reklama 11B

Márová: Důvěra koně je důležitá v extreme trailu i working equitation

ikonka

Šárka Márová se koním a westernovému ježdění věnuje od dětství. Její rodiče koupili polorozpadlý kravín na periferii Českých Budějovic a vybudovali z něj jezdecký areál. Vedle práce s mladými koňmi se zaměřuje na extreme trail a working equitation.
12.01.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Na obsedání a výcvik mladých koní se Šárka Márová zaměřuje v podstatě od svých patnácti let. I když její specializací jsou westernové disciplíny, mezi její klienty patří také majitelé parkurových koní. „My westerňáci to děláme prostě dobře. Máme na to své metody a lidé, kteří jezdí Anglii toto velmi oceňují,“ řekla Šárka v úvodu rozhovoru pro EquiRadio
 
Rozhodně se však nepovažuje za trenérku. „Většinou mě oslovují amatérští jezdci, tedy lidé jako já, když si koupí koníka a třeba nemají tolik zkušeností nebo v nějaké fázi si nejsou jistí, jestli by byli tomu koníkovi oporou. V tomto směru jim jsem ochotná pomoci, jelikož s tím mám dostatek zkušeností,“ upřesnila. 
 

Psali jsme: Sport vám prověří i povahu koní, říká chovatelka American Paint Horse

 
V rámci sportovních aktivit se věnuje dvěma různým disciplínám, které na první pohled nemají mnoho společného. Jsou jimi extreme trail a working equitation. „Extreme trail vznikl v Americe, jako většina disciplín, které trochu více inklinují k tomu westernu. Jeho základem je ježdění v přírodě. My sice tady máme úžasnou možnost ve volné přírodě jezdit, ale ne všude to tak je. Proto začaly vznikat parky, které kopírovaly terény a různé překážky, které tam můžeme potkat – ať už jsou to údolí, potoky, soutěsky, klády a tak podobně. Potom si řekli, že by mohli také uspořádat nějakou soutěž, aby se ukázalo, kdo je na tom lépe. A tak vznikl extreme trail. Takže kdo jezdí na vyjížďky, jezdí v podstatě extreme trail,“ zjednodušeně konstatovala.
 
V extreme trailu je velmi důležitá důvěra mezi koněm a jezdcem. „Koně do překážky nemůžete dostat násilím. U skákání je to jednodušší. Když se dostatečně rozejdu a skok si dám ke stěně, kůň ho přirozeně přeskočí. Když vám však skočí pod tlakem do vodní překážky, tak to může být také začátek velkého úrazu, případně smrti jednoho z aktérů. Proto my hodně dbáme na bezpečnost jezdců, koní i vodičů, kteří si mohou mladého koníka připravovat ze země. Myslím si, že jako doplňková disciplína je extreme trail velmi vhodný,“ pokračuje Šárka.
 
Je přesvědčena, že pro koně, kteří chodí do terénu, je extreme trail také velmi důležitý z pohledu získávání nových zkušeností. I když se může zdát, že se kůň ničeho nebojí, když se dostane do obtížné situace, může se snadno začít bát. „Stává se nám, že přijdou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že jejich koně vše vydrží a ničeho se nebojí. Na těch lehčích překážkách to může být bez problémů, ale u těch těžších se stává, že do ní koník vleze a dostane strach, zradí se a pak už tam nechce,“ upozorňuje na možná úskalí.
 

Čtěte také: Ranchové disciplíny jsou pro lidi více dostupné, vysvětluje Mertová

 
Určitou důvěru v jezdce musí kůň prokázat i při disciplíně working equitation, zejména při práci s dobytkem. „Tato disciplína pochází z tradičního ježdění původem z Portugalska. Je to takový čtyřboj a skládá se ze čtyř testů. – První je drezurní test, dále test ovladatelnosti, test rychlosti a test s dobytkem. Soutěže vždy nemusí mít všechny čtyři části. Pro nižší soutěže se nemusí zařazovat test s dobytkem a test rychlosti,“ popisuje další jezdecké odvětví, kterému se věnuje. 
 
„Každá asociace by měla být schopna uspořádat soutěže všech kategorií a musí umožnit růst jezdců, takže se nám hodí spíše areály, kde možnost práce s dobytkem je. Není to dogma, můžou se pořádat soutěže i nižších kategorií, případně si dobytek vypůjčit. Jsem velmi ráda, že už jsme vychovali řadu českých jezdců k tomu, že mohou reprezentovat Českou republiku v zahraničí. Zároveň i zveme k nám zahraniční trenéry a velmi častým návštěvníkem je samotná ikona tohoto sportu Pedro Torres a jeho asistenti z Pedro Torres Academy. Každý měsíc probíhají kliniky v našem domovském areálu Lowe Obořiště,“ shrnula Šárka Márová v podcastu EquiRadia dění v další jezdecké disciplíně, která v poslední době zaznamenala velký rozvoj. 
 
Foto: poskytla Šárka Márová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }