reklama 11C

Zamico nadchl Chuchli: Velkou jarní cenu vyhrál kůň českého chovu

ikonka

Loni se o klasické vítězství koně českého chovu postarala Solemeena v Jarní ceně klisen, v neděli na ni navázal Zamico. Hřebec Rabbitu Trhový Štěpánov s viditelnou rezervou zdolal kvalitní pole Conseq Velké jarní ceny, Westminster Night doběhl druhý.
16.05.2022 00:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Po šesti letech zvítězil v klasické Conseq Velké jarní ceně kůň narozený v Česku. Hřebec Zamico z vlastního chovu stáje Rabbit Trhový Štěpánov majitele Zdeňka Jandejska utekl v cílové rovině všem soupeřům a dal vzpomenout na svou matku Rabbit Zamindar, která v roce 2009 ovládla ve stejných barvách Oaks.

Žokej Milan Zatloukal nemusel v sedle svěřence Allana Petrlíka vynaložit větší úsilí. Po ideálním průběhu ze třetí čtvrté pozice se v cílové rovině vynořil u bariéry, již na distanci měl rozhodující náskok a v závěru pouze kontroloval situaci.

Před bouřlivou kulisou zaplněné tribuny v Chuchle Areně Praha dominoval jistě o 4 délky před marně dotahujícím Westminster Nightem a aktivním Arkhangelskem. Čtvrtý doběhl Ashat a na tabuli se vešel ještě dlouho vedoucí Alzir, který na pevné rychlé udal tempo rezultující ve druhý nejrychlejší čas v historii dostihu 1:36,81 min.

 

Čtěte také: Jak Frankie potkal Ponntose. Český šampion vyhrál start - cíl v Paříži

 

Zimní favorit Red Coral v závěru klesl na osmou příčku, další z šancových koní Josephino finišoval devátý před stájovým kolegou Helpem.

"Se Zamicem jsem si věřil. Možná ne nutně na vítězství, ale Allan mi v týdnu říkal, ať jsem v klidu a že v neděli vyhrajeme Velkou jarní cenu," usmíval se Zatloukal, který tento dostih vyhrál již počtvrté. "Bylo to rychlé, měl jsem ideální pozici na bariéře a po zatočení do cílové roviny jsem stále seděl. Když jsem ho chtěl vypustit, on tam najednou už byl sám, tak nebylo na co čekat a jeli jsme. Bičík jsem vyndal až u distance, je prostě dobrý."

Další cíl? Derby...

V historii samostatné České republiky je Zamico teprve šestým domácím odchovancem na listině vítězů Velké jarní ceny. Před ním uspěli Rozlet, Ceresto, Monolit, Veto a Lagaro. Posledně zmíněného hřebce trénoval také Allan Petrlík.

"Mám obrovskou radost, stejně jako u předchozích klasických vítězství s Love Me nebo Lagarem. Jsou to čeští odchovanci, ty koně si musíte doma vychovat, odmala vypiplat a takhle se vám odvděčí. To je pro trenéra větší radost, s koupí koně s prověřenou výkonností v zahraničí se to nedá srovnat," radoval se Petrlík.

Zamico je zároveň prvním klasickým vítězem plemeníka Amico Fritze za dobu jeho působení v českém chovu. Přestože otec byl sprinter, Petrlík věří, že ryzák může jít ve stopách o rok staršího Rabbit Red Jazze, jemuž se navzdory chybějící vytrvalosti podařilo zvítězit ve Slovenském derby. "Dalším startem Zamica bude Starohájské kritérium, poté ho budeme připravovat na České derby," potvrdil Petrlík.

Poražený favorit Westminster Night, patřící shodou okolností stejně jako otec vítěze Amico Fritz německému majiteli Marianu Ziburskemu, na rozdíl od minulého  startu ve Francii nepuloval a obavy jeho týmu z nervózního projevu v dostihu se nepotvrdily. Nejvýše hodnocený dvouletek loňské sezony v poklidu odpočíval ve druhé polovině pole. Při vbíhání do cílové roviny však udělal dlouhý skok přes jednu ze dvou cest protínajících travnatou dráhu a na chvíli vypadl z rytmu.

"Nevím, co si o tom myslet. Rozhodující moment to asi nebyl, ale Petr Foret mi říkal, že potom chvíli trvalo, než se hřebec zase dostal na nohy a mezitím mu utekl vítěz," řekl trenér Václav Luka s tím, že zvažovaný start v německé verzi Velké jarní ceny příští týden padá.

První derby-trial pro Well Prepared

V Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera na 2200 metrů, prvním velkém přípravném dostihu na České derby, se výrazně připomněl letos debutující Well Prepared ze stáje K-K Metal a.s., který ukončil čekání šampiona Jaromíra Šafáře na první letošní vítězství.

Pátý z loňského Gerschova memoriálu odrazil jistě o jednu délku útok druhého Hello Hola Hay, směřujícího výhledově do švýcarského derby. Třetí příčkou příjemně překvapil český odchovanec Gasparini. Krok s nejlepšími držela i čtvrtá Korvette, páté místo uhájil ze špice jdoucí Secret Peet. Favorit Frehel zklamal desátým místem.

V německém hřebčíně Röttgen narozený vítěz potvrdil dobré zákulisní reference. "Mám ho schovaného jako takový prstýnek, už loni vypadal moc dobře, i když měl růstové problémy a šimbajny. Své kvality ukazuje i v práci. Další plány záleží i na počasí a půdě, ale rádi bychom s ním šli před derby ještě Velkou červnovou cenu," poznamenal po doběhu trenér Radek Holčák.

Zatímco Well Prepared vykročil na cestu k derby, devátý Caucasian potvrdil preferenci kratších tratí. Sen o modré stuze podle všeho skončil i pro dvojici tréninkových kolegů Smichoffa a Karamazova, kteří po problémech s dýcháním uzavřeli doběh.

Ve dvojkové Ceně společnosti Tipsport na 1200 metrů porazil devítiletý Mormill v souboji matadorů o rok mladšího Mollys Besta, třetí finišovala slovenská Lady Mazie. V rámcových dostizích tříletých se prosadili letos již podruhé vítězný Bacora a Bundeskanzler.

Na závěr programu se radovali ze svých premiérových vítězství talentovaní amatérští jezdci Jan Kovář (Sir Coral) a Anna Lebdušková (Moccafix).

 

Krátce z turfu

 

Sériový vítěz Gangster de Coddes, který si loni i předloni připsal po třech vítězstvích v Meranu, triumfoval při svém návratu do Francie v proutěných překážkách Prix de la Place d’ Alliance (3800 m, 21 000 eur) v Nancy. Šestiletý polokrevník stáje Scuderia Aichner SRL vyhrál pod Josefem Bartošem lehce o 8 délek. Mezi čtyřletými v Prix Vosges Matin (3800 m, 21 000 eur) byla lepším z dvojice českých zástupců Platina s Nathanaelem Ferreirou. Polosestra klasické vítězky Queen Of Beaufay doběhla druhá, Brett bral čtvrté místo.

Dvě vítězství vybojovaly v neděli české překážkové stáje v Meranu. Třetí z loňské Ceny zimního favorita Don’t Dream ze stáje Dr. Charvát ovládl pod Janem Faltejskem lehce o 4 1/2 délky proutěné překážky debutantů na 3000 metrů. Mezi nezvítězivšími na stejné trati se prosadil debutující tmavý hnědák Darkalon, kterého pro Scuderii Aichner SRL odjezdil Pavel Složil mladší.

Sedmiletý King Heart s žokejem Markem Stromským dominoval v hlavním dostihu slušovické soboty Ceně moravských podnikatelů. Radimem Bodlákem připravovaný reprezentant stáje EŽ Praha měl ve dvojkové steeplechase na 3600 metrů nejvíce sil a jistě o 2 1/4 délky porazil Carilla. Dusigrosz měl v posledním oblouku kolizi s druhým koněm v cíli a finišoval třetí, Swinging Thomas ztrácel ze čtvrtého místa dalších čtrnáct délek.

Pavel Kašný v sobotu vyhrál ve Slušovicích rovinový dostih. V rámci angažmá na čtyřleté hnědce Quenty ze stáje Syndikát 2020 - Piruch v pětkové Ceně města Vizovice na 2200 metrů navážil 63 kg a připsal si druhé rovinové vítězství kariéry. Není bez zajímavosti, že i toho prvního - v květnu 2015 v Bratislavě s klasicky umístěným King’s Lookem - dosáhl na svěřenci trenéra Jozefa Pirucha.

Po čtyřech letech zvítězil desetiletý matador Valmont Ohne. Někdejší dvojkový vítěz a jedničkově umístěný syn šampionky Vadeony z tréninku Jana Havlíčka jistě ovládl čtyřkovou Cenu společnosti Tipsport na 1600 metrů ve Slušovicích.

Druhý start tříletého Aigle Vaillanta ze stáje Lokotrans ve Francii se v sobotu neuskutečnil. Tmavý hnědák se měl po dubnovém vítězství v classe 1 opět vrátit do Lyonu Parilly, v tamním Coupe des 3 Ans na 2400 metrů však nakonec kvůli drobnému zdravotnímu problému nestartoval. Podle manažera stáje Michala Liska hřebce čeká krátká pauza a za několik týdnů by měl pokračovat v sezoně.

Neporazitelnost čtyřletého Baeeda pokračuje. Hnědák z tréninku Williama Haggase vyhrál pod Jimem Crowleym jistě o 3 1/4 délky Al Shaqab Lockinge Stakes (Gr.1, 1600 m) v Newbury a nenešel tak přemožitele ani v sedmém startu kariéry.

Stradivarius definitivně vstoupil do historie. Osmiletý supervytrvalec majitele a chovatele Bjorna Nielsena v pátek se svým stálým jezdcem Frankiem Dettorim splnil roli favorita Paddy Power Yorkshire Cup Stakes (Gr.2, 2800 m) v Yorku. Třetí triumf v tomto dostihu znamenal nejen překonání legendárního Ardrosse v historických tabulkách, ale i ryzákovo osmnácté grupové vítězství, což je nový evropský rekord.

Foto: Karel Rozboud




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE