reklama 11D

Meziročně ubylo ČJF přes 2.000 členů. Podle vedení jde o drobný pokles

ikonka

Česká jezdecká federace přišla meziročně o 12 % členů, což představuje více jak 2.000 osob. Vedení organizace to označilo za drobný pokles, jelikož odhadovalo až patnáctiprocentní úbytek. Od roku 2016 se rozdíl v počtu členů blíží ke čtyřem tisícům.
25.04.2023 14:17  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
 
Zatímco koní u nás za poslední roky výrazně přibývá, největší organizace zastřešující jezdecký sport v České republice se potýká s poměrně výrazným odlivem členské základny. K 31. březnu letošního roku měla Česká jezdecká federace 15.223 členů, zatímco k poslednímu dni roku 2022 to bylo téměř osmnáct tisíc.
 
„Členové se registrují převážně v registračním období, ale jistá část vždy i v průběhu roku,“ konstatovali zástupci svazu s tím, že k 31. březnu 2022 bylo evidováno 17.295 členů. „Drobný pokles tedy o 2.072 ke stejnému datu v rámci spolkové činnosti považujeme za přirozenou a určitě ne ojedinělou událost v rámci jiných sportovních spolků po celé republice,“ vysvětluje ČJF v nedávno vydaném dokumentu „Mýty a fakta“, kdy za mýtus označila informaci, že: „Kvůli navýšení členských a licenčních poplatků od začátku roku 2023 došlo k dramatickému úbytku členské základny, s čímž nebylo předem počítáno v rámci sestavování rozpočtu pro rok 2023.“
 
Co se týče registrovaných subjektů, tak k 31. březnu 2022 jich bylo 1.693, zatímco ke stejnému datu v letošním roce to je 1.598. Jde tedy o úbytek 95 klubů. „V tomto případě se jedná o malé kluby s počtem členů v jednotkách, kteří neodešli, ale přestoupili do klubu jiného a došlo tedy ke sloučení. Zároveň se nám daří každoročně oslovovat nové členy, kteří přijdou do ČJF v průběhu roku,“ uvádí ve svém zdůvodnění Česká jezdecká federace.
 

Čtěte také: Prezident ČJF svolal Radu až po nátlaku z oblastí. Ty chtějí jednat

 
Vedení svazu přitom počítalo s tím, že meziročně přijde ještě o více jak dalších pět stovek registrovaných osob. „V rámci sestavování rozpočtu pro rok 2023 jsme s úbytkem členů předem kalkulovali (odhad činil 15 %), a proto pro nás tato skutečnost není překvapením, mj. s ohledem na probíhající krize, finanční nákladnost jezdeckého sportu a také s přihlédnutím k vývoji sportu ve společnosti. Zvýšením členského poplatku tedy nedošlo k nečekanému a dramatickému úbytku členů. Projevilo se také neprodloužení registrací neaktivních členů registrovaných pouze za účelem umělého navyšování členské základny,“ domnívají se představitelé České jezdecké federace.
 
Funkcionáři jsou přesvědčeni, že počet členů bude opět růst. „S nadcházející sezonou zaznamenáváme nové registrace napříč celou republikou a nadále očekáváme vzrůstající trend. Nejsilnější část členské základny představují většinou mladí lidé ve věku 14 až 20 let. Nejmladšímu členovi ČJF je jeden rok, nejstaršímu 90 let. Jezdectví je jediným sportem, ve kterém se v rámci jednotlivých disciplín nerozlišuje pohlaví ani věková kategorizace v rámci závodů včetně olympijských her. Prostřednictvím České jezdecké federace je v Česku registrováno více než 100.000 koní, což v Evropě patří k jednomu z největších přepočtů na obyvatele,“ uvedla ČJF v dokumentu „Mýty a fakta“, který připravovala několik týdnů ve spolupráci s nově najatou komunikační agenturou RHA Communications, jež zmíněný dokument naší redakci zaslala.
 
Z hlediska množství koní však Česká republika nepatří v přepočtu na obyvatele mezi špičku v Evropě, jak ve své zprávě tvrdí zástupci ČJF, ale spíše průměr. Hrubým přepočtem aktuálně u nás vychází cca 10 koní na 1.000 obyvatel. V roce 2015 list The Guardian zveřejnil informace o populaci koní v Evropě a nejlépe na tom byla Belgie, která tehdy měla neuvěřitelných 47,8 koní na 1.000 obyvatel. S více jak 30 koňmi pak následovalo Rumunsko a Irsko, přes 20 koní vycházelo ve stejném přepočtu na Švédsko a Dánsko. Dvojciferné číslo mělo tehdy ještě poměrně hodně zemí, konkrétně jde o Nizozemsko, Portugalsko, Bulharsko, Španělsko, Finsko, Francii, Velkou Británii, Rakousko a Slovinsko s 11,2 koňmi na jednu tisícovku obyvatel. Samozřejmě se statistiky mění ve všech státech, ale ke skupině těch s nevyšším přepočtem máme stále velmi daleko.
 

Psali jsme: Přes třicet tisíc koní v České republice je bez plemenné příslušnosti

 
Informace o celkovém počtu registrovaných koní prostřednictvím ČJF se pak vůbec nezakládá na pravdě. Dle statistik Ústřední evidence koní ČR sice u nás opravdu bylo k 31. prosinci 2022 celkem 101.887 koní, ale to je celkové číslo, včetně 30.428 koní bez plemenné příslušnosti, dále koní evidovaných v osmnácti plemenných knihách vedených pro uznaná chovatelská sdružení a v neposledně řadě pak včetně anglických plnokrevníků a klusáků, které pro ÚEK ČR smluvně registrují Jockey Club České republiky a Česká klusácká asociace. Samotná Česká jezdecká federace na svých oficiálních internetových stránkách uvádí číslo platné v roce 2018, kdy licenci mělo vystavenu 8.356 koní a dalších 3.800 bylo evidováno bez licence (jde o takzvané hobby koně).
 
Redakce Jezdci.cz má k dispozici také starší data zveřejněná v několika ročnících Jezdeckého katalogu vydávaného mediální skupinou Equinet s.r.o. V roce 2017 bylo dle tehdejší statistiky ČJF evidováno celkem 18.451 členů, přes 8.000 koní a více jak 1.500 subjektů. Za rok 2016 uváděla ČJF dokonce 18.984 registrovaných osob, 8.586 sportovních koní a 1.559 klubů. 
 
Lze tak konstatovat, že za posledních sedm let se počet členů České jezdecké federace snížil zhruba o 3.750 osob, a to je defacto jedna pětina. V kontrastu s tím, se počet koní za stejné období zvedl asi o 17.000, což shodou okolností tvoří vůči současnému stavu také dvacetiprocentní rozdíl, ale opačným směrem. 
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE