reklama 11D

Uvnitř ČJF to vře. Někteří radní chtějí zrušit rozhodnutí o Sazebníku

ikonka

V lednu a únoru proběhne většina oblastních konferencí České jezdecké federace. Kromě voleb do oblastních výborů bude jistě jedním z hlavních témat nový sazebník ČJF, který schválila v prosinci Rada ČJF, ale za poměrně nestandardní situace.
13.01.2023 17:21  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
 
Dle dostupných informací již více jak polovina oblastních výborů České jezdecké federace chce revokovat nový sazebník poplatků ČJF, který členové Rady schválili 20. prosince. Mezi důvody, proč nyní zástupci jednotlivých oblastí chtějí své rozhodnutí zrušit, patří podle pražské předsedkyně OV ČJF Evy Pařenicové mimo jiného i procesní pochybení.
 
„O zvyšování poplatků se v rámci schůzek na radě mluvilo už delší dobu. Byla to i taková vize nového Výkonného výboru, že by se měly poplatky zvednout, což si myslím, že se mohlo očekávat, protože ke zvýšení nedošlo už dlouhou dobu,“ říká v úvodu obsáhlého rozhovoru pro EquiRadio Eva Pařenicová.
 

Na projednávání sazebníku oblastními výbory moc času nebylo

„Podrobnější materiál jsme dostali k nahlédnutí až na neformální schůzce, která proběhla 14. prosince. Bylo to neformální setkání rady, kdy radní poprvé viděli nový sazebník. Pro většinu z nich byl tento sazebník opravdu nepřijatelný. Už na této schůzce bylo vidět, že každý máme trochu jiný názor na jednotlivé poplatky, každému vadí trochu něco jiného. Panovala tedy obecná shoda, že ano – zvednout poplatky, šlo jen o to, se dohodnout jak. Odcházeli jsme s tím, že dostaneme nový sazebník na papíře,“ popisuje situaci předsedkyně oblasti Praha ČJF. 
 
Jelikož však termín jednání Rady ČJF byl stanoven na 20. prosince, muselo být všem jasné, že nebude splněna jedna z podmínek jednacího řádu, který stanovuje, že materiály a program musí být rozeslány minimálně čtrnáct dní předem e-mailem jednotlivým členům rady. „Tento sazebník přišel v dalších dnech, nešel ani stáhnout a byl pouze k náhledu. Takže pokud jsme chtěli informovat kolegy v oblastním výboru, tak jsme museli sazebník de facto přepsat, aby i oni věděli. Ke konzultaci jsme měli necelých pět dní. Projednávali jsme to na oblastech a většina už na radu přišla s tím, že tam máme u některých položek problémy. Já jsem vystupovala s tím, že to zdražení je opravdu brutální, což se ani panu prezidentovi nelíbilo, ale jak je vidět, tak je brutální i z reakcí našich členů,“ pokračuje Pařenicová. 
 
Rada schválila program jednání a když přišel na řadu bod, který se týkal nového sazebníku, tak Alek Pejos z Královéhradecké oblasti navrhl, že by se mělo hlasovat o každé položce jednotlivě. „To pan prezident rázně zamítl, že to v programu Rady není a nechal hlasovat. Proběhlo to tak, že sedm radních bylo pro nový sazebník poplatků a šest bylo proti. Vzhledem k tomu, že o nových poplatcích musí rada hlasovat dvoutřetinovou většinou, tak toto neprošlo. Můj pocit byl, že Výkonný výbor měl tyto hlasy spočítány, někteří dokonce odešli a nechali plnou moc s hlasy pro prezidenta. Toto se nestalo poprvé, už jsme tak hlasovali i o rozpočtu. To je pro mě nepřípustné, protože hlavním úkolem Rady je odhlasovat rozpočet a teď i poplatky. Víc pravomocí Rada nemá. Současné propojení Rady s Výkonným výborem, což znamená, když je člen Výkonného výboru i členem Rady je problém. Rada musí trochu Výkonný výbor hlídat, což se v poslední době nedaří. Pan prezident byl dle mého názoru velice překvapen, že ty poplatky nejsou odhlasovány. Poté se spustila až nepříjemná situace, kdy radní nechtěli odejít s tím, že tím ta rada končí. Jako spolek bychom se měli vždy dohodnout. Tak pan prezident přistoupil na to, že budeme o jednotlivých poplatcích hovořit. Té takzvaně opoziční radě se podařilo prosadit to, že se snížily poplatky pro děti, pro důchodce, zrušily se poplatky za hobbíky. A ta myšlenka byla taková, že když zbytek rady vyšel vstříc s problémem dětí a důchodců, tak i my bychom se měli postavit za schválení sazebníku jako celku,“ vysvětluje další průběh při jednání Rady. 
 

(Ne)fungující kontrolní orgány ČJF

Eva Pařenicová prý také namítla, proč není při takto důležitém jednání přítomen nikdo z Kontrolní a revizní komise a Disciplinární komise ČJF. Ostatně zástupci těchto orgánů mají právo se všech jednání účastnit a informace o konání Rady či Výkonného výboru má prezident předávat členům DIK a KRK nejméně 14 dní před konáním e-mailem s programem jednání včetně projednávaných dokumentů. Zde je také dobré připomenout, že Disciplinární komise má Výkonný výbor a Radu upozorňovat na zjištěné nedostatky v činnosti ČJF a jejích orgánů a předkládat příslušným orgánům ČJF návrhy na jejich odstranění. Jejími členy jsou Ondřej Novák, Eva Svobodová a Karin Luftmannová. Kontrolní a revizní komise má dohlížet, jsou-li záležitosti ČJF řádně vedeny a vykonává-li ČJF činnost v souladu se stanovami a dalšími právními předpisy. Taktéž má pravidelně Radu i Výkonný výbor informovat o zjištěných nedostatcích v činnosti ČJF. Členy KRK jsou Antonín Terber, Jiří Svoboda a Olga Plachá. Když nahlédneme do zápisů z jednání Rady za poslední rok, tak zjistíme, že předseda KRK se zúčastnil pouze jednoho ze čtyř jednání, a to ještě pouze distančně. Předseda DiK nedorazil ani jednou. Při nahlédnutí do pěti dostupných zápisů z jednání Výkonného výboru, Antonín Terber se dostavil pouze jednou v květnu a v srpnu ho zastupovala Olga Plachá, ale přítomna byla pouze 30 minut. Ondřej Novák z DiK ve všech případech nebyl přítomen. Poslední zápis KRK v Jezdeckém informačním systému byl publikován 16. února 2021, poslední zápis DiK pak 27. října 2021. Každý si tak snadno odvodí, že ti, kteří mají dohlížet na řádný chod České jezdecké federace, tak nečiní. 
 

Rozpaky z vlastního hlasování

Ovšem zpět k prosincovému jednání Rady ČJF. Ta nakonec o sazebníku hlasovala znovu a napodruhé již všech třináct hlasů bylo pro přijetí. Ze zápisu lze vyčíst, že v určité chvíli prezident ČJF Radek Rouč disponoval hned čtyřmi hlasy – kromě toho svého mu jej udělila Eva Mentlíková, Radovan Šalek a Jaroslav Grodl. Kolika hlasy disponoval při schvalování sazebníku, to ze zápisu není jasné. Každopádně žádný hlas se nezdržel a žádný nebyl proti. „Již při odchodu z Rady jsme s panem Drbalem byli rozpačití, že jsme tu ruku zvednout neměli. Ale to prostředí tam bylo opravdu nekomfortní a uvědomili jsme si, že tato věc nebyla důsledně projednána, což je vidět na nespokojenosti našich členů. I to byl důvod k vyvolání revokace tohoto usnesení. Posledním hřebíčkem bylo zdražení FEI pasů, které FEI vůbec sama nezdražovala. To bylo posledním důvodem toto usnesení revokovat,“ uvedla Eva Pařenicová. Pražskou oblast dle jejích slov podpořili ve snaze o revokaci i další oblastní výbory. „Připojila se Jihočeská oblast, Středočeská oblast, Východočeská oblast žádá o revizi, což nevím, zda je tím myšlena revokace, nebo jen revize poplatků. Tato oblast se obrací spíše na stránku legislativní, že nemáme upravenu legislativu na zvýšení poplatků. Připojila se Vysočina a doneslo se mi, akorát tu reakci nemám osobně, že i Severočeská oblast se připojila.“ Redakce Jezdci.cz hovořila v průběhu pátku ještě s předsedou Královéhradecké oblasti ČJF Alekem Pejosem a ten potvrdil, že se k návrhu taktéž přidají, což znamená, že v takovém případě by to byla již nadpoloviční většina.
 
Samozřejmě se nabízí otázka, co vše by to znamenalo, pokud by byl nový sazebník zneplatněn, resp. bylo odvoláno jeho schválení. Členové České jezdecké federace totiž už několik dnů prostřednictvím svých mateřských subjektů hradí poplatky dle aktuálních částek. „Všechno jde, když se chce. V případě úpravy sazebníku vznikne u lidí, kteří již zaplatí přeplatek, a to buď vratný nebo lze přeplatek i započíst. Je to administrativa, která bude sice navíc, ale já v tom problém nevidím. Jako když přeplatíte fakturu, poté se vám peníze také vrací,“ vysvětluje Eva Pařenicová, která svého času byla viceprezidentkou ČJF pro ekonomiku. 
 
O revokaci však rozhodně neuvažuje prezident ČJF Radek Rouč, který napsal radním dopis a nechal jej také v plném znění publikovat na oficiálním webu České jezdecké federace. „Začnu ze široka a trochu filozoficky. Vše, co dělám, musí mít nějaký cíl, důvod, proč to dělám a jakou k tomu mám vlastně motivaci. Můžu mluvit jen za sebe, takže jakou mám motivaci měnit poplatky? Protože chci spolu s VV a doufám i s Radou ČJF vybudovat silnou, stabilní a dobře fungující ČJF! K tomu jsou kromě jiných věcí jako je systém, dobré stanovy, směrnice, řády a pravidla potřebné samozřejmě dostatečné finanční zdroje. Bez nich nemůžeme růst a ČJF se nemůže rozvíjet. Jaké byly dosud poplatky? Byly nízké, jejich výše neodpovídala realitě doby, nákladům, prostě roku 2023. Co znamená slovo poplatky? Absolutní tabu, je to téma, o kterém se nesmí mluvit. Změnit poplatky, to nejde, to neprojde, neblázni, o tom se nemluví ani potichu. Co se v prosinci na Radě ČJF stalo? Historický moment v ČJF, změnila se budoucnost na dlouhá léta. Rada ČJF po složitém vyjednávání a hledání shody a kompromisů jednomyslně rozhodla o změně poplatků. Skvělé! Úžasný moment, který nás všechny stál hodně nervů, odhodlání a vůle najít řešení, jak se domluvit. Měl jste někdo dojem, že až tuto informaci vypustíme ven, tak nám všichni poklepou na ramena a řeknou super, konečně jste to udělali? Já ne, myslím si, že bylo od začátku jasné, že se najdou jedinci, kteří začnou toto rozhodnutí Rady napadat, hledat, proč je špatné a proč se toto rozhodnutí musí změnit. Vzhledem k e-mailům, které píšete, si dovolím říct, že jediné, co se musí skutečně udělat, je pořádně tuto skutečnost prezentovat. Každý člen Rady ČJF a samozřejmě i Výkonný výbor musí jít na oblasti a mezi lidi a tuto skutečnost prezentovat, říkat, proč jsme se takto rozhodli, za jakým účelem a jaký to má celé smysl. My tu nejsme proto, abychom tento fakt obhajovali, ale abychom vysvětlili, proč a co tím myslíme,“ nabádá Radek Rouč členy Rady ČJF.
 

Jak nepodléhat tlakům ze sociálních sítí?

„Na začátku jsem psal o motivaci, proč já a samozřejmě kdokoliv jiný něco dělá, chápu, že v době budoucích konferencích na oblastech je to ostré téma. Nicméně sám jsem byl na konferenci Zlínské oblasti, byl jsem všemi těmito otázkami konfrontován, a když jsem spolu s Markem Holubem a Lenkou Sekaninovou lidem vysvětlil proč, kam jdou peníze, které od našich členů vybereme, bylo to pochopeno a lidé odcházeli s tímto vysvětlením spokojeni. Nebylo to hurá, ale bylo to dobře, teď už chápeme proč,“ pokračuje prezident České jezdecké federace.
 
Současně se také kriticky vyjadřuje k některým reakcím na sociálních sítích. Jednu z nejsilnějších reakcí vyvolal příspěvek někdejšího člena Výkonného výboru ČJF Martina Blažka s tabulkou, kde porovnává dřívější a současné poplatky s upřesněním, o kolik procent se zvedly. V několika případech je to totiž dokonce o 400 %. Později ještě přidal video na YouTube pod profilem „Martin Blažek – Trenér z Tiktoku“, kde se k novému sazebníku vyjadřuje velmi satiricky. „Co se vlastně děje v éteru sociálních médií? Skupina stále těch stejných lidí rozjíždí kampaň proti ČJF, vymýšlí si cestičky a způsoby, jak zpochybnit naše společné stoprocentní hlasování a vytváří se tak tlak na celou veřejnost v rámci ČJF. Nesmíme tomu podlehnout, těmto tlakům, kdy o nás píší někteří jedinci, že jsme pitomci a že se to nesmí atd. Vím, že je nutné vysvětlovat dvakrát, třikrát i vícekrát, a to ne těmto lidem, ti to bohužel nepochopí a chtějí jen bojovat. Netvrdím, že jich je málo, ale rozhodně to není většina členů ČJF. To, co musíme udělat, je znovu a opět vysvětlovat, nebát se tohoto problému,“ burcuje Radek Rouč členy Rady ČJF, byť opomenul, že na první pokus hlasování zdaleka stoprocentní nebylo. O tom však není ani zmínka v zápisu z jednání Rady ČJF, přestože stanovy ČJF jasně hovoří o tom, že z jednání všech orgánů ČJF se pořizuje zápis, který musí obsahovat kromě jiného přesný obsah rozhodnutí, o nichž bylo jednáno, s uvedením výsledků hlasování. Stanovy, ani jiné řády a předpisy však pravděpodobně nepočítají s tím, že by se v rámci jednoho jednání hlasovalo o jednom bodu vícekrát. 
 

Může Rada ČJF změnit názor?

O zcela jednotném hlasování Rady píše Radek Rouč i v dalších řádcích otevřeného dopisu. „K vlastní Radě ČJF, já sám jsem členem Rady a ze své funkce radu ČJF vedu, ke všem členům chovám úctu a veliký respekt, a to i přes fakt, že se v některých otázkách neshodneme či máme jiný anebo diametrálně rozdílný názor na určitou věc či problém. Nejsem vnitřně nastavený na to, abych s každým bojoval. Před Radou, kdy jsme hlasovali, jsme měli přátelské setkání, kde jsme s celým VV předložili náš návrh poplatků a nového rozpočtu a velice dlouho jsme diskutovali, co by mohlo projít a co ne. Poté jsme zapracovali připomínky a šlo se na Radu hlasovat. Na této radě jsme schválili program, našli kompromis a poplatky jsme jednomyslně schválili. Kdokoliv napadá tuto Radu a její průběh, nemá bohužel pravdu a hledá jen řešení, jak toto rozhodnutí zvrátit.“
 
K tomu, aby Rada mohla zmíněné rozhodnutí zvrátit, je potřeba jednání Rady svolat. To však bude hodně záležet na prezidentovi ČJF, neboť právě on dle potřeby Radu svolává, a to nejméně jednou za šest měsíců. Pokud by Rada nebyla řádně svolána prezidentem, je oprávněn ji svolat kterýkoliv jeho člen, ale k tomu by tak pravděpodobně mohlo dojít až v polovině letošního roku. Bude tak především záležet na jeho vůli, příp. na rozhodnutí kontrolních orgánů, které by shledaly připomínky členů Rady za opodstatněné.
 
„Je to zodpovědnost nás všech, kteří jsme to odhlasovali. Já jsem tento krok učinila proto, abych napravila svoji chybu,“ konstatuje Eva Pařenicová. „Celá ta operace opravdu nebyla připravená a my jsme neměli dostatek síly říct, ‚takhle ne‘. Je třeba to nyní napravit a podle reakcí na sociálních sítích nemá spousta našich členů ani přehled o hospodaření ČJF. Probírá se, že tyto peníze půjdou jen pro špičku, do SCM. Lidi vůbec nevědí, že toto financování má své zdroje. Ty členské příspěvky by neměly jít do těchto dvou oblastí. V současné době já nemám pocit, že by nám byl předložený rozpočet tak, abychom zodpovědně mohli říct, že ty členské příspěvky půjdou opravdu tam, kam my našim členům řekneme. To je právě potřeba probrat na oblastních konferencích, pan prezident přislíbil účast a myslím si, že hlavně naši nespokojení členové by na ty konference měli přijít. Zeptat se svých radních, jak zastávají svou funkci a jak a proč hlasovali, ale také pana prezidenta, co se týká hospodaření. Já můžu za sebe říct, že to vidím jako problém, že jsme takto hlasovali, že to byla chyba a snažím se jí napravit. Další velkou chybu vidím v tom, že naši členové nemají dostatečné informace, jak naše federace hospodaří a od toho se to všechno odvíjí,“ uzavírá ve vysílání EquiRadia Pařenicová.
 
V otevřeném dopise Radka Rouče členům Rady stojí za zmínku ještě jedna pasáž, která se týká kritických hlasů vůči ČJF. „Nechci vám tady dělat přednášku o našich stanovách, ale myslím si, že je z těchto bodů (poznámka redakce – v dopise je vypsáno několik pasáží ze stanov ČJF) zcela jasné, že tak, jak se někteří lidé chovají, je nepřípustné vůči našim stanovám. Rozhodně nechci někomu upírat právo na dotazy a na vysvětlení k tomuto tématu, ale to, co někteří lidé předvádějí, je už skutečně za hranou, a to nejenom slušnosti. Myslím, že už jsem toho napsal dost a jen na závěr mého e-mailu bych chtěl zdůraznit, že osobně budu na většině konferencí na oblastech a budu společně se členy VV vysvětlovat a odpovídat na dotazy našich členů, udělám společně s VV vše pro to, abychom vysvětlili našim členům, co chceme a proč. Žádám všechny členy Rady ČJF o rady a nápady, co můžeme ještě udělat, abychom všem vysvětlili zvýšení poplatků a zároveň vás všechny žádám, abyste sami aktivně za tyto poplatky bojovali, protože žádná jiná správná cesta z mého pohledu není. Jsem samozřejmě připraven se s kýmkoliv z vás osobně sejít a znovu probrat toto téma,“ dodal Radek Rouč. 
 
Redakce Jezdci.cz a EquiRadia má přislíben rozhovor s ním na úterý 17. ledna. Nejpozději následující den by měl být publikován jako audio podcast a nejpodstatnější pasáže zprostředkujeme i formou textového příspěvku.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE