reklama 11B

Kocurová: Aquaris měl nákrok a stála mu hříva. Říkali jsme mu kohoutek

ikonka

Nezapomenutelným koněm voltižní reprezentantky Kateřiny Kocurové je Aquaris. Když se setkali poprvé, oba byli v této disciplíně nováčky, rychle se však ve voltižním světě zorientoval, a každý, kdo ho měl šanci poznat, o něm mluví jako o skvělém koni.
09.05.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

"Vždy byl velmi spolehlivý a podržel nás. Moc hodný byl například i na vyjížďkách, nikdy se nestalo, že by venku někoho ztratil," vypráví o svém životním koni voltižní reprezentantka Kateřina Kocurová, která na jeho hřbetě získala titul mistra republiky v jednotlivcích. Úspěchů má však tento kůň na kontě nepočítaně.
 
Jaký kůň je pro vás nezapomenutelným?
 
Nezapomenutelným je pro mě dříve albertovský valach Aquaris. Setkali jsme se poprvé v roce 2008 a oba jsme byli ve voltiži, dá se říct, nováčci. Já jsem měla tedy náskok dva roky, on jako mladý šestiletý kůň úplně začínal. Cvičit jsem na něm začala v roce 2011, kdy nosil už i skupinu.
 
Čím byl pro vás výjimečným? 
 
Moje osobní nejsilnější vzpomínka na něj je z roku 2016, kdy mě dovedl k titulu mistra republiky v jednotlivcích. Opravdu to bylo díky tomu, že jsem mohla startovat právě na něm.
 
Vzpomenete si i na nějaké další jeho sportovní úspěchy?
 
Úspěchů nasbíral opravdu hodně, v mnoha kategoriích se stal mistrem republiky, dvakrát byl voltižním Koněm roku a získal nesčet vítězství doma i v zahraničí. Účastnil se šesti světových a evropských šampionátů.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Štětina: Šotek je nezapomenutelný. Malý černý kůň s velkým srdcem

 

Jaké byly jeho vlastnosti?
 
Vždy byl velmi spolehlivý a podržel nás. Moc hodný byl například i na vyjížďkách, nikdy se nestalo, že by venku někoho ztratil. I můj lonžér Ladislav Menšík o něm vždy mluvil jako o skvělém koni. Zároveň je to tak trochu mrzout, nikdy se nechtěl moc mazlit. A zbožňuje banány!
 
Byl něčím opravdu specifický?
 
Na zadních nohách měl nákrok, a tak jsme mu říkali Kohoutek. K této přezdívce přispěla i na krátko střižená hříva, která mu stála. Ta bylo pro něj typická. Teď je již v důchodu a nechali mu hřívu narůst, díky čemuž ho vůbec nepoznáváme. Vypadá úplně jinak.
 
Jak dlouho sportoval a kde je nyní?
 
Skupinu nosil celkem osm let, což je dlouhá doba, a deset let byl voltižním koněm. Pak se bohužel zranil a od té doby je v důchodu ve Stáji Unikát, kde je využíván rekreačně. Dnes je mu již osmnáct let. Stáj nese jméno podle dalšího albertovského voltižního koně, který si zde také užívá důchodu.
 
Foto archiv Kateřiny Kocurové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE