reklama 11B

Poslání rozhodčích a jejich náplň práce z pohledu Markéty Kvapilové

ikonka

Markéta Kvapilová je předsedkyní jedné z oblastí České jezdecké federace, ale především uznávanou rozhodčí. Zaměřuje se hlavně na všestrannost. O tom, jak vypadá její práce a co potřebuje umět dobrý rozhodčí, se s námi podělila v rozhovoru.
22.10.2023 06:30  |  Autor: Ulrika Kopřivová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Všichni, kterým záleží na zachování čistoty jezdeckého sportu, by si měli vážit práce rozhodčích. Úkolem rozhodčího je být bdělý, sledovat dění a nebát se v případě potřeby zasáhnout. A takovou zkušenou rozhodčí, která se snaží vždy jednat ve prospěch sportu, je Markéta Kvapilová. 
 
Co vás k životní roli rozhodčího přivedlo? Jak dlouho ve funkci působíte?
Jsem rozhodčí od roku 1994, tuto funkci zastávám na závodech drezurních, skokových i ve všestrannosti. Udělat si licenci rozhodčího a pracovat v této funkci byla pro mě návaznost na dřívější aktivní sportování a také chuť účastnit se i nadále jezdeckých závodů, i když trochu z jiné strany.
 
Bylo pro vás náročné nastudovat veškerá pravidla, nebo vám to šlo samo?
Pravidla jsou obsáhlá, bohužel, bez znalosti pravidel však nelze ve funkci rozhodčího dobře pracovat. Určitě neznám všechna pravidla nazpaměť, ale v pravidlech se umím orientovat a vím, jak a kde v případě nějaké specifické situace vyhledat řešení, které má v pravidlech oporu.
 
Co vás na práci rozhodčího nejvíce naplňuje a baví?
Vyrostla jsem v hřebčíně v Kladrubech nad Labem, můj život je spojen s koňmi a jezdeckým sportem od raného mládí. Mám ráda koně, jezdectví, lidi kolem koní a v průběhu let jsem poznala mezi koňaři spoustu kamarádů i několik přátel.  Ráda se s těmito lidmi potkávám, a protože již aktivně na koni nesportuji, práce rozhodčího je pro mě cestou, jak být ve sportu činná i nadále.  Zároveň jsem již delší dobu členkou oblastního výboru Východočeské oblasti ČJF, v posledních třech volebních obdobích zastávám funkci předsedkyně oblasti. Znalost průběhu jezdeckých soutěží v jednotlivých disciplínách, běžné praxe na závodech a různých vzdělávacích akcích je pro mě neoddělitelnou součástí mé práce v jezdecké federaci. Bez dobré znalosti tohoto prostředí by bylo obtížné zodpovědně reagovat a spolupodílet se na vytváření celého systému akcí pod hlavičkou České jezdecké federace.
 

Doporučujeme: Stává se jezdectví sportem pro bohaté, nebo tomu tak bylo vždycky?

 
Kam nejraději jezdíte na závody? Máte nějaké oblíbené areály nebo upřednostňujete některé disciplíny?
Asi nemám přesně vybraná místa, kam jezdím více či méně raději. Nejvíce mě baví jezdit na závody ve všestrannosti, tuto disciplínu mám velmi oblíbenou. Zároveň se však ráda účastním různých skokových i drezurních závodů. Mám ráda výzvy, několikrát jsem byla i u zrodu nových akcí, nových areálů, nových pořadatelů. Vytvářet a spoluorganizovat něco nového mě baví hodně, a myslím, že dnes i díky svým letitým zkušenostem mohu být nápomocna. Pokud mám čas, ráda se jedu podívat i na větší závody do zahraničí.
 
Bez čeho byste se při soudcování na závodech nemohla obejít? Co je pro vás nezbytné? 
Nemám žádná zvláštní přání, potřeby či požadavky pro vykonávání funkce rozhodčího. Takže stačí vyhovující areál s odpovídajícím vybavením dle disciplíny, dobře připravení koně a jezdci, rozumní majitelé a trenéři, obětavý pořadatel a parta zkušených funkcionářů.
 
Jak důležité je, aby si lidé ve sboru rozhodčích mezi sebou rozuměli i lidsky?
Je vždycky dobré, když pracují ve sboru rozhodčích lidi, kteří si rozumějí a vzájemně se respektují. Pokud je sbor veden zkušeným hlavním rozhodčím, který umí rozumně rozdělit jednotlivé funkce, úkoly a pravomoci, tak pak dobře pracuje i sbor rozhodčích, kde ne všichni na sebe lidsky slyší. Práce rozhodčího je služba pro pořadatele, pořadatel si rozhodčí najímá na určitou činnost a není dobré do výkonu funkce rozhodčího, či jiného funkcionáře, zatahovat případné osobní neshody.
 
Vzpomenete si na situaci, kdy jste při své práci rozhodčího udělala chybu, za kterou jste se pak musela jezdci omluvit?
Rozhodčí nejsou stroje, chybovat je lidské.  V posuzování výkonů dle pravidel se snažím nechybovat, za svým rozhodnutím, udělením známky za výkon, si stojím. Jsou však i jiné úkoly, které se v průběhu závodů řeší – časové plány, souběh soutěží, startovní pořadí, dekorovací ceremoniály a tak dále. Tam lze pochybit, popřípadě něco opomenout, snadno. V případě pochybení je jistě omluva na místě, to je pro mě normální způsob komunikace.
 
Co jsou nejčastější trable, které musíte při práci rozhodčího řešit? Co práci rozhodčích nejvíce komplikuje? 
Práce rozhodčího je především v posuzování a hodnocení předváděných výkonů v souladu s dodržováním platných pravidel jezdeckého sportu. Jakékoliv odchylky od platné legislativy je potřeba řešit. Škála nestandartních situací je poměrně bohatá. Mnohé problémy v průběhu soutěží vznikají například i neznalostí či nerespektováním pravidel, malou zkušeností začínajících jezdců, někdy ne příliš odborným vedením jezdců na opracovišti, nerespektováním pravidel welfare pro koně. Úkolem rozhodčího je být bdělý, sledovat dění a nebát se v případě potřeby zasáhnout.
 
Kdy jste se při závodech naposledy kvůli něčemu rozčílila?
Není dobré se příliš rozčilovat. Téměř každá situace má řešení. Umím dát v případě potřeby najevo jasný nesouhlas. Myslím si však, že problémy diskutované v klidu a s nadhledem mají daleko efektivnější řešení než urychlené závěry v afektu.
 
Je v současné době v pravidlech něco, co byste ráda změnila? Jaké změny jste za poslední dobu uvítala?
V poslední době se v rámci České jezdecké federace diskutuje mnoho velkých témat, mnoho návrhů úprav a změn. Máme nový výsledkový software, připravujeme změny ve stanovách, konzultujeme úpravy v systému vzdělávání, zvykáme si na nový sazebník. Aktuálně diskutujeme o kategorizaci skokových jezdců, zavádění žlutých karet, zavádění platby zápisného na závody. Hledáme cesty k malým pořadatelům, k jejich podpoře, hledáme způsoby, jak zlepšit práci s mládeží, se začínajícími jezdci, jak uchopit vzdělávání cvičitelů, trenérů.  Všechna tato témata se budou prolínat svým způsobem i do pravidel. Já nejsem zastáncem příliš mnoha úprav nejednou, ve stejném období. Je lepší řešit věci postupně, ať se neudělá příliš mnoho chyb. 
 
Jaký máte názor na každoroční úpravy pravidel, jak se tomu nyní děje? Je to podle vás nezbytné? 
Časté změny a každoroční úpravy pravidel – to je trochu česká specialita posledních let.  Z důvodu přehlednosti bych vítala, asi jako většina z nás, přísnější posouzení nutnosti případných úprav a zavádění změn v delších časových horizontech.  Častější změny dělat pouze v souladu s pravidly Mezinárodní jezdecké federace FEI.
 
Foto poskytla: Markéta Kvapilová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz | EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.
 
Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.
 
Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.
 
Komunity na síti
 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 
Máme rádi parkury Jezdci.cz
 
Máme rádi dostihy Jezdci.cz
 
Máme rádi drezuru Jezdci.cz
 
Máme rádi vozatajství Jezdci.cz
 
Máme rádi všestrannost Jezdci.cz
 
Máme rádi reining a western Jezdci.cz
 
Máme rádi voltiž Jezdci.cz
 
Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz
 
Máme rádi pony sport Jezdci.cz
 
FB Jezdci.cz
 
FB Jazdci.sk
 
FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz

reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE