reklama 11A

Požár na Děčínsku ohrožuje několik stájí. ČJF hledá i nabízí pomoc

ikonka

Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku ohrožuje i některé stáje. Jednou z nich je Jízdárna Všemily, jejíž majitelem je prezident České jezdecké federace Radek Rouč. Jak uvedl v rozhovoru, stáj ve Všemilech poskytla zázemí několika koním z okolí.
26.07.2022 14:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Přímo ve Všemilech na Děčínsku není situace v souvislosti s velkým požárem v úterý odpoledne kritická, ale provozovatelé tamního jezdeckého areálu již preventivně počítají s případnou evakuací koní. Zatím se naopak snaží pomáhat těm, kteří již museli své stáje opustit.
 
„V současné době tady u nás v prostředí máme kouř, který je nejen vidět, ale už je také cítit. Zatím je situace dobrá. V každém případě nedaleko od nás, zhruba deset kilometrů, už je situace taková, že se evakuují lidé a také koně,“ uvedl ve vysílání EquiRadia Radek Rouč, který je majitelem Jízdárny Všemily a současně prezidentem České jezdecké federace. 
 

Psali jsme: Tragický požár v rakouských stájích. V areálu uhořelo devět koní

 
„Doufáme, že nám evakuace nehrozí, ale už máme evakuační plán. Znamená to, že jsme obvolali známé lidi, jestli nemají volné boxy. Jsme připraveni na to, že pokud požár a hlavně kouř, se kterým jsou největší problémy, bude dále postupovat, tak bychom se evakuovali,“ pokračuje Rouč. Zároveň však chce věřit tomu, že k tomu nebude muset dojít. „Snad ta situace nenastane, ale vzhledem k včerejšku není jisté nic. Byli jsme požádáni lidmi z jedné stáje, jestli bychom jim případě nepomohli. My jsme jim řekli, že samozřejmě ano. Doufali jsme všichni, že taková situace nenastane, a nakonec jsme od dvanácti do pěti do rána evakuovali koně ze vzdálenosti deseti kilometrů od nás,“ popisuje situaci, která se mění každou hodinou. 
 
Stáj, kterou pomáhal Radek Rouč s ostatními evakuovat, se nachází ve Vysoké Lípě. „Je to westernová stáj a přiznám se, že ani nevím, jak se ti lidé jmenují. Jen jsme naskákali do aut, vzali jsme přepravníky na koně a evakuovali jsme koně k nám do stáje,“ uvádí s tím, že v tuto chvíli je kromě deseti evakuovaných koní a dalších čtyřicet trvale ustájených. Evakuace tohoto jezdeckého centra by tak nebyla vůbec jednoduchá. „Já si myslím, že riziko naší evakuace ve Všemilech je relativně nízké, protože hasiči a úřady věří, že dostanou požár pod kontrolu. V každém případě informace se každou chvílí mění. Teď tady neprší, ale dost do toho fouká vítr. Věříme, že to dobře dopadne a stěhovat se nebudeme muset,“ konstatuje.
 

Psali jsme: Záchrana stovek koní v Řecku. Požáry přišly rychle a nebývale razantně

 
Kolik dalších jezdeckých areálů je aktuálně požárem ohroženo, Radek Rouč neví. „My zatím nevíme kolika koní a stájí by se tato situace mohla dotknout. Dali jsme na web a Facebook České jezdecké federace a severočeské oblasti ČJF výzvu, aby nám provozovatelé jezdeckých areálů poslali případné nabídky na dočasné ustájení. Zároveň bychom chtěli i případným provozovatelům stájí, které budou v ohrožení, poskytnout touto cestou informace o volných boxech a o tom, kdo by jim mohl v případě potřeby pomoci. My jsme zatím pomohli s evakuací koní z Vysoké Lípy a další zprávy o evakuaci koní máme z obce Janov,“ doplňuje v rozhovoru pro EquiRadio prezident České jezdecké federace.
 
Zastřešující organizace jezdeckého sportu v České republice myslí i na případné další koňská střediska v jiných regionech, která by se mohla dostat do podobné situace. „Vzhledem k rozsáhlým požárům v oblastech Hřenska a Zlínska prosíme o pomoc nejen všechny členy ČJF, kteří mohou v případě potřeby poskytnout volné kapacity ustájení či přepravy koní, aby se obrátili na oblastní sekretáře postižených oblastí. Ti případnou pomoc budou koordinovat. Ze severočeské oblasti je to paní Monika Machková, jejíž telefon je 724 785 670, ze zlínské oblasti pak paní Marie Sehnalová, jíž lze kontaktovat na telefonu 602 511 103,“ uvádí se na webu České jezdecké federace.
 
AKTUALIZACE 26. 7. 2021 ve 13:40 hodin:
HZS Ústeckého kraje zveřejnil informace pro majitele hospodářských zvířat z oblasti Kamenické Stráně a Vysoké Lípy: „Majitelům hospodářských zvířat, která vyžadují delší evakuační čas, doporučujeme připravit zvířata pro případnou evakuaci, která by mohla nastat při zhoršení podmínek požáru.“
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE