reklama 11B

Metamorphosis je jako bumerang, vždy se k nám vrátil, říká Weinmannová

ikonka

Reiningová jezdkyně Lenka Weinmannová si svého prvního koně pořídila ihned po maturitě, reiningu se začala věnovat díky návštěvě rakouské stáje. S hřebcem Metamorphosis získala v roce 2022 mistrovský titul v seniorské kategorii.
29.11.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Kontakt s koňmi Lenka Weinmannová vyhledávala už odmalička a využívala každou možnost se svézt. Později začala docházet do jezdeckého kroužku, ve kterém jezdila v anglickém stylu. „Svého prvního koně jsem si koupila hned po maturitě. Rodiče trvali na tom, že před maturitou je to nemyslitelné, abych školu zdárně dokončila. Teď samozřejmě zpětně chápu, že to byla vhodná podmínka,“ vypráví Lenka ve westernovém podcastu EquiRadia. Klisnu si mistryně z roku 2022 odvezla na Galloway farmu, kde současně pracuje jako organizátorka svateb.
 
S příchodem sportovních ambicí si jezdkyně musela pořídit perspektivnějšího koně. Ani nově koupený valach však nedosahoval požadovaného potenciálu. „Jako třetího svého koně jsem si pořídila šestiměsíční hříbátko, Silvera Magic Flo,“ říká Lenka o koni, se kterým se později začala naplno věnovat sportu.
 
K reiningu se dostala úplnou náhodou. Rok po maturitě se Lenka podívala do velkého reiningového areálu v rakouském Wiener Neustadt. „Tam jsem poprvé viděla, o čem to je, a jako divák jsem se zúčastnila i velkých závodů. Tenkrát to pro mě byl ještě nedosažitelný cíl, neboť moje první klisna na tuto disciplínu vhodná nebyla. Nejvíce mě k tomu pak přivedla asi Jitka Mertová, která působí u nás na Galloway farmě,“ prozrazuje. Pod vedením Jitky Mertové se Lenka podívala i na závody a ujistila se, že reiningu se chce věnovat.
 

Psali jsme: Košvancová: Práce s mladými koňmi mě naplňuje, dávám jim dostatek času

Mezi největší úspěchy reiningové jezdkyně patří bezesporu vítězství na mistrovství České republiky. Na šampionátu Lenka sedlala hřebce Metamorphosis, který se do České republiky dostal z Itálie. „Na Galloway farmu se Met dostal současně s Jitkou, které byl nabídnut do tréninku. Po několika sezonách se vrátil zpět ke svým majitelům, ale netrvalo dlouho a Met se jako bumerang vrátil zpět na farmu, kde si ho nejprve pronajal a později odkoupil jeden z Jitčiných klientů. Tím byl můj nynější přítel, a tak jsem se vlastně s hřebcem dala dohromady.“
 
Začátky pro dvojici ale nebyly nijak jednoduché. „Met je sice hrozný srdcař a je skvěle naježděný, ale také nedá nic zadarmo, takže naše společné začátky byly trochu krkolomné,“ přiznala Lenka. O několik měsíců později se ale s plemenným hřebcem vydala na mistrovství České republiky, kde ovládla seniorskou kategorii a k titulu přidala i stříbro z kategorie amatér.
 
Na šampionát roku 2022 vzpomíná jezdkyně velmi ráda. „Dobře bodově ohodnocené jízdy jsme s Metem předvedli i na kvalifikačních závodech, nebyla jsem ale úplně spokojená se samotným provedením. Zbytek sezony jsme tak věnovali zlepšování některých věcí, kde jsme ale nevěděli, jestli se to u čtrnáctiletého hřebce ještě může zlepšil. Met se ale vždy snaží vyhovět, jak jen může a na mistrovství dokázal předvést vše, na čem jsme pracovali a ukázal, že ještě není starý na to, aby se učil novým věcem,“ popisuje Lenka a dodává, že i kdyby výsledek na vítězství nestačil, byla by velmi spokojená s celkovým chováním a projevem hřebce.
 
Věk pro hřebce není podle Lenky nijak podstatný. „Metův zdravotní stav často konzultujeme s fyzioterapeutem i veterinářem a hřebec se stále cítí skvěle a do důchodu nechce,“ říká jezdkyně ve vysílání EquiRadia a dodává, že další plány se vždy odvíjí od možností, jak časových, tak finančních.
 
Foto: poskytla Lenka Weinmannová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }