reklama 11B

Jak Frankie potkal Ponntose. Český šampion vyhrál start - cíl v Paříži

ikonka

Šampion sprinterů Ponntos v neděli zahájil sezonu působivým vítězstvím start - cíl v grupě 3 na přímé dráze v Longchamp. Hvězda MUDr. Evy Nieslanikové a trenéra Miroslava Nieslanika si dokonale porozuměla s žokejskou superstar Frankiem Dettorim.
15.05.2022 21:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

"Surprise..." Divák nemusel nutně umět francouzsky, aby porozuměl myšlenkovým pochodům komentátorů televize Equidia po doběhu nedělního Prix de Saint-Georges (1000 m, 80 000 eur). S kurzem 18:1 odskakující český šampion Ponntos ovládl s nebývalou lehkostí sprinterskou grupu 3 v rámcovém programu francouzských jarních klasik, na jejíž listině vítězů figurují koně jako Finsbury Square nebo Marchand D’ Or.

V sedle čtyřletého hřebce trénovaného v Tušimicích u Kadaně se blýskl Frankie Dettori, který názorně ukázal, proč se těší pověsti nejlepšího žokeje současnosti, a přispěl k dosud největšímu mezinárodnímu úspěchu majitelky MUDr. Evy Nieslanikové a trenéra Miroslava Nieslanika.

Ponntos se na přímou dráhu v Longchamp vrátil sedm měsíců poté, co finišoval šestý v grupě 1 Prix de l’ Abbaye. Z Česka však tentokrát přicestoval v mnoha ohledech jiný kůň. Nejen silnější a zkušenější, ale i psychicky vyzrálejší.

 

Čtěte také: V Česku je teď o mě zájem, třeba vyjde i derby, doufá Tomáš Lukášek

 

Jestliže ve svých předchozích pěti blacktype startech působil vesměs hektickým dojmem a v závěru mu často chyběly marnotratně rozdané síly, v Dettoriho rukou se představil výrazně soustředěnější Ponntos. V paddocku i před boxy sice lehce zazlobil, ale jakmile se otevřela dvířka startovací konstrukce, vložil veškerou energii do dostihu.

I pod Dettorim neomylně zamířil na špici, ale působil usazeněji a klidněji. V první polovině dostihu podle svého zvyku vystupňoval tempo a s náskokem půldruhé délky si zajistil na špici potřebný klid. Jak se brzy ukázalo, podařilo se mu kvalitní pole dokonale utavit.

Dettori se do Ponntose poprvé opřel za mezníkem 400 metrů, ale omezil se na dvě pobídky, posléze už bičík pouze ukazoval a bez větších problémů uhájil náskok 2 1/2 délky na druhého Berneuila, jehož situaci v závěru popsal britský Racing Post slovy “no impression on leader”. Třetí doběhla favoritka Suesa, trojnásobná grupová vítězka.

Ponntos při svém letošním debutu vyběhl čas 0:55,63 minuty. Jeho dalším startem by mělo být King Stand’s Stakes na mítinku Royal Ascot.

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE