reklama 11C

Equinews: SP v Olomouci potřetí ovládla Sprehe. Francimor ve Varech

ikonka

Equine Sport Center v Olomouci hostilo již poosmé Světový pohár v parkurovém skákání. - Karlovarskou dvojnásobnou míli vyhrál favorizovaný Francimor, pro něhož to bylo třetí vítězství kariéry. Podrobnosti nabízí pořad Equinews.
22.06.2021 19:48  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Olomoucký hattrick Jörne Sprehe. Vladimír Tretera byl v GP třetí

V olomouckém Equine Sport Centru se ve dnech 16. až 20. června uskutečnil již osmý ročník mezinárodních skokových závodů, které jsou tradičně součástí série Světového poháru. Celkem se uskutečnilo 24 soutěží.
 
Jedním z vrcholů byla sobotní Cena města Olomouce s překážkami do 145 centimetrů. Z českých zástupců se do rozeskakování probojovala Tereza Svobodová, která po jedné chybě skončila Kleiner Lordem osmá. Soutěž bodovanou do žebříčku Longines Ranking vyhrál Bronislav Chudyba v sedle Corbina. Slovenský jezdec předvedl na zkráceném parkuru i napodruhé bezchybnou a zároveň nejrychlejší jízdu.
 
Neděle přinesla Grand Prix započítanou do série Světového poháru. S kurzem s výškou do 160 centimetrů si dokázaly bez trestných bodů poradit jen tři dvojice. V rozeskakování se jako první představil úřadující mistr České republiky Vladimír Tretera v sedle Gangstera vh Noddevelt a do cíle dojel s nulou v čase 37,20 sekundy. Hned následující jezdec tento výkon překonal. Polák Mateusz Tyszko s hřebcem Zirocco Air předvedl rovněž čistou jízdu a zapsal čas o půl sekundy rychlejší. 
 
V případě Velké ceny tentokrát platilo „to nejlepší nakonec“. Poslední dvojice v rozeskakování Jörne Sprehe a Stakki´s Jumper potřebovala pro zdolání rozhodujícího parkuru výrazně kratší čas, přesně 33,52 sekundy. Na překážkách navíc opět nechybovala. Potřetí v kariéře se tak německá reprezentantka mohla radovat z vítězství v Grand Prix Olomouce. Polák Tyszko bral druhé místo a třetí příčku obsadil Vladimír Tretera.
 
Poslední významnou soutěží mítinku byla Velká cena Czech Equestrian Teamu v rámci kvalifikace European Youngster Cupu. Do rozeskakování se probojovaly tři české dvojice. Mariana Michlíčková na Leeve Jung dojela s chybou čtvrtá. Kateřina Kučerová na ryzákovi King Kongovi shodila dvě překážky a obsadila šestou příčku. Nejlepší výkon ze všech podala Tereza Svobodová, která s klisnou Britanií kurz překonala bez chyb v čase 32,5 sekundy.
 
Kolbiště v olomouckém Equine Sport Centru nezůstane prázdné na dlouho, neboť hned začátkem července se zde uskuteční závod zařazený do Českého skokového poháru. O další dva týdny později se na stejném místě utkají parkuroví jezdci a koně o mistrovské tituly.
 

Francimor zadrženě, Šafářův hattrick. Karlovy Vary zahájily sezonu

Jako poslední ze čtyř českých závodišť nejvyšší kategorie zahájila v neděli 20. června sezonu dráha v Karlových Varech – Dvorech. Koně i jezdci se museli vyrovnat s tropickým vedrem, ale pořadateli se navzdory horkému počasí podařilo jako obvykle připravit kvalitní travnatý poklad.
 
Na programu byla tradiční Karlovarská dvojnásobná míle, která se na lázeňském závodišti běhá od roku 1928 a letos byla vypsána jako Cena společnosti Tipsport. Kvůli nižšímu počtu supervytrvalců na přihláškách se propozice dostihu dodatečně změnila z handicapu na cenu. Větší počet startujících však tento tah nakonec nepřinesl. Po škrtu Francesky Belly a Bospora nastoupila jen čtveřice účastníků. Desetinovým favoritem byl čtyřletý bělouš Francimor ze stáje 3 hearts, třetí z loňského Českého derby a čtvrtý ve slovenské modré stuze. 
 
Krátce po startu se dostal na špici devítiletý veterán Father Frost s žokejem Petrem Foretem a udal svižné tempo, které záhy roztrhalo malé pole. Hnědák stáje Statek Chyše – Váňa místy odskočil o několik délek, s odstupem ho sledovali Amazing Gangster s Francimorem a mimo kontakt se soupeři cválal český odchovanec Orleano. Žokej Jaromír Šafář nastoupil s Francimorem asi 1200 metrů před cílem. Už při vbíhání do posledního oblouku se ujal vedení a zavedl malé pole do cílové roviny. Trojnásobný český šampion se několikrát ohlédl a hlídal si případný nástup soupeřů, žádnému velkému ohrožení však nečelil.
 
V cílové rovině se sice pokusil o útok na favorita dobře zrychlující Orleano, ale žokej Michal Hrouda brzy poznal, že vítěze neohrozí a kontroloval druhé místo. Cílem proběhl Francimor s náskokem dvanácti délek, druhý Orleano nadělil třetímu Amazing Gangsterovi nesčetné délky. Francimor, pro něhož to bylo třetí vítězství kariéry, vyběhl karlovarský traťový rekord v hodnotě 3:27,45.
 
Žokej Jaromír Šafář a trenérka Helena Vocásková prožili v neděli úspěšné odpoledne, kromě hlavního dostihu získali ještě dvě další vítězství a završili hattrick. Mimo jiné i díky úspěšnému návratu osmiletého veterána Hasana v trojkové Ceně společnosti Karel Holoubek Trade Group na 1600 metrů. Někdejší sériový vítěz se vrátil na dráhu po více než dvou letech a dokázal, že i ve vyšším věku si drží svou třídu. Po boji o hlavu zdolal v Česku poprvé startujícího bělouše Pace Mana, na třetím místě doběhl další třídový veterán Tropical Bond. Favorit Joganville skončil až čtvrtý.
 
V rámcovém programu karlovarské neděle běželi letos poprvé dvouletí koně. V Ceně společnosti Tipsport na 1200 metrů dokonale zužitkovala svou dostihovou zkušenost hnědka Nouran v sedle se svou trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou. Klisna stáje Sultan Harib debutovala už začátkem května ve francouzském Chantilly a na západě Čech zvítězila velmi lehce o 4 1/2 délky. Druhá doběhla debutující Porcinella před dalším nováčkem Arkahngelskem. 
 
Foto: Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE