reklama 11B

Košvancová: Práce s mladými koňmi mě naplňuje, dávám jim dostatek času

ikonka

Westernová jezdkyně a trenérka Dráža Košvancová hrála do svých pětadvaceti let závodně basketbal. Koně a později westernové ježdění ji okouzlili natolik, že se nyní věnuje hned několika aktivitám s nimi spojenými, a to i pořádání závodů a seminářů.
27.09.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Kromě toho, že je Dráža členkou prezidia Czech Quarter Horse Association, je také aktivní jezdkyní, trenérkou, organizátorkou závodů a seminářů. To všechno je schopná zvládat díky velké podpoře ze strany rodiny a manžela. „Dříve jsem také pracovala v kanceláři, kde jsem zastávala asistentské pozice. Takže organizovat vlastní i cizí čas bylo náplní mé práce a řekla bych, že jsem si to transformovala do toho koňského světa,“ prozrazuje Dráža ve westernovém podcastu EquiRadia. Nyní jsou koně pro Drážu hlavní pracovní náplní a doufá, že se do budoucna nic nezmění.
 
Dráža Košvancová pochází z rodiny, která s koňmi neměla nic společného. Rodiče si přáli, aby se jejich dcera věnovala nějakému sportu, tatínek konkrétně preferoval basketbal. Ten Dráža hrála profesionálně do svých pětadvaceti let. „Koně ale byli vždy mojí velkou láskou. Jezdectví pro mě bylo takovým doplňkovým sportem, který jsem ovšem měla vždy raději než to, co jsem dodělala díky rodičům. Po dokončení vysoké školy jsem si začala sama vydělávat a pořídila si prvního koně. Od té chvíle se koně stávali stále větší a větší součástí mého života,“ říká jezdkyně.
 
Rodiče Drážu v jezdectví podporovali po celou dobu. „Díky nim jsem mohla jezdit každé léto na koňské tábory, což není úplně levná záležitost. Takže díky nim jsem byla stále u koní a nějak se v tomto směru vyvíjet.“
 

Psali jsme: Na volných otěžích, ale precizně. All around začátky Veroniky Cejpové

 
Prvním Drážiným koněm byla kříženka velkopolského koně a norika se jménem Zorka. „Vše jsem se od začátku učila společně s ní, kdy jsme začínaly v anglickém stylu. Až později jsme se připravily na získání westernové licence a zúčastnily se našich prvních závodů. Western mě tak okouzlil, že už jsme u něj se Zorkou zůstaly, absolvovaly jsme spolu i mistrovství České republiky a podařilo se nám získat několik dobrých umístění.“ Po ukončení sportovní kariéry se Zorka začala věnovat vzdělávání dětí.
 
Nejvíce Drážu naplňuje práce s mladými koňmi, pro ty jsou ideální disciplíny ze země. Zaměřuje se nejen na trénink koní, ale i lidí, kteří za svou trenérkou dojíždějí právě s mladými koňmi. „Také se zabývám předváděním koní, kteří jsou pak hodnoceni z chovatelského pohledu, kde rozhodčí hodnotí, jak konstitučně vypadají.“ Disciplíny ze země se těší velké oblibě, a to nejen proto, že jsou vypisovány pro mladé koně, kteří ještě nejsou jezdečtí, ale i proto, že v nich mohou soutěžit lidé, kteří třeba nemohou kvůli nějakým zdravotním obtížím jezdit. Dráža ještě dodává, že velmi kvituje vypisování těchto soutěží pro starší koně, než jsou roční a dvouletí, což koním dává více času a nespěchá se na ně.
 

Čtěte také: Ranchové disciplíny jsou pro lidi více dostupné, vysvětluje Mertová

 
Kromě toho se Dráža stíhá věnovat i soutěžím ze sedla. „Vzhledem k tomu, že mojí nejoblíbenější disciplínou ze země je in hand trail, tak mojí nejoblíbenější disciplínou ze sedla je pochopitelně trail. Koně si tak mohu nejdříve předem připravit ze země a naučit je práci na kavaletách a potom je pro ně samotný trail mnohem jednodušší. Jedná se o hodně technickou disciplínu, která vyžaduje velkou přípravu a strategii,“ popisuje jezdkyně svou nejoblíbenější disciplínu. Dráža je také all around jezdkyně a trenérka. Hodně se vzdělává v disciplíně pleasure a má ráda, když se koni dá dostatek času.
 
„Do Czech Quarter Horse Association jsem vstoupila z toho důvodu, že právě toto plemeno si mě získává stále víc a víc. Líbí se mi pleasuroví a all aroundoví koně a byla bych ráda, kdybychom mohli tuto sféru více podpořit a tyto koně u nás více rozšířit. Je načase objevit krásu all aroundových quartrů,“ říká Dráža.
 
Do budoucna by si přála, aby byla šance kvalitního vzdělávání v České republice. Také by ráda pořádala semináře se zahraničními trenéry, kteří bývají vždy velkou inspirací. „Ráda bych se věnovala i nějakým teoretickým seminářům, jejichž obliba také roste. Moc se mi líbí sféra vzdělávání a vzájemného inspirování,“ dodává Dráža ve vysílání EquiRadia.
 
Foto: poskytla Dráža Košvancová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }