reklama 11B

Bugatti útěkem zachránil ostatní. Teď je v kritickém stavu na klinice

ikonka

Srdceryvný příběh se skrývá na pozadí tragického požáru v areálu Sportovní stáje Málek na Boháňce v okrese Jičín. Nebýt patnáctiletého belgického teplokrevníka G-Bugatti Dwerese Hagen, škody by byly mnohem větší. Teď sám bojuje o život.
01.09.2021 18:25  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  | 
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

 
Pět jednotek hasičů vyjíždělo v úterý 31. srpna po půlnoci k požáru stáje stodoly v obci Boháňka. Venkovní stáj o rozměrech asi 5 x 3 metry hořela při příjezdu hasičů v plném rozsahu. 
 
„Mimo likvidace plamenů se jednotky soustředily také na ochlazení vedlejšího objektu s uskladněným senem. Další šíření požáru bylo brzy zastaveno, likvidaci pak hlásil velitel zásahu operačnímu středisku v 02:40 hodin,“ uvádí v oficiální zprávě hasiči Královéhradeckého kraje.
 
„Už během nočních hodin působil na místě události vyšetřovatel hasičů, ohledání požářiště pokračovalo za denního světla ve spolupráci s Policií ČR a experty z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče. Co bylo konkrétní příčinou požáru, to se stále vyšetřuje. Škoda, kterou požár způsobil, byla odhadnuta na asi 1,5 milionu korun. Hodnoty ve stejné výši zůstaly uchráněny,“ dodávají hasiči. Na místě události zasahovaly profesionální jednotky z Hořic, HZSP ČEPRO a.s. Cerekvice nad Bystřicí a JSDH Hořice, Miletín a Cerekvice nad Bystřicí.
 
Ve venkovní stáji, která zcela shořela, byli dva koně. Sedmnáctiletý holštýnský valach Cornils se bohužel nedostal ven a požár nepřežil. Ve sportovním prostředí velmi známý patnáctiletý belgický teplokrevník G-Bugatti Dwerese Hagen se z plamenů dokázal dostat, díky čemuž upozornil na vzniklý požár. 
 

Psali jsme: Ve Sportovní stáji Málek hořelo. Jeden kůň požár na Boháňce nepřežil

 
„Bugattimu se podařilo přes otevřenou horní půlku dveří dostat ven. Běžel nahoru kolem sousedů, kteří mají nad námi kravín a mají tam alarm. Díky tomu, že slyšeli dusot kopyt a spustil se alarm, vyběhli ven a zjistili, že u nás hoří,“ popisuje přítelkyně Ondřeje Málka Michaela Brožková.
 
„Když jsme na místo přiběhli, zjistili jsme, že venkovní stáj je celá v plamenech. Původně jsme si mysleli, že tam Bugatti také zůstal. Jelikož požár začal přeskakovat i na vedlejší objekt, snažili jsme se odtamtud dostat další koně odnaproti. Bohužel to nešlo, koně stáli v rohu jako přikovaní a nechtěli se pohnout. Nechali jsme je tedy otevřené a doufali, že vyběhnou ven. Běželi jsme zachraňovat další koně, protože už začala hořet stodola, ve které je uskladněné seno a sláma. Snažili jsme se je vyhnat na dvůr, což se nakonec nějak podařilo,“ vypráví s pláčem. 
 
Během počátečního hašení se od souseda dozvěděli, že je jeden kůň na louce. „Došlo mi, že je to Bugatti. Když přijeli hasiči, šli jsme se tam podívat, a když jsme po tmě viděli, že vypadá relativně v klidu, běželi jsme zpět pomáhat. Až když to bylo uhašené, tak jsme pro něj šli a zjistili, v jak těžkém je stavu. Byl extrémně popálený, bez ocasu, bez hřívy. Odvedli jsme ho ke kravínu a začali shánět veterináře. Volali jsme Kačce (pozn. red. – Kateřině Málkové), a ta zavolala Rudu Doležala. Když přijel, řekl, že to zkusíme a odvezeme ho na kliniku do Heřmanova Městce,“ pokračuje Michaela Brožková v popisu situace. 
 

Nepřehlédněte: Kateřina Málková: Náš Bugatti mi připomíná společné okamžiky s taťkou

 
Ačkoliv je G-Bugatti Dwerese Hagen v kritickém stavu, všichni doufají v zázrak. „Prostě bojuje a snaží se. Je k nepoznání, je to hrozný pohled, ale nejdůležitější je stav vnitřních orgánů. Je nadýchaný zplodin a selhávají mu ledviny. Nevypadá to dobře, ale věříme, že to dokáže. Už toho dokázal tolik. Je to neuvěřitelný kůň a všechny nás zachránil. Nebýt jeho, mohli uhořet další koně, vedle je i náš barák, kde bydlíme. Všude je uskladněná sláma a seno. Kdyby nám svým útěkem a spuštěním alarmu nedal vědět, nezachránili jsme vůbec nic,“ dodává se slzami v očích Michaela. 
 
Nejen lidé od koní se rodině Málkových snaží pomoci a jezdkyně Andrea Halíková iniciovala vznik sbírky. Ve středu 1. září byl založen transparentní účet „Sbírka na pomoc Sportovní stáji Málek“ u Raiffeisen Bank, jehož číslo je 2223336686/5500. „S Katkou a Ondrou moc děkujeme všem za spoustu zpráv a nabídky pomoci. Moc si toho vážíme. Také děkujeme všem lidem z obcí Boháňka a Skála, kteří nám tady po požáru také pomáhají. Jsme moc vděční!“
 
Foto: se souhlasem SDH Hořice, hasičů Královéhradeckého kraje a Kateřiny Málkové
 
AKTUALIZACE 3. 9.: Bugatti svůj boj o život prohrál. Obrovská vlna solidarity neutichá



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE