reklama 11B

Petru Cruse do Texasu dovedla láska k plemenu appaloosa. A později i k muži

ikonka

Zajímavou cestu ušla Petra Cruse. Někdejší prezidentka Appaloosa Horse Clubu začínala u koní podobně jako řada dalších mladých dívek. Přes prvního koně za jateční cenu a první kontakty s westernem se dostala až do Texasu.
28.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: poskytla Petra Cruse  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Petra Cruse žije už deset let v Texasu. Její vášní je totiž western, práce s americkými plemeny koní, nejvíc pak s plemenem appaloosa. „Odmalička jsem měla dětskou touhu dostat se ke koním. Koukala jsem všude na koně, ale neměla jsem šanci nikde jezdit před zhruba tím třináctým rokem. To byly spíš takové ty prostáté chvilky u ohrady, pohlazení nebo sledování koní, když někde jeli. Když byla někde možnost v cirkuse nebo prostě kdekoliv podívat se na koně, tak jsem vždycky po tom strašně toužila. Ale my jsme byli sportovní rodina, lyžovala jsem závodně, jezdili jsme na kole, takže nebyl čas. Plus jsem z města, takže nebyla ani moc příležitost,“ vypráví Petra ve westernovém podcastu EquiRadia.
 
Rozhodující pro další Petřiny kroky byl pobyt u koní v Senetářově u Brna. „To mi bylo myslím třináct, když jsme dostala ten pobyt pro mě, mou sestrou a dva naše kamarády. Jeli jsme na takový malý rodinný statek. Tam jsme se mohli seznámit s koňmi. Čistili jsme stáje, čistili jsme koně a za odměnu jsme potom jezdili na vyjížďky.“
Petra tam opakovaně trávila čas o prázdninách. „Bylo to takové hodně dobrodružné, protože to bylo dost pracovní. My jsme byli ještě hodně mladí, takže jsme sklízeli seno z polí, odváželi jsme hnůj na voze se zapřaženým koněm a krásně jsme si to užili.“
 

Čtěte také: Pavel Orel: V Americe jsem pracoval pro Joe Hayese. Dal mi strašně moc

 

Později jezdila v Ořešíně u rodinného známého a pak přišla možnost mít vlastního koně. „Na veterině byl takový koník, který už nebyl úplně zdravý a nikdo s ním nechtěl pracovat,“ popisuje Petra, jak přesvědčily se sestrou rodiče, aby koně za zhruba pět tisíc korun koupili. To už byla rozhodnutá, že v budoucnu chce jezdit a dělat nějaký sport související s koňmi. „To bylo pro mě top, nade všechny ostatní sporty. Myslím, že mi to hodně pomohlo i s pubertou, vždycky jsem měla toho koníka, abych mu mohla svěřit všechny svoje problémy.“

 

Cesta k westernu

Petra se postupně dostala k lepším koním. „Kamarádka Iveta Solařová mě nechala jezdit na své docela šikovné kobyle a pak jsem se různými náhodami dostala k westernovému ježdění. To bylo přes Míšu Zachovou. Ta mě seznámila s Esther Weber. A přes návštěvy westernových závodů a takové motání kolem, jsem zjistila, že moje největší touha je koník plemene appaloosa. V roce 2009 jsem opět s pomocí rodičů zakoupila první appaloosu, dvouletého valáška. A s ním jsem začala tu cestu,“ vzpomíná jezdkyně na svého prvního koně pro tuto disciplínu. 
 
„Řekla bych, že jsem toho moc neuměla. Byla jsem takový jezdec-kaskadér. Byla jsem schopná jet na ne zcela dobře vycvičeném koni, terény venku, ale takový ten westernový výcvik, to jsem moc nevěděla, jak se má správně dělat.“ Petra se dál vzdělávala, navštěvovala kurzy Esther Weber, pomáhala v Appaloosa Horse Clubu, dělala dva roky public relations. Sama se pak na dva roky stala prezidentkou klubu. „A pak v určitý moment přišla idea, že bych se chtěla podívat do Ameriky. To byl rok 2012.“
 
 

Texas – stát zaslíbený westernu

U její cesty do Spojených států amerických stála opět Esther Weber. „Pozvala mě Esther, protože ona v té době bydlela s přítelem v Pilot Pointu, což je takové hlavní koňské město v Texasu. Je tam všechno soustředěno, ranče, all round a halterové koně, reining. Je tam ranč na každém rohu. Původně jsem přijela jen tak na pozvání kamarádky, abych se podívala,“ líčí Petra moment, kdy se začala psát další životní kapitola.
 

Psali jsme: Ranchové disciplíny jsou pro lidi více dostupné, vysvětluje Mertová

 

„Mým cílem bylo zjistit, jak to chodí, poznat pár lidí a na podzim se jet podívat na Appaloosa World Show.“ To se jí splnilo. „Jela jsem jako divák a součást týmu, kdy jsem pomáhala jako ošetřovatelka koní trenéra Steva Cruse, který pracoval pro Esther a jejího přítele Marka. Steve byl jejich trenér a jezdil k nim domů pracovat s koňmi. Steve je mnohonásobný mistr světa, horseman, zná kolem koní všechno, pohybuje se kolem nich čtyřicet let. Tak byla dohoda, že potom půjdu k němu do stájí a zkusím si dělat mu ošetřovatelku, zkusíme jet i na pár závodů.“ Toto bylo osudové setkání a osudové rozhodnutí, protože Steve se stal nejen Petřiným trenérem, ale i životním partnerem. Dnes jsou manželé.
 
Dva roky po prvním pobytu v USA si Petra ještě držela zaměstnání v Česku a střídala návštěvy Texasu s prací v Brně. Od roku 2014 žije natrvalo v Texasu, kde s manželem mají svůj ranč. „Zastoupena prakticky všechna americká plemena. Ale naše centrum Steve Cruse Show Horses vždycky mělo hlavně plemeno appaloosa, což bylo myslím tím důvodem, proč jsem do Ameriky a ke Stevovi dostala, protože appaloosy jsou pro mě srdeční záležitost,“ říká Petra ve vysíláni EquiRadia, v němž vypráví mimo jiné třeba také, jaké jsou rozdíly mezi americkým a evropským přístupem k práci s koňmi.
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }