reklama 11D

Uniklý dokument z ČJF: Kontrola hospodaření odhalila řadu nedostatků

ikonka

Statisícové zakázky bez výběrových řízení, investice do nového webu České jezdecké federace bez schválení rozpočtu Radou, ale také reklamní plnění bez předem uzavřených smluv. Taková jsou zjištění Kontrolní a revizní komise dle uniklého protokolu.
26.05.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Mezi členy České jezdecké federace se dostal prostřednictvím členů Rady ČJF protokol Kontrolní a revizní komise o průběhu kontroly hospodaření a čerpání rozpočtu tohoto spolku za rok 2022. Zmíněný dokument dostala redakce Jezdci.cz k dispozici od člena ČJF Karla Seidenglanze. Jeho autentičnost nám později potvrdila členka KRK Olga Plachá, která jej zpracovávala. 
 
Jedná se o interní materiál určený pro členy Výkonného výboru ČJF a sepsaný jako podklad pro oficiální zprávu Kontrolní a revizní komise. Dle sdělení předsedy komise Antonína Terbera měla být zpráva dokončena v první polovině tohoto týdne a oficiálně předána členům Výkonného výboru. Do čtvrtečního odpoledne se však dle slov generálního sekretáře ČJF tak nestalo. 
 
Skutečnosti, které jsou v protokolu uvedeny, však naznačují, že hned několik smluv bylo Českou jezdeckou federací uzavřeno nestandardním způsobem, aniž by jejich podpis odsouhlasili členové Výkonného výboru, jenž je kolektivním statutárním orgánem spolku. 
 

 

Kdo smí jednat za ČJF

Dle Stanov ČJF je Výkonný výbor orgánem, který řídí činnost spolku a jedná jeho jménem. Rozhoduje o všech záležitostech ČJF, pokud nejsou stanovami nebo přijatými řády vyhrazeny do působnosti jiných orgánů ČJF. Za Výkonný výbor jedná a podepisuje prezident ČJF, nebo jiný, výkonným výborem pověřený člen VV, avšak vždy zastupuje kolektivní statutární orgán. Výkonný výbor může také rozhodnout, v jakém rozsahu je oprávněn jednat jménem ČJF generální sekretář svazu, popřípadě jiné osoby. Vše by ovšem mělo být k dohledání v zápisech z jednání, které musí obsahovat kromě jiného přesný obsah všech rozhodnutí, o nichž bylo jednáno, a to včetně uvedení výsledků hlasování. Nemělo by se tak stát, že Česká jezdecká federace uzavře s nějakými subjekty či osobami smlouvu, aniž by to bylo uvedeno v některém ze zápisů Výkonného výboru. 

 

 
Dle zjištění Kontrolní a revizní komise bylo více smluv za poslední období uzavřeno, aniž by o tom byla v zápisech z jednání VV ČJF jakákoliv zmínka, což znamená, že o nich buď Výkonný výbor vůbec nejednal, nebo jsou některé důležité body k uzavíraným smlouvám ze zápisů vynechány. Obě varianty jsou v nesouladu s tím, co ukládají Stanovy ČJF – tedy, že o všech smluvních záležitostech musí rozhodovat Výkonný výbor a ten svá rozhodnutí musí uvádět do oficiálních zápisů. 
 
Do budoucna ovšem velká část smluv s partnerskými subjekty půjde přes dceřinou společnost ČJF s.r.o., v níž kontrolním orgánem nejsou členové KRK volení Konferencí ČJF, nýbrž vedením dosazená Dozorčí rada. Členská základna tak pravděpodobně zcela ztratí možnost se o nich dozvědět prostřednictvím zápisů v rámci spolkové činnosti. 
 

Smlouva s Veolia Energie ČR byla uzavřena zpětně

Kontrolní a revizní komise v jednom z bodů zmiňuje, že ČJF v rámci hospodářské činnosti fakturovala společnosti Veolia Energie ČR a.s. částku ve výši 500.000 korun, ale v předložené smlouvě chyběl podpis prezidenta a smlouva byla uzavřena později, než vzniklo plnění z ní vyplývající. „Ve smlouvě není specifikováno, jaká částka má být zaúčtována v roce 2022 a jaká v roce 2023,“ stojí v protokolu KRK zpracovaném Olgou Plachou začátkem dubna letošního roku. 
 
Za uplynulý rok nelze dohledat v žádném ze zápisů z jednání Výkonného výboru odsouhlasení takovéto spolupráce. Není tudíž jasné, kdo rozhodl o uzavření takové smlouvy, ani to, že získané finance budou částečně alokovány na náklady galavečera ČJF, což zástupci spolku zmínili v nedávno publikovaném dokumentu Mýty a fakta.
 
Dalším z partnerů ČJF je známý prodejce hodinek KOSCOM. Jak zjistili členové KRK, v rámci hospodářské činnosti obdržela ČJF věcné plnění v podobě hodinek ve výši 234.322 Kč. „Z předložených předávacích protokolů vyplývá povinnost ČJF odvést srážkovou daň za obdarované. Pokud je předávací protokol na nepodnikající osobu (bez IČ), srážkovou daň ve výši 15 % na příslušný úřad odvádí ten, kdo výhru (i věcnou) nad 10.000 korun vyplácí, tedy pořadatel soutěže – v případě MČR ČJF,“ stojí v protokolu. Ani v tomto případě se naší redakci v žádném ze zápisů Výkonného výboru nepodařilo dohledat zmínku o odsouhlasení uzavření smlouvy se zmíněnou společností. 
 

S Volvem se čekalo na s.r.o., auto má generální sekretář

„Nejvíce mezi některými členy rezonuje nová prestižní spolupráce s výhradním dovozcem Volvo Cars Česká republika, o jejíž podobě se jednalo řadu měsíců v průběhu minulého roku,“ napsala ČJF v citovaném dokumentu Mýty a fakta. 
 
„V rámci formátu spolupráce jsme se dohodli na propojení a primárně na komunikaci symbolů jezdectví a symbolů značky Volvo. Prostřednictvím jejich komunikačních kanálů již prezentace jezdeckého sportu probíhá a nadále bude probíhat formou videospotů, rozhovorů atd., které budou z prostředí jezdeckého sportu a vybraných disciplín. Vše bude pro ČJF zdarma, navíc s významným dosahem na širokou veřejnost. Dále jsme zprostředkovali v rámci Ambasador programu ČJF spolupráci s historicky prvním ambasadorem panem Miloslavem Příhodou mladším coby jedním z vrcholových jezdců ve všestrannosti, který jako podporu od partnera obdržel k užívání auto na rok. Druhé auto obdržela Česká jezdecká federace – konkrétně sekretariát pro provozní a reprezentační účely, na jejichž podobě jsme s partnerem domluveni,“ stojí ve vyjádření ČJF. 
 
Jenže dle zjištění KRK vypadá praxe jinak, než bylo komunikováno. „Nelze dohledat žádnou smlouvu, pojištění aut apod.,“ uvádí se v protokolu s tím, že generální sekretář ČJF Petr Kuklík vysvětlil, že spolupráce zatím probíhá vůči soukromým osobám. Jsou jimi Miloslav Příhoda a Petr Kuklík, kteří mají uzavřenou smlouvu s Volvo Cars Czech Republic. „Proto není v ČJF žádná smlouva a další uzavřené dohody s osobami využívajícími automobily. ČJF tedy nemá žádný smluvní vztah s firmou Volvo Cars Czech Republic s.r.o., ale na webu ČJF, na galavečeru ČJF a v dalších výstupech se objevuje tato společnost jako oficiální partner ČJF. 
 
„Podle informací Petra Kuklíka a Vladimíry Pospíšilové (pozn. red.: viceprezidentka ČJF pro ekonomiku) se čeká na založení společnosti ČJF s.r.o., aby mohlo být vše dořešeno. Spolupráce tedy není oficiální, nicméně ze strany ČJF je poskytován reklamní prostor a dvě osoby využívají vozy s logem ČJF,“ konstatují členové KRK, kteří doporučili zpoplatnit reklamu pro uvedenou společnost, odstranit informace o spolupráci a partnerství a požadovat úhradu za využívání vozů od osob, které je používají. 
 
Stejně jako v předešlých případech, ani o schválení smluvního vztahu se společností Volvo Cars Czech Repuplic se členové ČJF v zápisech ze zasedání Výkonného výboru nedočetli, ani již nedočtou. Jak uvádí zápis Dozorčí rady ČJF s.r.o. z konce dubna, smlouva s firmou Volvo Cars Czech Republic byla uzavřena 14. března prostřednictvím dceřiné společnosti a její dozorující orgán neměl ke smlouvě žádné připomínky. 
 
„Ohledně smlouvy Volvo a ČJF nejsem obeznámen s podrobnostmi, jelikož s Volvem komunikuji sám za sebe jako Ambasador. Moje výsledky a splněné cíle konzultujeme na společných schůzkách při osobních setkáních,“ uvedl Miloslav Příhoda ve svém vyjádření pro Jezdci.cz ke spolupráci s Volvo Cars Czech Republic, kterou považuje za velmi hodnotnou a přínosnou.
 

Finance vybraným jezdcům nebo vstupenky na Playoffs

Kontrolní a revizní komise si také náhodně vybrala mezi nákladovými položkami doklady, z nichž vyplývá, že jedna drezurní stáj obdržela jako podporu pro juniorskou jezdkyni 52.000 korun a jiný jezdecký klub získal celkem 142.561 korun pro svého mladého reprezentanta ve všestrannosti. „Nebylo dohledáno rozhodnutí VV se zdůvodněním, že zrovna těmto našim členům bude poskytnuta tak vysoká podpora jejich závodní činnosti,“ konstatuje KRK s doporučením, aby podporu reprezentantů ČJF poskytovala dle schválených směrnic a rozpočtu.
 
Mezi další zmíněné náhodně vybrané nákladové položky patří vstupné na Prague Playoffs ve výši 199.200 korun, kde není předloženo, komu byly vstupenky poskytnuty. „Část dle informací Ing. Pospíšilové přefakturována společnosti Sapril s.r.o., v době kontroly neuhrazeno,“ stojí v protokolu KRK. Jedním z jednatelů společnosti Sapril je prezident České jezdecké federace Radek Rouč. 
 
Pozornost Kontrolní a revizní komise směřovala také na faktury od společnosti Care Wolf v celkové výši 376.015 korun, z čehož 350 tisíc bylo za nový web ČJF a částka 26.015 Kč za úpravu video spotu FEI, resp. jeho zpracování a překlad do češtiny. 
 
„Investice do webu ČJF nebyla zahrnuta v rozpočtu ČJF na rok 2022, nebylo vypsáno výběrové ani poptávkové řízení. V předložené smlouvě se hovoří o 1. etapě, lze tedy dovozovat, že se bude na webu dále pracovat a částky budou vyšší. Je nutné schválit investici na web ČJF Radou ČJF,“ požaduje dle protokolu Kontrolní a revizní komise a doporučuje předložit Radě ČJF schválení této investice dodatečně, resp. vypisovat výběrové či poptávkové řízení na výdaje tohoto druhu. 
 
Taktéž o spolupráci se společností Prestima na realizaci galavečera České jezdecké federaci nelze v zápisech o průběhu jednání dohledat žádné usnesení. Přesto zmíněná agentura vyfakturovala částku 1.019.891 korun. 
 

Právní služby za stovky tisíc a příprava ČJF s.r.o. před oficiálním rozhodnutím

Z náhodně vybraných nákladových položek KRK zmiňuje také faktury za rok 2022 v celkové výši 222.250 korun, které účtoval ČJF Štěpán Hošna. „Fakturace probíhá měsíčně, z faktur není zřejmý obsah činnosti, sekretariát následně dodal rozpis prací ve formě popisu činnosti, ne počtu hodin strávených nad jednotlivými úkoly,“ konstatuje kontrolní orgán v neoficiálním dokumentu. 
 
V protokolu KRK taktéž zmiňuje, že Štěpán Hošna pracoval čtyři měsíce na podkladech pro založení společnosti ČJF s.r.o., dělal právní rozbory apod. KRK se však nepodařilo v rozpočtu ČJF dohledat položku na právní služby a doporučuje tak, aby smlouvy s externími poradci uzavírala ČJF na určitý počet hodin a kontrolovala jejich využití. 
 
Výkonný výbor České jezdecké federace však schválil založení dceřiné společnosti ČJF s.r.o. až v únoru letošního roku, a to překvapivě per rollam v usnesení číslo 12.3/2/23. Dříve o této záležitostí VV ČJF nejednal, ale přesto již 16. prosince prezident spolku Radek Rouč za Českou jezdeckou federaci podepsal plnou moc, prostřednictvím které zmocňuje Mgr. Štěpána Hošnu k zastupování v záležitostech týkajících se založení zmíněné společnosti s ručením omezeným. Z tohoto zjištění vyplývá, že prezident ČJF učinil takové kroky dříve, než byly oficiálně schváleny statutárním orgánem.
 

Řada smluv již půjde přes s.r.o. Členové ČJF mohou ztratit přehled

Členové KRK doporučují zpřehlednit a případně zavést systém evidence smluv, jelikož i přes ohlášenou kontrolu konanou 3. března nemohli do smluv nahlédnout, protože přítomná členka VV Vladimíra Pospíšilová je k dispozici neměla a ani nikdo z přítomných zaměstnanců. 
 
Ve výčtu celé řady doporučení je i vypisování výběrových či poptávkových řízení na částky plnění nad částku např. 200.000 korun. Členové KRK se taktéž domnívají, že není možné získané finanční prostředky nad rámec schváleného rozpočtu zahrnout do výdajů ČJF bez schválení Rady ČJF, která má oprávnění je zahrnout do rozpočtu a určit jejich využití. 
 
Posledním z doporučení vydaných Kontrolní a revizní komise je, aby vedení ČJF svou hospodářskou činnost opíralo o rozhodnutí Výkonného výboru a Rady ČJF. Měl by se zpracovat systém evidence takových rozhodnutí pro jejich snadnou kontrolu a ověření. Většinu zmíněných smluvních vztahů by však měla převzít do budoucna pod svá křídla nedávno založená dceřiná společnost ČJF s.r.o., a to zejména k subjektům, kteří jsou plátci DPH. 
 
O rozpočtu nové společnosti ČJF s.r.o. na rozdíl od ČJF z.s. nerozhoduje Rada ČJF a kontrolu činnosti společnosti s ručením omezeným neprovádí Kontrolní a revizní komise volená Konferencí ČJF, nýbrž tříčlenná Dozorčí rada složená z osob dosazených Valnou hromadou, jež se skládá z členů Výkonného výboru. 
 
Za ČJF s.r.o. jedná jeden ze dvou jednatelů, a tudíž není potřeba k uzavírání smluv mít souhlas většiny ze sedmi členů Výkonného výboru. Členové ČJF se tak o uzavíraných smlouvách nedozví v publikovaných zápisech ze zasedání Výkonných výborů proto, že by byly porušovány Stanovy ČJF, ale proto, že takové záležitosti již budou řešeny zcela odděleně od spolkové činnosti.
 

Vedení ČJF reagovalo. Zaslané dotazy však zůstaly bez odpovědí

Redakce Jezdci.cz opakovaně žádala v uplynulých týdnech a měsících prezidenta České jezdecké federace o rozhovor nad aktuálními tématy, ale Radek Rouč na tyto žádosti osobně nereagoval. Generální sekretář ČJF Petr Kuklík v odpovědích realizaci rozhovoru přislíbil, ale zatím se hledá vhodný termín a vyjasňují se okruhy otázek.
 
K podstatné části aktuálních témat totiž Petr Kuklík uvedl, že se k nim ČJF již nechce dále vyjadřovat nad rámec publikovaného dokumentu ‚Mýty a fakta‘. „Neplánujeme další rozšíření našich odpovědí, nadále platí, že se svými členy aktivně komunikujeme o všech tématech, které je zajímají,“ tvrdí generální sekretář. 
 
Za redakci Jezdci.cz jsme přesto zaslali několik doplňujících dotazů ke zjištěným informacím z protokolu Kontrolní a revizní komise o průběhu kontroly hospodaření a čerpání rozpočtu za rok 2022. Na žádnou z nich jsme sice odpověď nedostali, ale k uniklému dokumentu se Petr Kuklík za ČJF ve čtvrtek 25. května vyjádřil. 
 
„Mohu za sekretariát a VV ČJF uvést, že nám zmíněný protokol KRK a ani zpráva KRK nebyla do této chvíle doručena. Pouze evidujeme e-mail zaslaný paní Plachou, členkou KRK ČJF, den před konáním Rady ČJF konané 16. května, kde uvádí, cituji: ‚Již před měsícem jsem poslala protokol o kontrole předsedovi KRK Ing. Terberovi. Nevím, jak bylo dále s protokolem naloženo. Nevím, kdy jsou jednotlivá zasedání orgánů ČJF, pozvánky nedostávám. V případě potřeby mohu protokol zaslat.‘ Následovala reakce předsedy KRK ČJF pana Terbera, cituji: ‚Protokol o provedené kontrole financí jsem dostal teprve dnes v půl druhé. Výše zmíněný mail z dubna obsahoval pouze informaci, že protokol bude zpracován a bude mi doručen. Abych mohl zpracovat celkový zápis ze schůze KRK ČJF, budu potřebovat přece jenom ještě nějaký čas – předpokládám, že do konce tohoto týdne bude hotov a odeslán VV.‘,“ zmiňuje Petr Kuklík interní korespondenci před zasedáním Rady ČJF. A právě pro zmiňované zasedání Rady poskytla Olga Plachá na vyžádání některých radních zmiňovaný dokument, který se posléze dostal mezi ostatní členy ČJF a do redakcí odborných periodik. 
 
V úniku interního dokumentu vidí generální sekretář závažný problém. „Nastalá situace je více než smutným zjištěním. Fakt, že členka KRK ČJF uveřejní jakýsi materiál o probíhající kontrole, aniž by jej projednal kolektivní orgán KRK ČJF dle platných stanov spolku, obeznámil s jeho obsahem kontrolovaný subjekt a dal mu prostor k vyjádření dle platné spolkové legislativy, je zcela v rozporu nejen s dobrými mravy člověka činného v orgánech spolku. Kontrolní a revizní komise je primárně zřízena za účelem kontroly dodržování spolkové legislativy. Je o to více zarážející, že se zároveň jedná o osobu dříve zastávající pozici prezidenta ČJF. Vnímáme proto vzniklou situaci jako účelovou. Chceme tímto ujistit všechny členy ČJF, že pro nás zcela zásadní pozitivně ovlivňovat rozvoj jezdeckého sportu, ČJF, a to v souladu se stanovami, řády federace a legislativou ČR,“ ubezpečuje Petr Kuklík a zároveň detailně poukazuje ve své reakci na jednací řád Kontrolní a revizní komise ČJF i na Stanovy ČJF, k jejichž porušení mělo dojít tím, že se pracovní materiál KRK dostal na veřejnost.  
 
Vše tak nasvědčuje tomu, že blížící se celostátní konference ČJF bude velmi bouřlivá. Dle neoficiálních informací by se měla konat v úterý 27. června, což musí nejméně měsíc dopředu stvrdit vedení ČJF publikací oficiální pozvánky na svazovém webu. Jedním z bodů programu bude zajisté volba členů Kontrolní a revizní komise či Disciplinární komise pro další čtyřleté funkční období. Dle usnesení pražské oblastní konference lze však očekávat i návrh na doplnění programu o bod týkající se odvolání členů Výkonného výboru včetně prezidenta ČJF.
 
 
 
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE