reklama 11A

Petra Potměšilová o treku s koňmi v Gruzii: Byl to takový wellness čundr

ikonka

Toulat se přírodou s koňmi a spát pod širákem, to je sen mnoha lidí. Úspěšná westernová jezdkyně a trenérka Petra Potměšilová Svejkovská jezdí na čundry v okolí svého ranče v severních Čechách, ale už projela v sedle i část Gruzie včetně Kavkazu.
30.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: poskytla Petra Potměšilová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Petra Potměšilová Svejkovská je úspěšnou westernovou jezdkyní a trenérkou. Provozuje Ranč Radana poblíž České Kamenice, kde se zabývají výcvikem koní a také chovem plemene paint horse. Ve westernovém podcastu Equiradia prozradila Petra třeba to, že rozhodně nepropadla koním už v nejútlejším dětství, jako tomu bylo u mnoha jiných jezdců. „Určitě jsem se nenarodila s tím pověstným koňským virem. Když mě asi v šesti letech chtěli posadit na koně, nepovedlo se jim to. Začala jsem jezdit asi ve dvanácti letech na vesnici, kde jsme bydleli. A k velkému koni jsem se dostala až jako plnoletá.“
 
Zásadním Petřiným koněm byla klisna českého teplokrevníka. „Je to jeden z mých nejdůležitějších koní. Jmenuje se podle ní náš ranč. Radce bylo už sedmnáct let a já jsem jezdila ji panu Ingrišovi. Nakonec jsem ji koupila a prožila s ní ještě dvanáct let. U nás dožila do devětadvaceti let,“ vzpomíná Petra na klisnu, s níž zažila i první závody.
 
„V začátcích ty závody, to bylo rodeo, ale takové spíš sranda rodeo,“ říká Petra o prvních westernových zkušenostech. „Jezdily se různé rychlostní disciplíny i disciplíny s kravami. V té době se nesmělo lasovat, ale jezdila se taková soutěž se sundáním krepáku z krku té krávy nebo telete, a to mě moc bavilo,“ dodává.
 

Čundry v přírodě

Velmi zajímavé je povídání o koňských puťácích, které Petra vedle westernu a chovu provozuje. Lokalita jejich ranče na okraji Českosaského Švýcarska k tomu doslova vybízí. „Jezdíme rádi do přírody, na čundry. Jezdíme za známýma, aby nám to v okolí ukázali, protože většinou koňáci vědí, kde to je u nich hezké, takže rádi využíváme koňáky v širokém okolí“ vypráví jezdkyně. 
 
Noci přečkávají s koňmi přímo v přírodě. „Míváme domluvené přespání někde nablízku, když by bylo ošklivo, ale většinou přespáváme nadivoko. Uděláme ohrádku pro koně někde a u lesa a spíme. Pokud mám mladého koně, který není v tomto směru zkušený, vezmu k němu nějakého koně, který už toto zná. Aby to okoukal od něj. Postavíme ohrádku, není to nic s elektřinou, prostě omotáme nějaký ohradník kolem stromů na kraji louky u lesa, dáme pár tyček do země. Většinou si uděláme větší ohrádku, aby mohli celou noc žrát,“ popisuje Petra.
 
„Občas se stane, jak není v tom ohradníku elektřina, že v noci koně vylezou z té ohrádky, ale my spíme hned někde vedle, takže buď uděláme ohrádku znovu nebo je uvážeme u stromu,“ dodává jezdkyně, která má za sebou i jeden zajímavý koňský trail, a to v Gruzii.
 

S koňmi přes Kavkaz

„Všichni se mi trochu smějí, že mám doma málo ježdění, a tak si jedu zajezdit do Gruzie,“ říká pobaveně. „Byl to nápad kamarádky z ranče Lenky, která chtěla, abychom jely společně čtyři holky do Gruzie. První cesta byla do hor, kdy jsme jely ve výšce tři tisíce metrů nad mořem a přejížděly jsme Kavkaz. A to byl neuvěřitelný zážitek. Z toho jsme odvodily druhou cestu. Slíbily jsme si, že pojedeme další rok znovu do Gruzie. Navštívily jsme jinou část země, byly jsme v národním parku Vašlovani.“
 
Strávily tam vždy několik dní v sedle a pak několik dní měly na přesuny a přelety. „My jsme to měly zařízené i s jídlem, které mají výborné. A také se spaním. Je to trek, který si naplánujete a oni ho zařídí, jak si ho naplánujete. Nabízejí i treky, kdy spíte ve stanu a berete si jídlo a pití. Ale my jsme byly na wellness čundru, jak tomu s holkami říkáme, kdy jsme spaly v posteli v ubytování.“
 
O tom, jaké dostaly k dispozici koně, jak to v Gruzii s koňmi vypadá, jak cesta probíhala a co je potkalo, mluví Petra ve vysílání EquiRadia. A mluví také o aktivitách a o koních, které má tady v Česku. 



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE