reklama 11A

Alena Ticová: Bývalý majitel si přál, aby si statek zachoval svou duši

ikonka

Drezurní jezdkyně Alena Ticová se svým manželem zakoupili před jedenácti lety usedlost v Losiné nedaleko Plzně. S majitelem, bývalým zemědělcem, je spojila v podstatě náhoda. Areál postupně renovovali a dnes je zde příjemné zázemí pro čtrnáct koní.
25.01.2020 06:38  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Alena Ticová a její manžel během posledních jedenácti let zrenovovali bývalý statek a vytvořili z něj krásné a funkční zázemí pro koně a jejich majitele. Přestože manžel na koních nejezdí, perfektně se doplňují. Alena se na plný úvazek věnuje provozu stáje, manžel má stavební firmu a ladí areál do sebemenších detailů.
 
Kde se váš areál nachází?
 
Velkou výhodou našeho areálu je jeho poloha, nachází se jen tři kilometry od sjezdu z dálnice a tři kilometry od Plzně, jedná se v podstatě o okrajovou část města. Jsme malá rodinná stáj přímo uvnitř obce Losiná.
 

ČTĚTE TAKÉ: Dvůr Hoffmeister: Z ruiny vyhledávaným cílem pro jezdce i veřejnost

Jakým způsobem jste se dostali právě na toto místo?
 
K tomuto statku jsme s manželem přišli před jedenácti lety v podstatě náhodou. Do té doby jsme prošli řadu areálů. Díky tomu jsme byli poučení a věděli, jak to nechceme, a tak jsme začali uvažovat o vlastním zázemí. Nebylo ovšem vůbec jednoduché v okolí Plzně sehnat odpovídající nemovitost. Manžel chodil na nohejbal a úplnou náhodou se spojil se starším pánem, bývalým zemědělcem, který stále držel statek, přestože už dávno nehospodařil. Byl opakovaně osloven od různých developerů s lukrativními nabídkami, všechny ovšem odmítal. Říkal, že statek má duši, a prodá ho až majitelům, kteří ho budou využívat k původnímu účelu. Usedlost nám nakonec prodal za výrazně nižší cenu, než mu bylo doposud od ostatních nabízeno, a do poslední chvíle, než umřel, se chodil dívat, jak se areál renovuje.
 
Renovace jste si zajišťovali svépomocí?
 
Manžel vlastní stavební firmu, veškeré úpravy a renovace dělá přímo on. Na koních sice nejezdí, ale baví ho ladit vše do detailů a vytvářet zázemí. Je to obrovská podpora, dokonce jezdí i traktorem.
 
Jaká je aktuální kapacita?
 
Dnes máme kapacitu čtrnáct koní, ale jelikož manžel znovu rekonstruuje, přibude ještě jeden box navíc.
 
Všichni koně jsou vaši?
 
Ne, ne, je to moje živobytí. Polovina koní je tedy mých a zbytek našich klientů. Začali jsme také provozovat jezdeckou školu pro děti. Pro mě je to práce na plný úvazek. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Zamec: Areál máme skromný, ale zlaté boxy nedělají kvalitní zázemí

Jak jste postupně vytvářeli zázemí?
 
Zajímavě se u nás vyvíjela jízdárna. Manžel je perfekcionista a vše dělá tak, aby se k tomu nebylo nutné už vracet. Připravili jsme místo, kolem udělali zábradlí, koupila se geotextílie a rozprostřela se na celou plochu. Manžel zakázal chodit po ní v botech, aby se nepošlapala. Nicméně nebylo to zastřešené, pršelo tam a držely se tam louže. A právě ta geotextílie, která se nesměla pošlapat, se změnila v cáry a komplet se vyhodila. Začala se tedy v tom samém místě stavět hala, se kterou si dnes naprosto vystačíme. K dispozici máme i výběhy. Přibližně čtyřista metrů od areálu je dvouhektarová louka a vedle toho máme také malé pískové padocky, kam chodí koně jednotlivě. Pro majitele koní máme k dispozici také bazén s protiproudem. Spousta klientů ho využívá. Dojezdí, dají koně do solárka, zapnou si protiproud a jdou si zaplavat. A nově bude k dispozici také sauna.
 
Foto archiv Aleny Ticové




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE