reklama 11D

Velká červnová pro DS Pegas: Tcheque King zastínil stájového favorita

ikonka

Jedno oko se směje a druhé pláče, zhodnotil své pocity po sobotní Velké červnové ceně trenér Dalibor Török. DS Pegas šla do generálky na České derby s favoritem Vert Liberte, ale na rychlé dráze jí zajistila vítězství stájová dvojka Tcheque King.
05.06.2021 22:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Podobně, jako se v sobotu odpoledne neprohnaly přes Velkou Chuchli avizované silné bouřky, ani Velká červnová cena nepřinesla žádný třesk v rozložení sil před Českým derby. Bělouš Tcheque King, který letos ukázal potenciál čtvrtými místy ve francouzském Štrasburku a v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera, si bez větších problémů poradil s nevyrovnanou sestavou tradičního přípravného dostihu a dopřál Danielovi Vyhnálkovi premiérové jedničkové vítězství kariéry.

Syn výborné překážkářky Kamelie z vlastního chovu Jiřího Trávníčka porazil jistě o 2 délky Dragon Arrowa, třetí doběhl Kmotr. Poprvé v Česku startující Global Man stihl dobrou koncovkou čtvrté místo před dlouho vedoucím Rabbit Buratinem.

 

Čtěte také: Royal Word na startovní listině Prix du Jockey Club, pojede ho Veron

 

"Z Tcheque Kinga jsem nadšený, protože to byl přesně dostih, jaký jsme si v jeho podání představovali. Šel z pozice, tempo nebylo nějak přehnané a dráha je rychlá. Prostě mu všechno sedlo a hezky vyhrál," radoval se trenér Dalibor Török.

Spokojenost v Němčicích i Bošovicích

Dostih se sice obešel bez velkých kolizí, ale zbrždění tempa na protilehlé rovině vedlo k několika tlačenicím, na které doplatil například černý kůň dostihu Respekt. Český odchovanec doběhl sedmý.

Ještě o dvě příčky hůře skončil favorit a stájový kolega vítěze Vert Liberte. Druhý z Velké jarní ceny se v první polovině trati pohyboval kolem sedmého místa vedle Tcheque Kinga. Na rozdíl od něj se však ve finiši vytratil. V cíli bylo mezi oběma hřebci DS Pegas sedm koní a téměř jedenáct délek.

"Měli jsme dvě želízka, a tak jedno oko pláče a druhé se směje. Od Vert Liberte jsem před derby a na delší distanci čekal větší progres. Víme, že se mu nelíbí rychlá dráha. Musím všechno rozebrat s jezdcem a počkat, jak bude kůň vypadat po dostihu," dodal Török.

Stejně jako středisko Zhoř u Jihlavy, i šampionská centrála Němčice rodiny Vocáskových půjde do Českého derby podle všeho s dvojicí hřebců. Druhý Dragon Arrow při své premiéře na delší distanci nezklamal a po třetím místě se vrací mezi kandidáty modré stuhy i třetí Kmotr, který byl původně z derby škrtnut.

"Dragon Arrow je třída, dnes to zase ukázal. Kmotr se na jaře zranil a zdálo se nám, že derby nemůže stihnout, tak jsme ho škrtli. Nakonec to ale dopadlo dobře, a tak bude po dohodě s majitelem do derby dohlášen," potvrdil mluvčí střediska Ladislav Vocásek.

Z tandemu trenéra Václava Luky mladšího si o derby řekl čtvrtý Global Man. Ve finiši sice nestihl smazat ztrátu, kterou měl při vbíhání do cílové roviny na vítězného Tcheque Kinga, ale ke Kmotrovi se přiblížil na 3/4 délky a zbytek pole porazil s přehledem. "Líbil se mi jeho projev, podle dnešního výkonu může v derby pomýšlet na dobrý výsledek a být koněm pro překvapení," pochvaloval si Luka.

Mimo dotované příčky skončily obě zimní akvizice stáje Lokotrans. Lepším z dvojice hřebců získaných ve francouzském prodejním dostihu byl šestý Abrams Creek, Aidensfield se nedostal přes desáté místo.

Souboj top žokejů i vítězná premiéra Marcela Nováka

Na rychlé dráze v sobotu padl deset let starý chuchelský rekord na 1400 metrů. Postaral se o to pětiletý Worth Choice s Adamem Florianem, který o krk udržel za sebou o čtyři kilogramy více zatíženého Politicum. Hnědák stáje Vasury Kolesa dosáhl času 1:22,08. Třetí doběhl Manoamano před Pray For Paris a Mormillem.

Worth Choice, před třemi týdny pátý ve Velké květnové ceně, byl loni v polském tréninku a původně směřoval do překážkových dostihů.

"Takové bylo původní přání majitelů, celou zimu jsme ho chystali na překážky. Všechno přeskákal, ale viděla jsem na něm určitou nechuť. Zkusili jsme to proto na rovině a brzy se ukázalo, jakou má rychlost. Teď plní to, co jsem v něm viděla v práci," vyprávěla trenérka Štěpánka Myšková. Dalším valachovým cílem by měl být sprint při Českém derby, figuruje i na přihláškách EJC Leram Million.

Dramatický finiš viděla tisícovka diváků i ve stejně dlouhé Ceně Jockey Clubu ČR. Vedoucí Rabbit Breath dokázala o hlavu odolat tlaku desetiletého veterána Lexceeda. V sedlech obou koní rozehráli velkou podívanou žokejové Tomáš Lukášek a Jan Rája. Štastnější v cíli byl Lukášek, zatímco druhému Janu Rájovi v souboji hlava-hlava praskla přezka u třmenu a trojnásobný český šampion za cílem spadl.

V maratonském programu jedenácti dostihů slavili kromě Lukáška double i Milan Zatloukal a trenéři Miroslav Nieslanik s Allanem Petrlíkem. Čtyřkovou Cenu Symbola na 1800 metrů si zachová v paměti amatér Marcel Novák mladší. Syn překážkového šampiona slavil v sedla Jana Messiho při sedmém startu kariéry premiérové vítězství.

"Strašně to utíká. Vidím jako včera, že ještě před pár lety vůbec neuměl sedět na koni, a dnes mu tleskají diváci v Chuchli," řekl hrdý otec Marcel Novák starší.

Smůla naopak provázela comeback předloňského vítěze Českého derby Pacific Hilla. Pětiletý ryzák se v trojkové Ceně společnosti Tipsport objevil na dráze poprvé od svého životního úspěchu, ale na protilehlé rovině uklouzl ve vnější stopě a ztratil nejen podkovu, ale i Vendulu Korečkovou. Kůň i jezdkyně vyvázli bez zranění.

 

 

Krátce ze zahraničí

 

Frankelův syn Adayar ze stáje Godolphin se stal nečekaným vítězem Cazoo Derby v britském Epsomu. S kursem 16:1 odskakující hřebec triumfoval lehce o 4 1/2 délky před Mojo Starem a stájovým kolegou Hurricane Lanem. Favorit Bolshoi Ballet doběhl sedmý. Žokej Adam Kirby se raduje z prvního klasického vítězství na britských ostrovech, pro Charlieho Applebyho se jedná o druhého derby-vítěze.

O nevídaných šestnáct délek ovládla Oaks hnědka Snowfall s Frankiem Dettorim. Ještě žádná vítězka druhého nejstaršího klasického dostihu nebyla tak suverénní. Trenér Aidan O’Brien vyrovnal čtyřicátým klasickým vítězstvím na britské půdě 185 let starý rekord Johna Scotta, Dettori se zase v historických tabulkách dotáhl na Freda Archera. O Snowfall se nyní začíná hovořit i v souvislosti s Cenou vítězného oblouku, prvním cílem by však mohlo být irské Oaks.

Pětiletý Top Gun v Lipsku dostál roli favorita a v sedle s Bauyržanem Murzabajevem o hlavu vyhrál Jubiläumspreis 5 Jahre Rennstall Scheibenholz e.V. (E, 1850 m, 3500 eur). Dotované umístění získal na východoněmecké dráze i druhý svěřenec trenéra Jiřího Brože Bell Elysees, pátý ve čtyřkovém handicapu na 3050 metrů.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE