reklama 11B

Affricks Farm: Zvlněné pláně 50 km od Londýna a lidé, co rozumí koním

ikonka

Affricks Farm je součástí vesničky Little Kingshill uprostřed kopcovaté krajiny Great Missenden ve Velké Británii. Dříve zde bývala prasečí farma, dnes je areál rájem pro koně a jezdce. Již dva roky je domovem české reprezentantky ve všestrannosti.
08.02.2020 06:36  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Ostatní  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Malebnou Affricks Farm by člověk na první pohled ani nenazval jezdeckým areálem, ale úplně jednoduše farmou, v mnoha ohledech velmi typickou pro Britské ostrovy - nekonečné dřevěné ohrady, rozlehlé kopcovaté zelené pláně, anglický trávník a živé ploty, kam se podíváš. Vesnička Little Kingshill se nachází jen padesát kilometrů od Londýna a v místních stájích působí již dva roky česká reprezentantka ve všestrannosti, Tereza Roche, za svobodna Mrázková.
 
Kudy vlastně vedla cesta z Moravy až do Affricks Farm? "Začala jsem jezdit v Jezdeckém klubu při SOUz Horní Heřmanice, nyní je to TJ Jezdecký spolek při SŠ Gastronomie a Farmářství, poté jsem se přesunula na Panskou Líchu do Brna," vrací se v paměti Tereza do dob dávno minulých. "V roce 2012 jsem dostala práci u Sama Griffithse ve Velké Británii a přesunuli jsme se i s mým koněm Clasicem za kanál. Po dvou letech u Sama jsem vystřídala několik stájí. Před dvěma lety jsem se usadila v Affricks Farm a neměnila bych," říká nadšeně Tereza.
 

ČTĚTE TAKÉ: Libuše Mencke v Německu: Příběh jako z pohádky, lemovaný denní dřinou

 

Farma disponuje třicítkou boxů, jízdárnou, kolotočem, výběhy, řada jezdců ocení v okolí kopce na vyjížďky a kondiční trénink. "U sousedů mají halu, kterou si můžeme v případě špatného počasí pronajmout, a v blízkosti jsou velká jezdecká centra, kam se dá vyjet na závody skoro každý týden," vysvětluje Tereza a dodává něco málo k historii tohoto místa: "Dříve tu bývala prasečí farma. Joy Dawes toto místo koupila, přestavěla na stáje a působí tu dodnes." Jako největší výhodu vnímá, že ve stáji pracují lidé, kteří koním rozumí a vědí, co dělají. "Koně jsou tu spokojení a lidé taky."
 
Sama Tereza zde tráví skoro každý den. "Ráno nakrmíme, dáme koně do výběhů, vymístujeme. Probereme denní plán a začneme jezdit či lonžovat - podle toho, co je na pořadu dne. Odpoledne přivedeme zbytek koní domů, nakrmíme, zkontrolujeme, zda je všechno, jak má být, a jdeme domů."
 
Foto archiv Terezy Mrázkové, web Affricks Farm, Google Street View




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE