reklama 11D

Western je různorodý, každý si v něm najde to své, říká Gabrielová

ikonka

Westernová jezdkyně, trenérka a rozhodčí Karla Gabrielová začínala ve Frenštátě pod Radhoštěm s voltiží, následoval parkur a drezura. K westernu se dostala úplnou náhodou, a to díky jedné vyjížďce. Nejen o tom vypráví v rozhovoru.
20.12.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Karla Gabrielová je úspěšná jezdkyně a trenérka all around tříd, rozhodčí a prezidentka Paint Horse Clubu ČR. Ačkoliv se koním nevěnoval nikdo z rodiny, samotnou Karlu to k nim táhlo již odmalička. „Vždy, když k nám přijeli orat koně na pole, chtěla jsem si sednout za chomout a alespoň se svézt,“ prozrazuje Karla ve westernovém podcastu EquiRadia.
 
Později si Karla našla jezdecký oddíl ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se nejprve začala věnovat voltiži. V klubu pak vyzkoušela i parkur a drezuru, což jí dalo dobrý jezdecký základ. „Poté bohužel přišly nějaké úrazy a musela jsem s ježděním na nějakou dobu přestat,“ popisuje.
 
„Když jsem se po čase potkala s jednou kamarádkou, nabídla mi, že si můžu přijít zajezdit a netrvalo dlouho a dostala jsem se do toho zpět,“ říká Karla a dodává, že se prozatím bavíme pouze o anglickém stylu ježdění. „K westernu jsem se dostala úplnou náhodou. U nás doma v Čeladné, kde sídlili i manželé Prosovi, jsem jednou jela se svou klisnou na vyjížďku. Na té jsem potkala paní Prosovou, která mi nabídla, jestli nechci jezdit i její kobylu. Ta ale byla ježděná ve westernu, takže když jsem souhlasila, znamenalo to i přesun k westernu.“ Karla se tak učila za pochodu a zprvu to pro ni byl šok. „Ze začátku jsem se pořád lépe cítila v anglickém stylu a jezdila tak i svoji kobylu doma,“ prozrazuje.
 

Psali jsme: Metamorphosis je jako bumerang, vždy se k nám vrátil, říká Weinmannová

 

Manželé Prosovi stavěli v Čeladné areál a Karla pomáhala v jeho rozjezdu. „Musela jsem najít a nakoupit koně. Vybírala jsem je a dovážela z Německa. Bylo to náročné, dopoledne jsem koně přiježďovala, odpoledne trénovala lidi. No a v noci dodělávala papíry,“ směje se Karla.
 
Po nějaké době se jezdkyně chtěla osamostatnit a vrátila se domů se svou klisnou a jednou klientkou, se kterou později začaly závodit. První disciplíny, kterým se Karla začala závodně věnovat, byly pleasure a trail. Disciplíny začaly postupně přibývat a z Karly se stala téměř univerzální jezdkyně. „Začala jsem jezdit například superhorse, ten zjednodušeně kombinuje hned několik disciplín, trail, western riding, reining a pleasure.“
 
Kromě toho Karla westernové ježdění propaguje na různých akcích. „Snažím se lidem na akcích přiblížit a představit různé westernové disciplíny. Myslím si, že se jedná o tak různorodý sport, že každý si v něm najde to své. Je tam drezura, rychlostní disciplíny, práce s dobytkem, nebo třeba rančovní třídy,“ vysvětluje a dodává, že k tomu se váže i propagace toho, jací jsou koně skvělí parťáci. Což koneckonců dokázala předvedením svého hřebce bez uzdečky.
 

Čtěte také: Košvancová: Práce s mladými koňmi mě naplňuje, dávám jim dostatek času

 
Když se Karla přestěhovala za přítelem do Kroměříže, přesunula se s koňmi na malý ranč, kde každoročně pořádají menší závody s dobytkem proložené různými rychlostními disciplínami. „Naše hobby závody se staly už jakousi tradicí. Vždy se jede i průvod po obci a míváme skvělou odezvu od okolí. Lidé k nám chodí rádi, a tak i když vždy říkáme, že akci pořádáme naposledy, nakonec závody uspořádáme i další rok,“ říká Karla a dodává, že to vždy obnáší alespoň čtrnáctidenní přípravy. 
 
Mezi své nejvýznamnější sportovní úspěchy jezdkyně řadí několik mistrovských titulů z western ridingu a superhorse. Od roku 2017 nebyla hůře než druhá. Kromě toho reprezentovala Českou republiku na Středoevropských pohárech, odkud také přivezla několik nejvyšších příček. V neposlední řadě také závodila v Polsku a na Slovensku. „Rok 2022 se ale bohužel nesl ve znamení úrazů. Nejdříve jsem měla zlomená žebra, poté zpřetrhané vazy v koleni. Zaměřila jsem se tak hlavně na kvalifikování na mistrovství ČR,“ přiznává.
 
Karla však není pouze úspěšnou jezdkyní a trenérkou, ale také velmi vyhledávanou rozhodčí. Jako WRC rozhodčí musí mít neustále přehled nad pravidly hned několika disciplín. „Díky tomu, že jsem byla na závody jako rozhodčí často zvaná, měla jsem pravidla stále v hlavě,“ vysvětluje Karla a dodává, že nejnáročnější je na rozhodování celodenní soustředění. Nerada by totiž někoho poškodila. „Úplně nejtěžší je na tom asi to, že nemohou vyhrát všichni a je složité vybrat jen jednoho vítěze z těch nejlepších. Dobrý pocit pak přichází z toho, že si mě lidé opakovaně na závody zvou, což značí, že jsou s mojí prací spokojení, a to mě vždy těší,“ dodává Karla ve vysílání EquiRadia.
 
Foto: poskytla Karla Gabrielová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }