reklama 11A

Václav Janáček: Vím, že Hazarder v cílové rovině žokeji všechno vrátí

ikonka

Ještě v sobotu večer bude Václav Janáček v akci při Velké ceně Madridu, v neděli pak povede favorita Hazardera v Českém derby. "Rozhodne tempo a čistý průběh. Doufám, že zvítězí nejlepší kůň a ne ten nejšťastnější," řekl Janáček pro Jezdci.cz.
24.06.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Když Václav Janáček před třinácti lety vyhrál s Tullamorem své druhé České derby, bylo mu pouhých dvaadvacet a lámal jeden rekord za druhým. Úvahy, zda v dohledné době začne stíhat i legendy Vlastimila Smolíka, Josefa Šacha či Františka Huleše v historické tabulce derby, však rázně utnul odchod do španělského angažmá. Je to až neuvěřitelné, ale od úspěchu s Tullamorem stihl Janáček ve své domácí modré stuze už jen čtyři starty.

"V derby jsem toho moc nenajezdil, často se krylo se španělskými vrcholy. Dostat dobré rito v derby je navíc pro žokeje zvenku vždycky těžké. Jsou to koně, které musí jezdec potkat hned zkraje sezony nebo ještě dřív, protože během jara se jezdecké obsazení už moc nemění. Je to prostě věc správné nabídky," zamýšlí se Janáček.

Letos takovou nabídku dostal a jejím přijetím stvrdil tah, který může ovlivnit zápletku 101. Českého derby podobnou měrou jako provazy vody dopadající v posledních hodinách na hlavní město. Janáček pojede favorita Hazardera, sázkového favorita a vítěze květnového trialu Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.

 

Čtěte více: Fakta, trendy, peníze. 101. České derby a jeho aktéři pod lupou

 

V sedle neopracovaného diamantu stáje Dr. Charvát nahradí stájovou jedničku, loňského šampiona a v civilu svého kamaráda - v životní formě jezdícího Jana Vernera. Dá se očekávat, že v neděli po půl třetí odpoledne budou ještě o kousek většími rivaly než kdykoli předtím. Samotný Verner nakonec získal angažmá na klisně Besiberri.

"Dostal jsem od pana Charváta nabídku, kterou jsem přijal. S Honzou jsme si pak volali," říká stručně Janáček, jehož spolupráce se stájí Dr. Charvát se v neděli omezí pouze na derby.

Nikdy neměnit vítězný tým?

V dostihovém sportu platí více než kdekoli jinde, že historii píší vítězové. Zda udělal favoritův tým dobře nebo špatně, tak rozsoudí až samotný dostih. Přestože se obecně předpokládá, že podobné změny na poslední chvíli obvykle nekončí dobře, v historii Českého derby opakovaně vedly k úspěchu.

V roce 1986 sesadil trenér Ladislav Šilhavý z pozdějšího vítěze Dynamita jeho stálého jezdce Miloše Hanáka a dal přednost Vlastimilu Smolíkovi. Ten o čtyři roky později využil své pozice stájové jedničky hřebčína Napajedla a vyhoupl se na Gimta, který přitom vyhrál Velkou červnovou cenu s Ferdinandem Minaříkem.

V novém tisíciletí musel Jaroslav Michna po posledním trialu uvolnit místo v sedle Tribal Instincta Johnu Eganovi a v roce 2002 přišel podobným způsobem o vítězství s Poderosem Dalibor Török. Dnešní trenér DS Pegas se stal obětí tehdejší nedůvěry hřebcova trenéra Josefa Váni vůči domácím jezdcům a musel před derby ustoupit Philipu Robinsonovi.

Podobný přístup jako Tullamore

Hazarder ze tří dosavadních startů prohrál jen při říjnovém debutu v Bratislavě. Už při prosincovém vítězství v Pise, které bylo do jisté míry nouzovým řešením po hřebcově listopadovém extempore u startovacích boxů v Chuchli, zaujal velkým speedem i specifickým projevem v dostihu. Psal se 27. prosinec a Janáček se shodou okolností na onen kvalitně obsazený “maiden” na 2000 metrů díval živě na internetu.

"Hazarder působil od poloviny dostihu dojmem, že nemůže nikam doběhnout. Žokej se na něm nadřel, ale v závěru rozbalil krásný finiš. A podobné to bylo i v Memoriálu JUDr. Frankenbergera," shrnuje. "Stále je to zelený kůň a v dostihu se nepředře. V tom mi trochu připomíná Tullamorea. Uvidíme, kolik má v sobě třídy a jaký bude v neděli stav dráhy…"

Už vzhledem ke startovnímu číslu 15 nelze hnědáka čekat v úvodu dostihu na předních pozicích. "V předchozích startech ukázal určitý styl. Vím, že to s ním není snadné, ale že mi to pak v cílové rovině vrátí. Je důležité, aby neměl v dostihu kolizi nebo moment, kdy bych ho musel brát zpátky. Rozhodne tempo a čistý průběh, všechno ostatní se uvidí," dodává.

 

Čtěte také: Zvrátí Tcheque King statistiku? Mapujeme "prokletí běloušů" v derby

 

Dalšího favorita vidí Janáček v klasickém vítězi Royal Wordovi, bratislavským vítězstvím ho zaujal i Rex Of Thunder. "U něj je otazník ohledně podkladu, ale určitě má velký potenciál. Líbí se mi i Locomotive, který se může opřít o velmi zkušeného Szczepana Mazura," vypichuje.

Ve druhém sledu budou podle Janáčka číhat účastníci Velké červnové ceny. "Zajímaví jsou Kmotr, Dragon Arrow a černým koněm je pro mě Vert Liberte. Střídal dobré výsledky se slabšími, ale myslím si, že pokud ještě naprší, tak může hodně zatopit okruhu favoritů," podotýká.

Sám očekává měkčí dráhu a poctivé tempo. "Jsou tam sice i mílaři, ale tempo by nemělo chybět. Věřím, že se pole roztáhne a pak se všechno ukáže. Doufám, že zvítězí nejlepší kůň a ne ten nejšťastnější," směje se Janáček.

Španělského šampiona čekají ještě před nedělí pracovní povinnosti, a tak zatím nad složitou výchozí situací před 101. Českým derby příliš nepřemítá. "V sobotu se koná Velká cena Madridu, což je největší dostih španělské sezony. Naše stáj tam má favorita a na to se teď soustředím. Běhá se do jedenácti hodin večer, do Prahy vyrazím až v neděli ráno," avizuje dvojnásobný vítěz Českého derby.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR

 

Psali jsme před 101. Českým derby

Favoritem Českého derby je Hazarder, pojede ho poprvé Janáček

Hazardera musí dostih bavit, pak dokáže velké věci, říká Jan Verner

Velká červnová pro DS Pegas: Tcheque King zastínil stájového favorita

Equinews: "Český král" se ukázal před derby. Nabitý víkend v Chuchli

 

Zajímavosti kolem modré stuhy

"Byla to náramná sláva". Před 100 lety se v Chuchli běželo první derby

František Holčák předal stáj synovi Radkovi. Nadešel správný čas, říká

Bez křišťálové koule, ale vždy nad věcí. Před rokem odešel Tomáš Šatra




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE