reklama 11A

Přes milion za galavečer ČJF. Na Žofín dříve svaz přispíval 50.000 Kč

ikonka

Česká jezdecká federace v nedávno zveřejněném dokumentu „Mýty a fakta“ obhajuje náklady na uspořádání galavečera, který stál 1.100.000 Kč. Redakci Jezdci.cz se podařilo zjistit, že akci v podobných parametrech uspořádal Jockey Club ČR za 300 tisíc.
02.05.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Během jarních oblastních konferencí České jezdecké federace byly jedním z diskutovaných témat náklady na uspořádání prosincového galavečera této zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice v pražském Cubex Centru. Ty se vyšplhaly na 1,1 milionu korun, což znamená, že v porovnání s celoročním rozpočtem svazu ve výši 39,1 milionu to odpovídá zhruba 2,8 procentům. Akce se přitom odhadem zúčastnilo jen kolem 250 osob. 
 
Kapacita sálu, která byla těsně před akcí výrazně snížena, byla původně stanovena dle internetového prodeje vstupenek prostřednictvím sítě GoOut na 400 osob. Cena vstupenky pro jednu osobu činila 850 korun a celý stůl pro osm osob bylo možné zakoupit za 5.950 Kč. Při reálných nákladech na akci to znamená, že i kdyby bylo zcela vyprodáno, tak náklady na jednoho návštěvníka činí 2.750 Kč, tedy více než trojnásobek oproti ceně vstupenky. Na jejich prodeji se dle informací ČJF vybralo 80.000 Kč, což znamená, že si lístek zakoupila necelá stovka osob. 
 

Nepřehlédněte: Meziročně ubylo ČJF přes 2.000 členů. Podle vedení jde o drobný pokles

 
Zástupci České jezdecké federace v publikovaném dokumentu „Mýty a fakta“ přesto uvedený rozpočet obhajují. „Po covidovém období jsme měli možnost realizovat opět akci pro všechny naše členy. Z Galavečera České jezdecké federace chceme do budoucna vybudovat prestižní značku. To znamená akci, která mj. přiláká nové partnery a firmy, kteří se budou chtít na této akci prezentovat. Proto se to snažíme dělat na odpovídající úrovni, aby akce měla v budoucnu prestiž a dosah. Chceme, aby do budoucna byla akce nejen samofinancovatelná, ale aby přinášela i příjem do rozpočtu ČJF,“ konstatovali zástupci ČJF v úvodu svého prohlášení na téma rozpočtu galavečera.
 

Koně na Žofíně za více jak dva miliony? Sotva za třetinu

„S těmito akcemi se začalo před více než 25 lety, například v prostorách v Litomyšli a následně pak pražského Žofína, kde tehdejší rozpočty přesahovaly dva miliony korun,“ uvádí dále ČJF. Proti takovém tvrzení se ostře ohradila někdejší šéfredaktorka časopisu Jezdectví Zdena Motyginová, která s myšlenkou pořádání akce Koně na Žofíně přišla. „Před pár dny se na webu České jezdecké federace objevil neparafovaný článek s prokazatelně lživými informacemi, trefně nazvaný ‚Fakta a mýty‘. Nevím, jak moc pravdivé informace jsou uvedeny v ostatních šesti bodech, ale bod číslo 6 zaručeně obsahuje nesprávné informace, a to ohledně žofínského galavečera. Takové šíření dezinformací si nelze nechat líbit, a proto jsem požádala ČJF, konkrétně generálního sekretáře a prezidenta, o veřejnou omluvu,“ uvedla Motyginová na webu iKůň.cz, který v současné době provozuje.
 
„Není pravdou, že galavečery na Žofíně pořádané redakcí časopisu Jezdectví, tehdy v majetku JUDr. Františka Čermáka a Ing. Květy Vtípilové, měly rozpočet dva miliony. Rozpočty, tedy na jedné straně příjmy a na druhé straně výdaje, se většinou na obou stranách pohybovaly kolem 500.000 Kč a většinou také byly vyrovnané, někdy mírně v červených číslech (jednalo se max. o desetitisíce). Na akci se v těch nejúspěšnějších letech sešlo kolem tisícovky diváků. Tato prestižní akce mohla proběhnout jenom díky velkému nadšení pořádajícího týmu a také díky přispění sponzorů,“ upřesnila s tím, že lživou informaci publikovanou Českou jezdeckou federací vnímá jako poškození dobrého jména pořadatelů, a proto žádá o veřejnou omluvu. „Jak asi pravdivé jsou ostatní body v článku, když ani tak jednoduchou věc, jako je rozpočet známého galavečera, si dobře placený aparát České jezdecké federace nedokáže zjistit? V článku Mýty a fakta se tak prokazatelně šíří další bludy a mýty, což je vtipný paradox,“ dodala Zdena Motyginová.
 

Galavečery dříve rozpočet ČJF tolik nezatěžovaly

Redakce Jezdci.cz má k dispozici rozpočty koňských galavečerů od roku 2006 (pozn. red. – autor článku byl členem organizačních týmů několika jezdeckých a dostihových galavečerů v letech 2005 až 2019). Z nich vyplývá, že akce pořádaná Pražskou vydavatelskou společností s.r.o. pro zhruba 900 osob v jednom z neprestižnějších společenských sálů v České republice měla rozpočty, které se na straně nákladů pohybovaly od cca 480 do 685 tisíc korun bez DPH, přičemž náklady na pronájem prostor činily 270 až 320 tisíc. O akci byl mezi veřejností velký zájem a tržby z prodeje vstupenek se blížily i ke 300 tisícům. Příspěvek ze strany České jezdecké federace zpočátku činil pouze 25.000 a později 50.000 korun včetně DPH. Nutno podotknout, že se nejednalo o vyhlášení všech disciplín, nýbrž zpravidla jen skoků a drezury. I tak akce pravidelně končila s vyrovnaným rozpočtem – řádově se jednalo o zisk, či ztrátu v nižších desítkách tisíc korun. 
 
Společný galavečer pro všechny disciplíny České jezdecké federace se konal poprvé v roce 2015 v Národním domě na Vinohradech s kapacitou sálu 630 osob. Technicky jej zajišťovala společnost Equinet s.r.o. (pozn. redakce – společnost je provozovatelem webu Jezdci.cz). Rozpočet na akci dosahoval necelých 445 tisíc bez DPH, zatímco příspěvek České jezdecké federace zůstal na částce 50.000 Kč vč. DPH. Tehdy akce skončila s prodělkem téměř 140 tisíc korun bez DPH pro pořádající společnost. Pronájem byl ve výši 95 tisíc a podobné částky dosahovaly náklady na catering. Akce se zúčastnilo 472 osob, z toho bylo 236 platících, 104 vstupenek dostala k dispozici ČJF pro hosty a oceněné a 132 vstupenek bylo bezplatně vyhrazeno pro partnery a podporovatele. 
 

Čtěte také: Prezident ČJF svolal Radu až po nátlaku z oblastí. Ty chtějí jednat

 
Další dva roky ČJF vyhlašovala ceny pro všechny disciplíny v rámci akce Koně na Žofíně a do Národního domu na Vinohradech se výroční ceny ČJF vrátily v letech 2018 a 2019. Realizaci opět zajišťovala Equinet s.r.o., ovšem na rozpočtu se již výrazněji podílela Česká jezdecká federace, a to i kvůli většímu počtu oceněných osob, které byly na akci pozvány, ale také výrazně vyššímu nájmu. Ten vzrostl na 130 tisíc bez DPH a o rok později dokonce na 176 tisíc bez DPH. Celkové náklady činily i po úsporných opatřeních cca 430 tisíc v roce 2018 a 480 tisíc korun bez DPH v roce 2019. Po připočítání DPH jde tak o částky 520 až 580 tisíc korun. Česká jezdecká federace hradila ze svého rozpočtu v uvedených dvou letech orientačně 330 a 380 tisíc korun včetně DPH.
 

Čím více peněz od sponzorů, tím dražší galavečer

V roce 2022 zajišťovala realizaci galavečera pro Českou jezdeckou federaci agentura Prestima s.r.o. a pro realizaci si obě organizace vybraly Cubex Centrum na pražské Pankráci. Redakce Jezdci.cz se snažila zjistit, kolik stojí exkluzivní pronájem těchto prostor a od provozovatele obdržela oficiální nabídku na období prosinec 2023 či leden 2024 za 140 tisíc bez DPH. 
 
„Galavečer ČJF 2022 nebyl ztrátový a disponoval vyrovnaným rozpočtem, který podobně jako celá organizace a produkce akce podléhal schválení vedení ČJF. Náklady na akci činily 1,1 milionu korun. Tato částka ovšem obsahuje daň státu ve výši 21 % z hodnoty pronájmu prostorů hodných této prestižní akce, z lístků se podařilo vybrat téměř 80.000 Kč, a navíc se nám podařilo sponzorsky získat částku ve výši 300.000 Kč, tedy z rozpočtu ČJF bylo hrazeno 720.000 Kč oproti alokovaným 800.000 Kč,“ zdůvodňují zástupci České jezdecké federace vynaložené náklady. „Catering jsme pro hosty nezajišťovali vůbec, pouze jsme pro návštěvníky plesu realizovali ‚welcome drink‘ a na stolech založili vína. Útrata na barech byla v režii samotných hostů. Ačkoliv se souhrnná částka jeví jako velmi vysoká, v porovnání rozpočtů obdobných akcí co do rozsahu a místa konání se jednalo o nižší rozpočet oproti standardu,“ jsou přesvědčeni autoři dokumentu „Mýty a fakta“ publikovaného na webu ČJF. 
 

Jockey Club si vystačil s 300 tisícovkami. Prestiži to neubralo

Pro srovnání jsme oslovili druhý velký jezdecký svaz, kterým je Jockey Club České republiky. Ten uspořádal slavnostní vyhlášení sezony 2022 na konci února letošního roku v kongresovém sále hotelu Olšanka. „Rada JC ČR rozhodla o tom, že pořádání Galavečeru českého turfu je zcela jistě zapotřebí, zejména po pauze s covidem. Nicméně s ohledem na náš rozpočet a další priority zastropovala oproti předchozím akcím (do roku 2019) částku možných nákladů na 250.000 Kč bez DPH. Mimo jiné rozhodla o tom, že si i členové Rady JC ČR uhradí svoje vstupenky. Proto bylo hledáno řešení, které umožní dodržet definovaný rozpočet, poskytne důstojné provedení a prostory. Vybrán byl hotel Olšanka s rekonstruovaným sálem, rozumnou nabídkou ubytování pro účastníky, parkovací kapacitou atd. Kapacita tamního sálu je max. cca 290 osob v námi požadovaném setupu,“ uvedl v rámci odpovědí na dotazy zaslané redakcí Jezdci.cz generální sekretář Jockey Clubu ČR Martin Pecka.
 

Psali jsme: ČJF vysvětluje, jak je to s klubem fotografů. Poskytnou jí foto zdarma

 
„Po celkovém vyúčtování akce lze konstatovat, že celkové náklady dosáhly částku 299.971 Kč, výnosy z prodeje vstupenek pak 92.209 Kč (1 osoba 490 Kč). Vstupné nehradili pouze ocenění účastníci, novináři a několik málo osob z řad našich partnerů. Celkový čistý náklad Jockey Clubu tedy činí v letošním roce 207.762 Kč. Z výše popsaných důvodů nebyl realizován žádný catering, účastníci si hradili vše sami. Partneři nebyli z časových důvodů osloveni, takže příjem žádný nebyl. Do budoucna s tímto ale počítáme. Celkový počet účastníků byl 262 osob,“ doplnil Martin Pecka s tím, že jen díky pochopení návštěvníků mohlo být dosaženo tohoto celkem pozitivního efektu. „Galavečer se podle našeho názoru vydařil i přes ekonomická opatření. Věříme, že při dlouhodobější přípravě tohoto projektu dosáhneme celkově na vyšší úroveň při zachování nákladů. Podle ohlasů návštěvníků však Galavečer proběhl k jejich spokojenosti,“ dodal na závěr sekretář Jockey Clubu. 
 

ČJF již pánuje další galavečer. Brzy oznámí jeho termín

V pořádání galavečerů chce pokračovat i Česká jezdecká federace, která v letošním roce pro podobné aktivity založila dceřinou firmu ČJF s.r.o. Ta má být servisní společností spolku, mezi jejíž činnosti patří zajišťování marketingu, propagace a reklamy spolku, ale také pořádání různých akcí a pronájem majetku ČJF. Rozpočty projektů realizovaných dceřinou společnosti tak pravděpodobně již nebudou muset podléhat schvalování Rady ČJF. Jednatelé ČJF s.r.o., jimiž jsou generální sekretář ČJF Petr Kuklík a viceprezidentka pro ekonomiku ČJF Vladimíra Pospíšilová, se budou zodpovídat Valné hromadě, kterou tvoří Výkonný výbor ČJF, resp. Dozorčí radě, jejíž členy jsou dva zástupci Rady ČJF Radovan Šalek a Alek Pejos, třetím členem dozorčího orgánu je pak Jiří Kunát z Výkonného výboru ČJF. 
 
„V pořádání významné akce Galavečera ČJF budeme pokračovat i letos. Věříme, že co nejdříve oznámíme našim členům termín konání akce v Praze a budeme se na všechny přátele jezdeckého sportu těšit v rámci vyhlášení letošní jezdecké sezony,“ dodali zástupci ČJF v dokumentu Mýty a fakta. 
 
Titulní foto: Magdaléna Straková
 

Je podle vás rozpočet na galavečer ČJF přesahující jeden milion korun akceptovatelný?

celkem hlasů: 197

Hlasování skončilo.

Ano, částku vnímám jako odpovídající úrovni akce. 13 / 6.6%
Nevím, neumím si na to udělat vlastní názor. 7 / 3.55%
Ne, částka je podle mě absolutně přemrštěná. 177 / 89.85%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE