reklama 11B

Komentář: Nový volební řád ČJF aneb jak si usnadnit znovuzvolení

ikonka

Rada České jezdecké federace schválila novou podobu Jednacího a volebního řádu konference oblastí ČJF. Úprava se v některých případech moc nepovedla a bez nápravy může způsobit nejasnosti, ale i usnadnění pro znovuzvolení současného vedení.
27.12.2022 15:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Jen pár dní před Vánocemi rozhodla Rada České jezdecké federace o dvou důležitých tématech, které se dotýkají všech členů tohoto spolku. Kromě zvýšení poplatků došlo ke změně Jednacího a volebního řádu konference oblastí ČJF, podle něhož se od 7. ledna budou volit členové jednotlivých oblastních výborů. Do 11. března proběhne celkem dvanáct oblastních konferencí.
 
Namísto toho, aby úpravy vnesly více transparentnosti do celého procesu voleb, některé články si buď protiřečí, nebo nabízí různé možnosti výkladu. V důsledku by také mohly přinést určité výhody pro současné členy oblastních výborů, kteří se tak budou moci zavčas připravit na své případné konkurenty. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé úpravy podrobněji.
 
Oblastní výbor Plzeňské oblasti ČJF navrhl Radě, aby v článku VI. „Volba členů oblastního výboru“ byl bod, který by korespondoval s bodem č. 1 v článku VI. Jednacího a volebního řádu konference ČJF, což znamená, aby konference oblasti zvolila nejprve předsedu oblasti a na jeho návrh pak další členy oblastního výboru. „Důvod je ten, aby byl oblastní výbor funkční a neskládal se například ze členů, se kterými by předseda obtížně komunikoval a spolupracoval. Zároveň by se tak sjednotil volební řád oblastních konferencí a celostátní konference,“ uvedla v návrhu předsedkyně oblasti Eva Mentlíková.
 
Rada ČJF tento návrh vyslyšela a odstavec 2 zmíněného článku nyní zní takto: „Konference oblasti ČJF stanovuje počet členů oblastního výboru a volí předsedu. Na jeho návrh jsou následně voleni další členi oblastního výboru, případně i místopředseda, pokud je v oblasti volen.“ Třetí odstavec pak doplňuje, že: „Předseda oblastního výboru, popř. místopředseda oblastního výboru jsou voleni v samostatné volbě, zbývající členové jsou voleni v následné volbě najednou.“ 
 

Psali jsme: Rada ČJF schválila nový Jednací a volební řád pro konference oblastí

 
Když pozorný čtenář dojde k odstavci s číslem 6, tak však musí být zmaten z toho, že na volebních lístcích je ponecháno volné místo pro další kandidáty. „Na volné řádky volebního lístku může každý delegát doplnit jména dalších navržených kandidátů, kteří kandidaturu přijali a vyjádřili souhlas dle odst. 4.“ Jenže odstavec číslo 4 prošel také úpravou a ta ve své podstatě nepřipouští variantu, aby bylo možné na volební lístek kohokoliv dodatečně dopisovat, jelikož všichni kandidáti v prvním kole musí být známi v předstihu delším jak týden. 
 
Královéhradecká oblast ČJF dokonce navrhovala, že kandidáti musí být navrženi minimálně 20 dní před konáním konference. Nakonec z dvaceti dnů zbylo osm. „Prvního kola se účastní ti kandidáti, kteří jsou písemně navrženi zástupcem subjektu dle článku III. odst. 1 tohoto jednacího řádu, do konce osmého dne předcházejícího dni oblastní konference oblastnímu sekretáři příslušné oblasti, která konferenci svolává.“
 
Aby těch zmatků nebylo málo, z publikovaného volebního řádu není jednoznačné, kdo se smí zúčastnit kola druhého. Na jedné straně delegátům subjektů toto vysvětluje odstavec číslo 6, kde se píše: „Druhého kola se mohou účastnit i kandidáti, kteří řádně přijali kandidaturu a jsou navrženi na jednání konference zástupcem subjektu dle článku III. odst. 1.“ a neposlední řadě, že: „Prvního kola volby předsedy oblasti se účastní pouze kandidáti navrženi dle článku VI. odst. 4.“. Jenže když dojdete k odstavci číslo 10, tak se dozvíte zcela rozdílnou informaci: „Pokud v případě volby předsedy, popř. místopředsedy oblastního výboru nezíská žádný z kandidátů v prvním kole potřebnou většinu hlasů, postupují do druhého kola dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Pokud ani ve druhém kole nezíská žádný z kandidátů potřebnou většinu hlasů, volba se opakuje a mohou se jí zúčastnit i noví kandidáti.“ 
 
To by pak znamenalo, že kandidáti navržení později, než v osmidenním předstihu mohou být voleni až v další volbě. Tuto informaci neoficiálně telefonicky potvrdil i člen Výkonného výboru ČJF Marek Holub. V řádném termínu nenavržení kandidáti se tak mohou zúčastnit až druhé volby, které ovšem předchází dvoukolová první volba. Pravděpodobnost, že k druhé volbě dojde, však není příliš vysoká, jelikož by nesměl získat nadpoloviční většinu ani jeden z případných dvou postupujících kandidátů ve volbě první.
 
Je potřeba si také položit otázku, proč vlastně členové Rady, resp. oblastních výborů chtějí, aby případní další kandidáti oznámili svoji kandidaturu déle jak týden předem, pokud z Jednacího a volebního řádu konference oblasti ČJF nevyplývá žádná povinnost jména kandidátů zveřejnit. Pokud by povinnost zveřejnění existovala, podobně jako je to v případě zveřejnění pozvánky na konferenci včetně programu, pak by to dávalo smysl. V nejednom případě se však v minulosti stávalo, že delegáti až na místě zjistili, zda vůbec současní členové oblastního výboru znovu kandidují či nikoliv. Pokud takové informace nejsou transparentně zveřejněny předem, pak celá změna v písemném navrhování kandidátů osm dní předem přináší výhodu pouze současným členům oblastního výboru a ti se tak na své případné protikandidáty mohou lépe připravit. 
 
Nabízejí se však i další rizika sporných situací, pokud by například oblastní sekretář tvrdil, že návrh jiného kandidáta nedorazil, anebo dorazil až po řádném termínu, a proto nebyl přijat. Kdo bude řešit případný spor? Stihne ho vyřešit včas? Má šanci se onen kandidát vůbec dozvědět o tom, zda jeho navržení bylo přijato, či nikoliv? O ničem takovém se v jednacím a volebním řádu nepíše, a tak i přes různá ujištění, že se bude postupovat transparentně vše hraje spíše ve prospěch současného vedení oblasti. Samozřejmě není cílem kohokoliv podezírat ze zlých úmyslů, ale pokud by je přesto někdo měl, dává mu to určitý prostor k manipulaci.
 

Čtěte také: Oblasti ČJF čekají již brzy volby. Možná podle nového volebního řádu

 
A nabízí se další otázka. Co když nebude chtít současný oblastní výbor pokračovat a osm dní předem nikdo nenavrhne kandidáta, příp. kandidátů bude nedostatek? Toto by měl nyní řešit odstavec číslo 11, který říká: „Pokud v případě volby dalších členů oblastního výboru nejsou zvoleni v prvním kole všichni členové oblastního výboru, jsou voleni zbývající členové oblastního výboru jednotlivě v dvoukolové volbě obdobně jako v případě volby předsedy, popř. místopředsedy oblastního výboru. Volbu je možno opakovat i vícekrát. Pokud již ale nejsou návrhy na kandidáty a nikdo zvolen nebyl, je možno volby ukončit. Pokud není zvolen předseda a potřebný počet členů výboru a ani minulý výbor není v řádném počtu, přebírá funkci oblastního výboru a správu oblasti generální sekretář, který smí vykonávat jen nejnutnější záležitosti týkající se zejména sportu a reprezentace oblasti a do šesti měsíců musí svolat novou oblastní konferenci. Konferenci svolá i dříve, pokud o to požádá nadpoloviční počet subjektů registrovaných v oblasti pro daný rok.“ Samozřejmě řešení to je, ale až praxe ukáže, jak šťastné, či nešťastné. Doufejme spíš, že se do takové situace žádná z oblastní nedostane.
 
Již za pár dnů a týdnů uvidíme, jak zodpovědně k přípravě oblastních konferencí ČJF přistoupí zástupci jednotlivých oblastí a zda prosazené změny využijí čistě ve svůj prospěch, nebo jména všech kandidátů obratem zveřejní. Ostatně, pro lepší rozhodování delegátů by bylo hezkým zvykem, pokud by měli členové ČJF v předstihu k nahlédnutí i „Zprávy“ předsedy oblastního výboru „o činnosti oblastního výboru“ a „o hospodaření oblasti“, ale také podrobnější volební programy kandidátů, s nimiž chtějí vstoupit do dalšího volebního období. I zástupci subjektů by na konference měli přicházet připraveni a měli by znát názory ostatních členů, které tam zastupují. Aby si však mohl každý udělat vlastní názor, musí mít nejprve dostatek relevantních informací. Kdo je nemá, snadněji se nechá na poslední chvíli ovlivnit a může se rozhodnout špatně.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský
Poznámka redakce: Autor komentáře je předsedou Jezdeckého klubu Jezdci.cz (MB0516) registrovaného ve Středočeské oblasti ČJF



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE