reklama 11B

Hazardera musí dostih bavit, pak dokáže velké věci, říká Jan Verner

ikonka

Velký potenciál, zrychlení v závěru i svéhlavost. Hnědák Hazarder teprve dozrává, ale svým nedělním vítězstvím v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera si řekl o pozornost před Českým derby. Trenér Pavel Tůma má v rukou další neopracovaný diamant.
18.05.2021 14:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Pokud je pravda, že se protiklady přitahují, pak jsou Hazarder a Jan Verner ideální dvojicí. Pomalu zrající hnědák stáje Dr. Charvát se za posledního půl roku stačil etablovat jako velký talent, který však svému týmu nedá nic zadarmo, ať už před startovacími boxy nebo v samotném dostihu.

Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera však názorně ukázal, že právě v rukou úřadujícího šampiona žokejů a vyhlášeného flegmatika Vernera se Hazarderova syrová energie neopracovaného diamantu může naplno zúročit.

"Je tam velký potenciál, to každopádně. Zároveň je to hřebec, kterého dostih musí bavit. Jinak s ním nic nezmůžete," přemítal Verner po doběhu.

 

Čtěte více: Royal Word "pod rukama" ovládl Velkou jarní cenu, Hazarder přišel včas

 

První velký derby-trial v Chuchle Areně Praha se přitom pro svěřence Pavla Tůmy dlouho nevyvíjel optimálně. Pole se záhy roztrhalo a v dostihu na měkké dráze se střídaly přepálené úseky s falešným tempem. Když pak v lahovickém oblouku odskočil tempař Locomotive s Radkem Koplíkem, mnozí to mohli považovat za rozhodující moment dostihu.

Verner však stále věřil ve zdrcující závěr svého hřebce. "Tempo se střídalo nahoru a dolů, ale na Hazarderovi se to těžko odhaduje. I kdyby ostatní klusali, tak on půjde krokem a nechá se celou dobu honit. Jako kdyby mi říkal: Blbče, seď v klidu, já to za tebe vyřeším a vyhraju," vysvětloval.

V průběhu dostihu Hazarder žokejovy lehké, ale neustálé výzvy k udržování tempa ignoroval, ale po zatočení do cílové roviny odpověděl na pobídku okamžitě. Už 400 metrů před cílem výrazně zkrátil svou ztrátu a za distancí dostihl unaveného Locomotivea.

Hazarder zvítězil jistě o 1 3/4 délky, aniž by opticky musel vyvinout větší úsilí. "Udělal to s velkým přehledem. A jakmile přešel přes Radkova koně, začal v cíli zase brzdit. Nějaké rezervy tam budou," potvrzoval Verner.

Vítězství v Pise po marné cestě do Prahy

Odchovanec rodiny Niarchosových byl koupen jako roček na zářijové dražbě Tattersalls Ireland za 22 000 eur. Jeho otec, dnes osmiletý Harzand, vyhrál v sedle se zesnulým Patem Smullenem britské i irské derby. Matka Kitoko, dcera Montjeu a polosestra listed umístěné Magic Of Reality, neběhala a Hazarder je jejím druhým hříbětem.

Z rodiny vzešla v nedávné minulosti řada špičkových koní jako vítězka Breeders’ Cup Mile Six Perfections nebo šampionka Miesque, dcera hřebcovy čtvrté matky Pasadoble.

Hazarder loni debutoval 3. října třetím místem ve čtyřkové míli v Bratislavě. Pak cestoval jako favorit na listopadový mítink do Velké Chuchle, ale nevstoupil do startovacích boxů. "Je to klasický hřebec. Kdyby mu člověk chtěl ukázat, že tady velím já, neuspěje," charakterizoval ho s odstupem času Verner.

Loňskou sezonu tak Hazarder zakončil netradičně 27. prosince v italské Pise, kde pod Lucou Maniezzim po krásném závěru ovládl o půl délky dostih nezvítězivších Premio Polifemo Orsini na 2000 metrů.

Ve stopách Josepha?

Druhé vítězství z dosavadních tří startů přišlo v neděli při letošním debutu v Praze. Po čtyřech letech se tak opakuje situace, kdy trenér Pavel Tůma a majitel Jiří Charvát půjdou do Českého derby s vítězem Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.

Vlastní odchovanec Joseph uspěl ještě v době, kdy se květnový derby-trial běhal v Mostě na distanci 2000 metrů. Do derby přesto nastupoval v roli outsidera a šokoval vítězstvím nad hvězdnými soupeři jako Black Canyon, Nagano Gold, Noble Cliffs nebo Saša.

Do jaké míry půjde Hazarder ve stopách svého dnes již penzionovaného předchůdce, je zatím ve hvězdách. Už nyní je však jisté, že na rozdíl od Josepha bude poslední červnovou neděli patřit mezi hlavní favority. Jestli mají něco společného, je to vedle vytrvaleckých dispozic především pověstný "turn of foot", tedy velké závěrečné zrychlení.

 

Equinews: Druhá klasika i mílařská hvězda. To nej z Velké Chuchle

 

Po nedělním vítězství se Hazarder zařadil se známkou 77 kg na dělené páté místo v průběžném handicapu tříletých za čtveřicí Ponntos, Royal Word, Petarda a Vert Liberte.

Když je Jan Verner tázán na srovnání mezi Hazarderem a jeho stájovým kolegou Petardou, který byl po vítězství v bratislavské Velké jarní ceně dohlášen do Slovenského derby, musí chvíli přemýšlet.

"Petarda je zase úplně jiný typ koně. Menší a zároveň ochotně spolupracující. Zatímco Petarda celý dostih čeká, co po něm jezdec bude chtít, Hazarder se snaží celou dobu šéfovat. Třídoví jsou každopádně oba," myslí si loňský šampion.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE