reklama 11C

Zrozen k běhu. Klasický vítěz Zamico poutal pozornost už jako hříbě

ikonka

Vítěz Velké jarní ceny Zamico se narodil ve vlastním chovu Rabbitu Trhový Štěpánov na Benešovsku. Výrazný ryzák je předposledním hříbětem výborné Rabbit Zamindar. Jeho dalším cílem bude České derby, na které se rozcvičí ve Starohájském kritériu.
18.05.2022 14:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Když v neděli odpoledne zvítězil ryzák Zamico s žokejem Milanem Zatloukalem ve Velké jarní ceně, v jeho úspěchu se zvláštním způsobem protnula minulost a současnost Rabbitu Trhový Štěpánov.

Ambiciózní stáj majitele Zdeňka Jandejska z Pičína na Benešovsku dosáhla na páté klasické vítězství, ale teprve druhé na české půdě a vůbec první s vlastním odchovancem. O premiérový klasický triumf zeleno-bílých barev v Česku se před třinácti lety zasloužila shodou okolností Zamicova matka Rabbit Zamindar.

"Velká škoda, že Rabbit Zamindar loni ve svých patnácti letech uhynula. Byla to jedna z mých nejlepších chovných klisen, přitom jsem ji kupoval za pár korun. Je pravda, že žádné z jejích předchozích hříbat neuspělo v klasickém dostihu, ale skoro všechna dokázala zvítězit, takže jsem s nimi byl spokojený," vzpomínal dojatý Jandejsek, bývalý šéf Agrární komory ČR.

 

Čtěte více: Zamico nadchl Chuchli: Velkou jarní cenu vyhrál kůň českého chovu

 

Zamico, který si doběhl pro klasický úspěch v druhém nejrychlejším čase historie 1:36,81 a s kurzem 13:1 jako šestá sázková šance dostihu, se nedělním triumfem stal jedním z nejúspěšnějších Jandejskových odchovanců.

Rabbit sice v minulosti opakovaně slavil velké úspěchy s koňmi bez suffixu jako Love Me, Funny Valentine, Vadeona nebo Pumpkin, ale u většiny z nich figuroval jako chovatel hřebčín Napajedla, s nímž Jandejska váže dlouholetá spolupráce.

Z vlastních produktů dosud dosáhli na jedničková vítězství Montjeu Third, Dark Absolu a Zamicova polosestra, někdejší zimní královna Zamira.

"Mám obrovskou radost a hřeje mě to u srdce. Podařilo se nám vyhrát klasický dostih s koněm, kterého jsme si vychovali doma. Odmala jsme ho vypiplali a on se nám takhle odvděčil," řekl trenér Allan Petrlík ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Rabbit Zamindar: Hvězda na dráze i v chovu

Hřebcova matka Rabbit Zamindar patřila k zakladatelkám a výrazným osobnostem chovného stáda Rabbitu Trhový Štěpánov. Odchovankyni Juddmonte Farms z listed umístěné Stay Behind vydražil Jandejsek jako ročka za 4500 guinejí. Na dráze vyhrála čtyři ze třinácti startů a vyběhala 863 450 korun na dotacích.

V době, kdy drobná ryzka s výraznou bílou lysinou dorazila do Česka, patřil Rabbit Trhový Štěpánov spolu se stájemi Dr. Charvát a DS Pegas k nejambicióznějším hráčům tuzemské dostihové scény. Vysoké nároky na úspěchy na dráze se zrcadlily i v častých změnách na trenérském postu. Rabbit Zamindar tak postupně připravovali Dalibor Török, Greg Wroblewski, Aleš Vaňourek a Martin Srnec.

Pozornost na sebe strhla už při svém debutu ve Velké Chuchli, kdy deklasovala dvouleté soupeře o 10 délek. V říjnu přidala další exhibici, tentokrát o 7 délek, ve dvojkovém Memoriálu Josefa Šacha a sezonu zakončila třetí příčkou v půl milionem korun dotovaném Yoko Cupu.

Jako tříletá začala působivým triumfem v Memoriálu Rudolfa Deyla o 4 1/2 délky, ale v Jarní ceně klisen se musela spokojit s bronzem za německou Butterfly Lady a Oniris. Původní ambice na start v Českém derby vzaly za své a trenér Greg Wroblewski ryzku poslal klasickou cestou tříletých klisen. Po třetích příčkách v Ceně Arvy a Ceně hřebčína Napajedla ovládla Rabbit Zamindar pod Dušanem Andrésem Oaks, v němž lehce o 3 3/4 délky porazila maďarskou Mezzanine.

Pokus o zisk statusu blacktype v meranském listed nevyšel, ve slovenském Oaks doběhla čtvrtá. Kariéru zakončila dvěma starty ve čtyřech letech a odešla do chovu svého majitele. Z šesti hříbat na dráze dokázala čtyři zvítězit, z toho dvě na jedničkové úrovni.

Kromě Zamiry (Look Honey) a Zamica (Amico Fritz) ukázala kvalitu i Zamiranda (Pop Rock), jejíž kariéra čítala jen tři starty včetně čtvrtého místa v Memoriálu Rudolfa Deyla. Zamindarton (Egerton) proti ročníkové špičce neuspěl, ale dosud vyhrál pět provozních dostihů.

Nejmladším potomkem Rabbit Zamindar je roční Zoja Top (Eagle Top). "Vyrůstala jako sirotek, matka při jejím porodu bohužel uhynula. Hříbě se nám podařilo zachránit a dnes je to nádherná velká kobyla," řekl Petrlík v podcastu EquiRadia.

Další cesta ve stopách Rabbit Red Jazze

Zamico se narodil z připuštění Rabbit Zamindar hřebcem Amico Fritzem v době, kdy vítěz Goldene Peitsche v majetku Mariana Ziburskeho stál ještě v hřebčíně Napajedla. Podle Petrlíkových vzpomínek byl výrazný březnový ryzák od začátku korunním princem stáje.

"Jako hříbě byl strašný rošťák. Jakmile začal chodit ven, pořád od mámy utíkal a vyhledával lumpárny. Každou chvíli jsme ho honili po areálu. Pak se zase vrátil k mámě, ta už byla přece jen starší a chtěla mít svůj klid na pastvě, ale on do ní pořád narážel a otravoval ji, aby s ním šla běhat. Měl to od narození v sobě, pořád chtěl běhat. V ohradě na první pohled upoutal svým pohybem a neustálou akcí," směje se Petrlík.

Na dráhu vstoupil 20. června šestým místem v Karlových Varech, když proti koním jako Nouran, Porcinella a Arkhangelsk zaplatil nováčkovskou daň. O čtyři měsíce později ve Velké Chuchli ukázal výrazně zkušenější projev a v klání českých odchovanců na 1400 metrů v rámci Fitmin Cupu vyhrál jistě o 2 3/4 délky před pozdější druhou z Jarní ceny klisen Dally Top.

Poprvé však své možnosti výrazněji naznačil listopadovým triumfem v Pražském zimním favoritovi na 1800 metrů. Pod žokejem Jaroslavem Línkem nechal na měkké dráze bez větších problémů za sebou American Charlieho, Josephina a Hello Hola Hay. Jisté vítězství mu nepřekazil ani kuriózní incident asi 100 metrů před cílem, kde se Zamico pokusil přeskočit stín tribuny.

Své místo v ročníkové špičce obhájil dubnovým druhým místem v Memoriálu profesora Václava Michala za Arkhangelskem. "1400 metrů na něj přece jen bylo krátkých, protože on se dlouho rozchází. Arkhangelsk je i původově rychlý kůň, takže mu to vyhovovalo lépe," říká s odstupem času Petrlík.

 

Video: Zamico hrdinou Velké jarní ceny. GCL pokračovala v Madridu

 

Zamicovo distanční optimum vidí na středních tratích do 2000 metrů. Stejně jako loni s pozdějším vítězem Slovenského derby Rabbit Red Jazzem se přesto chce pokusit o derby a jako poslední přípravný dostih zvolí Starohájske kritérium v Bratislavě.

"Jsem přesvědčený, že do budoucna by se měl usadit na tratích do 2000 metrů. Přesvědčil mě jako dvouletý, když vyhrál lehce pod rukama na 1800 metrů. Moudřejší budeme po dalším startu na Turf Gala v Bratislavě a pak ho budeme připravovat pro České derby. Myslím si, že při rozumném průběhu by derby mohl svou třídou dát. Všechno se ukáže během příštího měsíce," přemítá Petrlík.

Velkou devizou klasického hrdiny je podle trenéra jeho bezproblémová povaha. “Je to nesmírně hodný a inteligentní kůň. Od doby, kdy se obsedal a začal pracovat, bylo všechno v pořádku. Trénink snáší jako profesionál, charakterní kůň. Typově i chováním mi hodně připomíná mého bývalého svěřence Hidden Flamea,” dodal Petrlík

Připomeňme, že třídový středotraťař Hidden Flame ze stáje DAR vyhrál deset dostihů včetně Ceny Scottish Rifle, Ceny města Karlovy Vary či Ceny Jockey Clubu ČR a běhal úspěšně až do svých jedenácti let.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE