reklama 11A

"Byla to náramná sláva". Před 100 lety se v Chuchli běželo první derby

ikonka

Rakouský ryzák Boxerl s žokejem Jakobem Vinzenzem porazil 22. května 1921 šest soupeřů v Ceně Československého Jockey Clubu. Úspěchem svěřence trenéra Harryho Marsche se začala psát historie tuzemského derby. Běželo se o 45 000 korun.
22.05.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Přesně před 100 lety – 22. května 1921 – se ve Velké Chuchli běželo první derby. Dostih vypsaný jako Cena Československého Jockey Clubu vyhrál rakouský ryzák Boxerl s žokejem Jakobem Vinzenzem před maďarským favoritem Androclusem a dalším Rakušanem Pirókem. Nejlepším domácím koněm byla čtvrtá Lissy, pozdější matka derby-vítězů Simplona, Přemysla a Simonela. Startovalo sedm koní.

Napjatě očekávaná premiéra byla součásti osmidenního mítinku, během něhož bylo po celé obci Velká Chuchle ustájeno kolem 140 plnokrevníků. A ani po sto letech není úplně snadné vcítit se do atmosféry, v níž se první chuchelské derby konalo.

"Byla to náramná sláva. Každý tušil, že se děje něco mimořádného, ale málokdo věděl, co to vlastně je," vzpomínal populární herec Národního divadla a dostihový příznivec Rudolf Deyl starší.

 

Čtěte také: Evžen startuje novou misi. V sobotu nastoupí proti třem vítězům Velké

 

V pojmenování provizorního dostihu se zřejmě projevila dobová orientace na Francii, ale především vliv Vídně, která svou modrou stuhu v rušné době po rozpadu monarchie pořádala pod názvem Cena Jockey Clubu. Důvodem, proč Čs. Jockey Club zvolil provizorní název, bylo pozdní vypsání dostihu v prosinci 1920, znemožňující následovat britský vzor s přihláškami ročků. Natěšená pražská scéna nechtěla s prvním derby čekat až na rok 1922, a tak vznikl jakýsi provizorní první ročník.

Jednoznačným favoritem byl vítěz vídeňského Trial Stakes Androclus, který podle papírové formy neměl nalézt rovnocenného soupeře. Domácí zástupci nastupovali bez valných vyhlídek, ale neznalému publiku to nevadilo a hromadně sázelo i na outsidery.

Tempa se od úvodních metrů chopil Eclatant, těsně za ním cválal Androclus, sledovaný Boxerlem a Pirokem. Se stínidly běžící Androclus se na protilehlé rovince ocitl krátce v čele, na tvrdé dráze však očividně nebyl ve své kůži a brzy přepustil vedení opět Eclatantovi. Tomu došly síly v lahovickém oblouku, kde nastoupil Vinzenz na Boxerlovi.

Po zatočení do cílové roviny dál zvyšoval svůj náskok a cíli měl na Androcluse 5 délek k dobru. Lissy na něj ztrácela 10 1/2 délky. Hřebec v majetku prezidenta rakouského Svazu chovatelů a majitelů dostihových koní Friedricha Münzera von Münzbrucka, narozený v hřebčíně Pervat a trénovaný Harrym Marshem, získal 30 000 z celkové dotace 45 000 korun. Dotována byla pouze první tři místa.

Napajedelské klisny Lissy, Reseda a Thalia po skončení kariéry pomáhaly položit základy chovu plnokrevníka v Československu. O úspěšné bilanci Lissy již byla řeč, hvězdu první velikosti však dala také Reseda. Ryzka v majetku funkcionáře Jockey Clubu Hanuše Kasalického se stala matkou klasického vítěze Careviče, její dcera Syrie založila v Motešicích slavnou překážkovou dynastii. Dala totiž Cosyrii, pozdější matku Koroka, Kostravy a dalších výborných steeplerů.

Ilustrační reprofoto: Martin Cáp




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE