŠ Valdštejnská Obora už řadu let a je zde spokojená. Jako hlavní výhodu svého zaměstnání vnímá možnost pracovat s koňmi domácího chovu a neustálou šanci poznávat nové a nové svěřence, díky čemuž získává řadu cenných zkušeností.
 
Kde se nachází vaše domovská stáj?
 
Moje domovská stáj JŠ Valdštejnská Obora, kde působím již deset let, se nachází tři kilometry od Jičína. Jezdecký areál vlastní pánové Kučera a Vančura a já jsem zde zaměstnaná. Jsme sportovní stáj, dále nabízíme ustájení a rovněž máme svůj vlastní chov. V Železnici jsou chovné klisny a hříbata, odtud pak ve třech letech přebíráme mladé koně do výcviku a jsou určení do sportu a do prodeje.
 

ČTĚTE TAKÉ: Rudolf Doležal: Nemám halu. V zimě funguji jako za starých časů

 

Pracujete tedy většinou s koňmi z vlastního chovu?
 
Ano, přesně tak, a to jak opravdu přímo z vlastního chovu, nebo z chovu zaměstnavatele. Je pro mě obrovskou výhodou, že koně znám od hříbat a k tomu často velmi dobře znám i jejich matky, některé z nich jsem přímo jezdila. Hříbata mají velmi často podobnou povahu jako jejich maminky. Z mé dosavadní zkušenosti se v tomto směru daleko víc podobají matkám než otcům.
 
Jakou máte kapacitu stájí?
 
V každé ze stájí, to znamená v chovné i sportovní je to přibližně kolem padesáti koní, dohromady tedy stovka.
 
Čím vším vaše domoská stáj disponuje?
 
Zrovna před nedávnem byla dokončená nová písková jízdárna s geotextílií o rozměrech 40 krát 60 metrů, dále máme k dispozici menší halu a výběhy.
 
Jak vypadá váš běžný pracovní den?
 
Aktuálně mám na starosti devět koní, z toho jsou čtyři mladí tříletí na obsedání, dále pak dva čtyřleté hřebce, těmi jsou plemeník Leonidas a Nikolas Kinský, oba po Lord Weingard. Nemístuji ani nekrmím, ale za to mám na starosti vše další okolo nich - vodění do výběhu, sedlání, ježdění.
 

ČTĚTE TAKÉ: Markéta Sedlinská: Z pohodlí Brna jsme se postupně přesunuli na samotu

 

Čeho si na vaší domovské stáji nejvíce ceníte?
 
Jsem zde velmi spokojená, je tu moc dobrá parta. Mám zde takové domácí zázemí, možnost získávat zkušenosti díky spoustě koní, které poznávám, navíc bydlím v Jičíně, takže do práce to mám opravdu kousek. Hlavně mě to opravdu baví.
 
Ovlivnila vás dosavadní omezení způsobená pandemií?
 
Dá se říct, že ano. Moji nejlepší klisnu Expectancy Lusy jsme díky tomu, že jsme nevěděli, jak to bude letos se sezonou, začali připouštět, stájovou jedničkou pro mě bude letos tedy mladý valach. S ním bych chtěla jet krosová KMK.
 
Foto archiv Miriam Záveské



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE