reklama 11B

Dettori: Ponntos vyskočil jako raketa. Je to velký úspěch pro Česko

ikonka

Nejlepší žokej současnosti Frankie Dettori si v neděli oblékl oranžovo-bílý dres MUDr. Evy Nieslanikové a v sedle českého šampiona Ponntose překvapil Paříž lehkým vítězstvím v grupě 3. "Stále jsem čekal, když už přijdou soupeři," řekl pro Jezdci.cz.
17.05.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C

Frankie Dettori. Dostihová ikona, která si i po padesátce udržuje renomé nejlepšího žokeje současnosti a nejpopulárnější tváře svého sportu. A také muž, o jehož angažování se marně snažila dlouhá řada velkých hráčů českého turfu. Nejméně dvakrát o něj usilovali majitelé favoritů Českého derby, opakovaně se ho snažili získat i pořadatelé Evropského poháru žokejů. Vždy marně.

Až do minulé neděle platilo, že se hvězdný Ital setkal s koňmi českých trenérů pouze při svém legendárním hostování na Slovenském derby 2002 v Bratislavě. S Bellaboyem a Tribal Instinctem zvítězil, na Our Majesticovi dojel čtvrtý.

Po dvaceti letech přibylo do tohoto seznamu další jméno - v rámcovém programu francouzských jarních klasik v Longchamp se Dettori vyhoupl na šampiona sprinterů Ponntose a stylem start - cíl zvítězili v grupě 3 Prix de Saint-Georges na 1000 metrů ve výborném čase 0:55,63.

 

Čtěte více: Jak Frankie potkal Ponntose. Český šampion vyhrál start - cíl v Paříži

 

"Bylo to pro všechny velké překvapení. Sám jsem nečekal, že Ponntos poběží tak skvěle. Vnímám to jako velký úspěch nejen všechny lidi kolem koně, ale i pro české dostihy," řekl Frankie Dettori na dotaz serveru Jezdci.cz, jak hodnotí vystoupení hřebce majitelky MUDr. Evy Nieslanikové.

O tom, zda angažmá na českém outsiderovi s kurzem 18:1 přijme, prý neuvažoval nijak dlouho. Shodou okolností ho přesvědčila jiná Ponntosova forma z Longchamp.

"Trenér mě kontaktoval, jestli bych nejel jeho koně a já jsem řekl ano, protože při šestém místě v Prix de l’ Abbay podal podle mého názoru dobrý výkon. Říkal jsem si, že bychom mohli mít slušnou šanci. Když pak vyšla startovní listina a zjistil jsem, že v poli budou prakticky všichni dobří francouzští sprinteři, bral bych v této společnosti i umístění," přiznal Dettori večer po dostihu.

Už jdou, už jdou, už jdou. Nejdou!

S trenérem Miroslavem Nieslanikem si kvůli jazykové bariéře nemohl detailněji promluvit, porozuměl si však s překážkovým jezdcem Rostislavem Benšem, který s Ponntosem cestoval v roli ošetřovatele.

"Mluvil italsky a přetlumočil mi trenérovy instrukce. Upozornil mě na to, že kůň je velmi rychlý a že ho mám nechat utíkat. Což jsem také udělal," usmíval se Dettori.

Ponntosova startovní reakce a zrychlení na něj udělaly dojem. "Vyskočil jako raketa, okamžitě jsem se ocitl na špici. Během dostihu jsem dlouho čekal, kdy se na mě dotáhnou ostatní. Pořád mi šlo hlavou: Už jdou, už jdou, už jdou… Teď už půjdou! Jenže nikdo nešel," fascinovalo muže, který jel ve své kariéře sprinterské hvězdy jako Lochsong, Lady Aurelia a další.

Podle Dettoriho v neděli do sebe všechno optimálně zapadlo. "Ponntosovi se líbila rychlá dráha, ale sedí mu i pět furlongů v Longchamp s profilem tamní přímé dráhy," konstatoval.

Jezdecké obsazení pro Ascot s otazníkem

Trenér Miroslav Nieslanik měl po dosud největším mezinárodním úspěchu tušimické stáje na Dettoriho adresu samozřejmě jen slova chvály.

"Je to obrovský profesionál se vším všudy. Předvedl nám, jak se žokej jeho kalibru umí na koně napojit a vyhovět mu. Já jsem Ponntosovi věřil, i když byl outsider. Když jsem viděl, jak vypálil, tak jsem si říkal, že to bude dobré. A na sedmistovce jsem už věřil ve vítězství. Máme obrovskou radost, že jsme se odhodlali k té dlouhé cestě. Dokázal, jak je dobrý a také se zúročila práce celého týmu. Takového koně potkáte jednou za život, je to moc krásný pocit," radoval se Nieslanik.

O Dettoriho vysokém mínění ohledně Ponntose svědčí, že se po dostihu ptal, zda by hřebce mohl jet i při plánovaném startu 14. června v King’s Stand Stakes. Jezdecké obsazení při první účasti českého sprintera na Royal Ascotu však zatím zůstává otevřené.

Nieslanik původně počítal i pro Paříž se zraněným Tomášem Lukáškem. "Nejradši bych byl, kdyby Ponntose jel náš jezdec. Tomáše mám rád a věřím mu, že bude v cajku. Tato příležitost se bude nabízet. Že pojedeme do Ascotu, je v tuto chvíli na 99 procent," dodal Nieslanik.

I trenér potvrzuje dojem, který musela mít většina českých diváků při sledování nedělního záznamu. "Ponntos je teď už jiný kůň. Loni byl nevyrovnaný, nervní a rozjuchaný na všechny strany. Teď dozrál a je radost se na něj dívat. Mnohem lépe zvládá i cestování. Necháme ho odpočinout a je před námi další výzva. Věřím, že jsme ještě neřekli poslední slovo," konstatuje Miroslav Nieslanik.

S přispěním Filipa Minaříka

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE