reklama 11B

Bugatti svůj boj o život prohrál. Obrovská vlna solidarity neutichá

ikonka

Všichni, kdo od úterka sledují dění po požáru ve Sportovní stáji Málek, doufali v zázrak. Ten se však nakonec nekonal. Patnáctiletý belgický teplokrevník G-Bugatti Dwerese Hagen prohrál svůj boj o život. Napříč Českou republikou běží vlna solidarity.
03.09.2021 09:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
V pátek 3. září přišla smutná zpráva. Patnáctiletý belgický teplokrevník G-Bugatti Dwerese Hagen, který je velmi známý díky sportovním úspěchům nejen s Kateřinou a Ondřejem Málkovými, prohrál svůj boj o život. 
 
Při úterním požáru stájí v obci Boháňka na Jičínsku utrpěl Bugatti těžké popáleniny. Jeho tělo se s traumatem i přes veškerou péči veterinářů na klinice v Heřmanově Městci nedokázalo vypořádat. Informaci nám v ranních hodinách potvrdila parkurová jezdkyně Andrea Halíková, která iniciovala vznik Sbírky na pomoc Sportovní stáji Málek.
 
Krátce poté Kateřina Málková na sociálních sítích zveřejnila dojemný vzkaz. „Bubli, byl jsi ten nejvíc nejneuvěřitelnější a nejbojovnější kůň na světě! Zachránil jsi mi rodinu, zbytek koní, všechna ostatní zvířata i naši střechu nad hlavou. Na společné roky s tebou a Němou nikdy nezapomeneme. Dohlížejte tam prosím všichni na nás! Děkuju ti za všechno pane G.“
 

Psali jsme: Bugatti útěkem zachránil ostatní. Teď je v kritickém stavu na klinice

 

G-Bugatti Dwerese Hagen byl ustájen v areálu rodiny Málkových ve venkovní stáji, která v úterý krátce po půlnoci začala hořet. Vedle něj měl box taktéž jezdecké veřejnosti známý sedmnáctiletý holštýnský valach Cornils, který na rozdíl od Bugattio neměl takové štěstí a nepodařilo se mu z boxu uniknout. Jeho o dva roky mladšímu sousedovi se to přes otevřenou horní půlku vstupních dveří podařilo, ale mezi tím utrpěl vážné popáleniny. Útěkem však dokázal upozornit na požár sousedy, u jejichž nedalekého kravína spustil alarm. I díky včasnému přivolání hasičů požár nezpůsobil mnohonásobně větší újmy na majetku i na životech dalších zvířat. Přesto hasiči odhadli škodu na půldruhého milionu korun.
 
Bugatti byl po převozu na veterinární kliniku do Heřmanova Městce v kritickém stavu. I když se ve čtvrtek zdálo, že nastalo malé zlepšení, v pátek v časných ranních hodinách uhynul. Pro Kateřinu Málkovou byl G-Bugatti Dwerse Hagen životním koněm a tento valach byl pro ni jedinečný i díky vzpomínkám na tatínka, s nímž se kvůli závažné nemoci musela předčasně rozloučit. „Vážím si všech krásných vzpomínek, které jsem díky němu mohla prožít se svým taťkou,“ uvedla vloni v listopadu při rozhovoru pro Jezdci.cz.
 

Nepřehlédněte: Kateřina Málková: Náš Bugatti mi připomíná společné okamžiky s taťkou

 

„Bugatti k nám přišel jako sedmiletý a byl to původně kůň pro bráchu jako náhrada za jeho zraněnou stájovou jedničku. Mně ho půjčil o rok déle jako osmiletého, abych si s ním zkusila vyjet kvalifikaci na mistroství Evropy juniorů, což se nakonec povedlo. Další sezonu jsem Bugiho vrátila bráchovi opět zpátky a ten se s ním zúčastnil mistroství Evropy mladých jezdců. – Je to velmi schopný kůň a velký srdcař, který rád spolupracuje s jezdcem. Nikdy nás v ničem nenechal,“ vzpomínala před časem Kateřina. Ze společných úspěchů s Bugattim si nejvíce cenila účasti na mistrovství Evropy juniorů v Arezzu a mladých jezdců v Šamoríně. Dále pak vyhraného Poháru národů v Budapešti, druhého místa z mistroství České republiky, ale i všech dalších úspěšně absolvovaných mezinárodních závodů. 
 

Čtěte také: Máme skvělé podmínky pro práci s koňmi v terénu, říká Kateřina Málková

 
Kateřina Málková v sedle G-Bugatti Dwerse Hagena po Balouco z matky Zarzuela Leuze po Zandor Z absolvovala 140 startů, tím posledním byla účast při nedávné Noční velké ceně eLED v Ptýrově u Mnichova Hradiště. Její bratr Ondřej s ním závodil v 45 soutěžích, jen o tři starty méně s ním má v kariéře na webu České jezdecké federace Kamil Papoušek. Jednou s ním závodila Adéla Půlpánová, dvakrát Matěj Kotalík a třikrát Alžběta Vojtková.
 
Rodina Málkových se musí nyní vypořádat nejen se ztrátou druhého koně, který byl velkou srdeční záležitostí, ale také s materiálními škodami, které požár napáchal v jejich areálu. Pomoci se jim v tom snaží stovky lidí, kteří za pouhých 42 hodin zaslali na transparentní účet „Sbírka na pomoc Sportovní stáji Málek“ u Raiffeisen Bank, jehož číslo je 2223336686/5500, téměř 678 tisíc korun. Sbírka nadále běží a vlna solidarity nejen mezi jezdeckou komunitou přetrvává. 
 
Foto: se souhlasem SDH Hořice, hasičů Královéhradeckého kraje a Kateřiny Málkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE