reklama 11D

Prezident ČJF svolal Radu až po nátlaku z oblastí. Ty chtějí jednat

ikonka

Až více jak dva měsíce po poslední oblastní konferenci proběhne první jednání Rady České jezdecké federace v novém složení. Původně prezident ČJF Radek Rouč svolal na půlku dubna pouze neformální zasedání. Některé oblasti však takový postup odmítly.
11.04.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
 
Od poslední z dvanácti oblastních konferencí České jezdecké federace uběhl přesně měsíc. Prezident organizace Radek Rouč sliboval právě po ukončení série volebních shromáždění v regionech svolání Rady ČJF, během něhož budou probrána aktuální ožehavá témata jako jsou sazebník ČJF, založení ČJF s.r.o. a další. 
 
„Až budou zvolení noví radní, tak svolám v nějakém termínu Radu a jedno z témat, které dám na program, budou určitě poplatky, minimálně revize jako taková, jak to skutečně dopadlo, kolik máme členů, jaký to má význam, co je špatně a jakým způsobem by se na tom mělo zapracovat,“ konstatoval Radek Rouč v rozhovoru pro EquiRadio publikovaném 26. ledna. Poslední z předsedů oblastního výboru byl zvolen 11. března.
 
Podle informací z webu ČJF však byla svolána na polovinu dubna pouze neformální schůzka členů Rady. S touto formou nesouhlasili mimo jiné členové oblastního výboru v Praze, kteří veřejně požadovali neprodlené svolání řádné Rady ČJF. „Oblastní výbor ČJF Praha nesouhlasí s ‚neformálním‘ setkáním Rady. Z takto pojatého setkání radních není žádný výstup ve formě usnesení, zápisu. Například jediná informace o založení společnosti s ručením omezeným padla právě na neformálním setkání (pozn. red.: konalo se v polovině prosince 2022). Rada tento krok dostatečně neprodiskutovala, nehlasovala o něm a nebylo k němu přijato žádné usnesení,“ konstatovali ve středu 5. dubna zástupci pražského oblastního výboru ve svém prohlášení na oficiálních stránkách ČJF. 
 

Po neformální schůzce formální založení dceřiné společnosti

Dle dostupných informací se zmíněná prosincová „neformální schůzka“ členů Rady konala šest dní před oficiálním zasedáním uskutečněném 20. prosince loňského roku. Přitom 16. prosince Radek Rouč za Českou jezdeckou federaci podepsal plnou moc, prostřednictvím které zmocňuje Mgr. Štěpána Hošnu „k zastupování a jednání dle své volby a učinění právních úkonů jménem zmocnitele při výkonu všech jeho práv jako zakladatele – společníka obchodní společnosti ČJF, spol. s r.o. se sídlem v Praze, jež se týkají založení a vzniku této obchodní společnosti.“
 
V přecházejících zápisech z jednání Rady ani Výkonného výboru však nelze dohledat žádné usnesení o tom, že bylo schváleno založení ČJF, spol. s r.o., ani že bylo odsouhlaseno Výkonným výborem, jenž je statutárním orgánem ČJF, udělení plné moci v této záležitosti. Žádná zmínka o založení společnosti s ručením omezeným není ani v zápisu ze zasedání konaného 17. ledna. 
 

Čtěte také: Předseda IT komise odvolán pět měsíců po rezignaci. VV Štvána nechce

 

Založení dceřiné společnosti ČJF, spol. s r.o. figuruje až v zápisu z únorového zasedání, kde je formulováno jako přijaté usnesení per rollam: „VV ČJF schvaluje na základě platné legislativy založení dceřiné společnosti ČJF spol. s.r.o., jako servisní společnost spolku ČJF z.s. Jediným majitelem je spolek ČJF z.s. a založena je za účelem realizace činností jako: zajišťování marketingu, spolupráce s partnery ČJF, propagace a reklamy spolku, pořádání sportovních (ziskových) akcí (např. závodů/turnajů, ale i táborů, kempů apod.), pronájem majetku (movitého i nemovitého nebo prodej zboží apod.).“
 
Zmíněná ČJF spol. s.r.o., jejíž jednateli jsou generální sekretář ČJF Petr Kuklík a členka Výkonného výboru ČJF Vladimíra Pospíšilová, přitom v té době již byla de facto založena, neboť notářský zápis, jehož formou byla sepsána zakladatelská listina o založení společnosti s ručením omezeným, je na serveru Justice.cz datována k 12. lednu. Do obchodního rejstříku pak byla společnost zapsána k 31. lednu 2023. Do dozorčí rady byli zakladatelem zvoleni Jiří Kunát, Radovan Šalek a Alek Pejos, což taktéž bylo Výkonným výborem ČJF stvrzeno, resp. odsouhlaseno až hlasováním per rollam uvedeným v únorovém zápisu. 
 

Otevřená (ne)komunikace témat, která nemají být pro média

Někteří předsedové oblastí se dožadovali svolání jednání Rady již od začátku tohoto roku, ale jak již bylo zmíněno, dosud se tak nestalo. „Formální svolání Rady požaduje většina oblastí již od ledna. Všechny proběhlé oblastní konference nastínily mnoho problémů, které je třeba neprodleně řešit. Nahromadilo se jich opravdu hodně – od sazebníku poplatků, založení s.r.o., čerpání rozpočtu 2022, schválení podrobného rozpočtu na rok 2023, úpravy stanov, termínu celostátní konference či nová neprodiskutovaná pravidla. Jedno jednání Rady na řešení všech problémů stačit určitě nebude,“ konstatovali členové oblastního výboru ČJF Praha ve zveřejněném stanovisku a žádali o neprodlené svolání řádné Rady ČJF.
 
Ve čtvrtek 6. dubna přidal své veřejné prohlášení k situaci v České jezdecké federaci i výbor Středočeské oblasti. „Nyní jsme intenzivně apelovali za svolání Rady ČJF, neboť od oblastních voleb proběhlo mnoho zásadních skutečností. Svolání jednání Rady ČJF ihned po oblastních konferencích bylo téměř všude přislíbeno prezidentem, a jedná se o první krok, jak plnit úkoly dané usneseními z nich. Poslední informací prezidenta ČJF je příslib svolání tohoto důležitého jednání. Kromě jiného požadujeme o sdělení konkrétního termínu konference ČJF. Nepovažujeme se za zaměstnance a podřízené sekretariátu ČJF, kteří v rámci zaměstnaneckého poměru musí plnit zadaná nařízení a nechtěli bychom se zařadit pouze mezi ty, co před členy obhajují centrální rozhodnutí nezávisle na tom, zda jsou smysluplná a přínosná. Pro nás jsou zásadní aktuálně platné legislativní dokumenty a směrnice, které obsahují všechny příslušné náležitosti. Našim členům garantujeme, že na veškerá rozhodnutí a změny, která zaslouží diskuzi a úpravy, reagujeme a pravidelně zasíláme podněty orgánu VV – vše naleznete na webových stránkách oblasti u zápisů OV. Bohužel dle zápisů VV ČJF je zřejmé, že na naše podněty není reagováno,“ uvedli v příspěvku na oficiálním webu České jezdecké federace.
 
Redakce Jezdci.cz požádala 13. března prezidenta ČJF Radka Rouče o rozhovor nad aktuálními tématy diskutovanými na oblastních konferencí a žádala též o poskytnutí bližších informací mimo jiné o stavu členské základny k 1. březnu v letech 2021 až 2023. Taktéž jsme se ho snažili telefonicky i písemně kontaktovat ve středu 5. dubna s prosbou o reakci na prohlášení zástupců pražského oblastního výboru, jehož předsedkyní je Eva Pařenicová. Radek Rouč později telefonicky přislíbil zaslat písemnou reakci během čtvrtečního dopoledne, ale namísto jeho odpovědí jsme se dočkali pouze reakce generálního sekretáře Petra Kuklíka, kterou nám zaslal v sobotu pozdě večer.
 
„Dovolte mi prosím reagovat s pověřením pana prezidenta Radka Rouče. Ačkoliv bližší informace k plánování formálních či neformálních jednání Rady ČJF považujeme za předmět interní komunikace ČJF, nikoliv jako mediální téma pro váš portál Jezdci.cz, můžeme Vás informovat, že termín formálního zasedání Rady proběhne 16. 5. 2023 v 10:00 hodin v areálu ČUS na Strahově v Praze. Plánované neformální jednání Rady ČJF na dne 14. 4. muselo být bohužel z osobních důvodů zrušeno. Zmíněná témata ve Vámi zaslané aktualitě pražské oblasti považujeme za tematické okruhy, o kterých se svými členy otevřeně komunikujeme prostřednictvím našich komunikačních kanálů,“ konstatoval Petr Kuklík. Kde konkrétně se zástupci ČJF otevřeně vyjadřují ke zmiňovaným tematickým okruhům se nám však dohledat nepodařilo, a to ani v sekci interních dokumentů Jezdeckého informačního systému.
 
K situaci v tomto sportovním svazu se před několika dny vyjádřila také mediální agentura RHA Communications, kterou si Česká jezdecká federace v březnu najala, aby zlepšila svoji komunikaci a mediální obraz směrem do členské základny i navenek. Podobně jako v reakci Petra Kuklíka je z ní patrné, že některá sporná témata v rámci dění v organizaci se bude snažit držet mimo dosah médií. „Mediálně silná témata (kvalifikace na OH, významné milníky v ČJF, úspěchy sportovců, regionální akce, poutavé příběhy) budeme publikovat navenek, interní témata, která patří spíše do uzavřených prostor vašich schůzí či konferencí, budeme spíše jen moderovat a za vedení ČJF vhodně distribuovat interními kanály (např. Newsletter) směrem ke členům,“ nastínil plány agentury a vedení ČJF. 
 

Psali jsme: Cyril Neumann: Členové pražské oblasti chtějí odvolat členy VV ČJF

 
Jedním z cílů je také stabilizovat situaci do blížící se celostátní konference, při které plánuje pražská oblast ČJF dle usnesení z březnového shromáždění navrhnout odvolání Výkonného výboru ČJF včetně prezidenta Radka Rouče. „Vnímáme, že je uvnitř ČJF napjatá atmosféra. Proto se nyní budeme snažit vše, co je mylně či nešťastně interpretováno, uvést na pravou míru, vysvětlit a případně se za předchozí přešlapy omluvit. Nic z toho ale není pádným důvodem ‚k revoluci‘ či k předčasnému ukončení čtyřletého mandátu současného vedení ČJF. Jsme připraveni činnost vedení a sekretariátu vhodně prezentovat dovnitř organizace i navenek. Sporná témata, která nyní část členů ČJF zmiňuje, shrneme do jednoho dokumentu ‚mýty a fakta‘ a co nejdříve vám tyto informace zveřejníme,“ uvedl před několika dny jednatel agentury Roman Hrůza.
 
RHA Communications také slíbila, že bude společně s vedením ČJF k dispozici i pro zprostředkování odpovědí na dotazy členů všeho druhu. „Opět to bude mít svoji jasnou formu a postup, který bude objektivní a férový nejen k tazateli, ale i k dotazovanému. A máme zato, že ke sdělení těchto informací spíše interní povahy, nemá výhradně sloužit jediný veřejný mediální kanál, ale spíše se nabízí vhodnější formy pro interní komunikaci,“ podotkl nepřímo na adresu našeho zpravodajského webu, který se dlouhodobě pravidelně věnuje dění uvnitř České jezdecké federace. 
 

Některé informace nejsou dostupné ani pro členy ČJF

V kontrastu s příslibem aktivní a transparentní komunikace se členy ČJF však vyznívá otevřený dopis z pátku 7. dubna od Karla Seidenglanze, jenž je zástupce zapsaného spolku SEIDENGLANZ parkur team. Ten se již od pražské oblastní konference snaží získat podrobnější informace o rozpočtu ČJF na roky 2022 a 2023, dále o zadání výběrového, či poptávkového řízení na web ČJF, způsob schválení investice za nový web ČJF, zadání výběrového řízení na pořadatele mistrovství České republiky seniorů v parkurovém skákání 2023 a v neposlední řadě o stavu údajné pohledávky ČJF vůči Radkovi Roučovi za nákup vstupenek na akci Global Champions Prague Playoffs 2022. 
 
„Zasílám Vám otevřený e-mail ve věci naprosté ignorace žádosti člena ČJF o informace zaslané generálnímu sekretáři panu Kuklíkovi dne 14. 3. 2023. Na oblastní volební konferenci ČJF Praha 9. 3. 2023 bylo zástupci vedení ČJF a vedením ČJF v osobě pana Kuklíka přislíbeno zlepšení komunikace vedení ČJF se členy ČJF. Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni nebyla ze strany pana Kuklíka, ani jiného zástupce vedení / sekretariátu ČJF, zaslána jakákoliv odpověď, je zcela zřejmé, že snaha o zlepšení komunikace byla jen prázdným slibem zástupců ČJF. Dále bylo panem Kuklíkem na uvedené konferenci veřejně slíbeno zaslání podrobného (analytického) rozpočtu ČJF na rok 2022. I tento slib je ze strany pana Kuklíka do dnešního dne ignorován a je tak jasným vzkazem žadateli i všem členům ČJF. V předešlé žádosti o stejný rozpočet ČJF, které nebylo vyhověno, byla odpověď zahájena větou: ‚Děkuji za zaslaný dotaz a předně mi dovolte uvést, že Česká jezdecká federace je zcela transparentní organizací.‘ Bohužel, nejen já, mám stále větší dojem, že tomu je přesně naopak a vedení ČJF se snaží nás podrobnými informacemi příliš nezatěžovat. Ignorace mých žádostí tomu jen nahrává. S uvedeným způsobem jednání vedení ČJF se členy ČJF se nehodlám spokojit a budu i nadále podnikat kroky ke zvýšení informovanosti nás všech, kteří tvoříme naší ČJF,“ uvedl mimo jiné. 
 

Nepřehlédněte: ČJF si najala komunikační agenturu. Připravuje dokument "Mýty a fakta"

 

Karel Seidenglanz v dopise adresovaném členům Výkonného výboru i Rady ČJF, který redakce Jezdci.cz obdržela v kopii, žádá opakovaně o zaslání požadovaných informací. „Zároveň tímto žádám Radu ČJF, aby na svém dalším zasedání zprostila účetní ČJF mlčenlivosti, abychom všichni mohli získat jasné a přesné informace o ekonomice ČJF a o hospodaření s financemi ČJF – s financemi nás všech,“ doplnil na závěr.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová

Jste spokojeni s činností současného vedení České jezdecké federace?

celkem hlasů: 461

Hlasování skončilo.

Pracuje výborně, jsem spokojen/a. 12 / 2.6%
Něco se nepovedlo, ale jsem spíše spokojen/a. 21 / 4.56%
Půl na půl, něco mi vadí, ale výrazně si nestěžuji. 18 / 3.9%
Častěji jsem nespokojen/a, ale kdo jiný by to dělal? 31 / 6.72%
Jsem naprosto nespokojen/a, chtělo by to předčasnou změnu. 379 / 82.21%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE