reklama 11D

Alena Jeníček: Jako freelance si plánuji čas. Chci mít osobní život

ikonka

Profesionální ošetřovatelka koní Alena Jeníček sbírala zkušenosti mimo jiné ve stájích Oldstaj s.r.o. a ve Všeticích. Poté se i kvůli finanční stránce rozhodla pro cestu freelance, což jí vyhovuje dodnes. Žije v Olivě a užívá si poznávání Španělska.
09.02.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Ke koním přivedla Alenu Jeníček teta, když jí bylo asi osm let. Začalo to tak, že nejprve několikrát do týdne postupně navštěvovala jezdecký klub Respo v Tachově.
 
„V tachovském Respu jsem se jako malá věnovala pony sportu. Závodila jsem v drezuře, parkurovém skákání i všestrannosti. Při přechodu na velké koně jsem si zvolila už jen parkurové skákání. Měla jsem i mistrovské ambice. Pak jsem ale na republikovém šampionátu v kategorii dětí spadla z obou svých koní v prvním kole,“ vzpomíná na své první jezdecké zkušenosti Alena. Od té doby už skákala jen pro radost, a to až do výšky 130 centimetrů. Posledních závodů se zúčastnila v roce 2014. Svého posledního vlastního koně Garsona nakonec prodala a rozhodla se věnovat závodům z druhé strany, tedy jako profesionální ošetřovatelka. 
 
Co vás konkrétně vás přimělo začít pracovat a živit se jako profesionální ošetřovatelka koní? 
Přiznala jsem si, že nikdy nebudu dobrý závodní jezdec. Především kvůli mé předzávodní nervozitě a neschopnosti vidět dobře vzdálenost ke skoku. Řekla jsem si, že pro mě i všechny okolo bude ošetřování schůdnější cesta.
 
Jak náročné pro vás bylo na začátku učení se všem potřebným věcem při práci s koňmi vysokých kvalit? 
Nebylo to moc náročné. Měla jsem totiž dobrý základ z mezinárodních závodů, které jsem absolvovala jako ošetřovatelka ve stáji Ing. Milana Pěchoučka, kdy jsem s ním a Martinem Štorkánem jezdila na závody do Německa a Rakouska.
 
Ve které stáji jste úplně původně začínala a jaké další stáje jste mohla navštívit v této pozici?
Začínala jsem, jak už jsem zmínila, ve stáji Respo Tachov. Pak jsem studovala Jezdeckou akademii v  Mariánských Lázních, takže jsem působila i ve stáji Ondřeje Nágra. Jako ošetřovatelka jsem začínala ve stáji Oldstaj s.r.o., odtud jsem se přesunula do Všetic, do mého  posledního „českého“ působiště. 
Od té doby už jsem pracovala jen v zahraničí jako ošetřovatelka na volné noze. Díky tomu jsem měla možnost spolupracovat např. s Katharinou Offel, Maiklem van der Vleutenem, Abdullahem AlSharbatly, Jensem Hilbertem a spoustou dalších jezdců. 
 
Co bylo tím hnacím motorem, že jste se rozhodla pro vykonávání této práce takto v zahraničí? 
Touha cestovat, poznávat nové lidi i místa a v první řadě také finanční ohodnocení.
 
Působila jste také v trvalém angažmá v konkrétní stáji nebo se vydáváte jen směrem freelance? Co je pro vás lepší, výhodnější a kterou cestu preferujete?
V zahraničí jsem vždy pracovala jako freelance. Preferuji tuto cestu, protože jsem vdaná a chci mít také vlastní osobní život. To při práci u koní na plný úvazek není možné. Jako freelance si můžu plánovat čas a závody, které chci dělat, podle sebe a svých potřeb.
 

Psali jsme: Denisa Kiss: V Česku jsem se setkala s nepochopením. Mám ráda řád

 
Už jsme asi všichni slyšeli o „Pětihvězdových krávách“. Potkáváte se s členkami na závodech a mohla jste od nich už třeba získat nějaké nové informace? 
Ano s některými z děvčat se znám osobně. Ale já jsem jen „Čtyřhvězdová“ a na tuto úroveň mi dokonale stačí mé vlastní „know how“, takže jsem zatím nepotřebovala čerpat od děvčat. 
 
U koho působíte v tuto dobu? Představíte nám je? 
Momentálně již čtvrtým měsícem pracuji pro dva amatérské jezdce ze Švýcarska v mé domovské MET Oliva ve Španělsku. To mi velice vyhovuje, protože jsem doma a zároveň mám až do konce dubna o práci postaráno.
 
Máte ve stáji vždy nějaké oblíbence, kterým věnujete více času? Nebo svůj přistup ke koním nerozlišujete?   
Většinou pracuji s koňmi maximálně 3 týdny, takže svůj přístup nerozlišuji. 
 
Co všechno musí profi ošetřovatel zvládat a umět? Co je hlavním klíčem k úspěchu? 
Za mě hlavně tři věci: být dochvilná, spolehlivá a organizovaná.  Většinou lidé ocení i takovou banalitu, jako že přijdete ráno včas do práce. Jednou se mi stalo, že se mě klientka při domlouvání naší spolupráce ptala, jestli mi nedělá problém chodit do práce ráno třeba na sedmou hodinu. Dost mě tato otázka překvapila. Proč se na ni ptala? Naposledy měli totiž freelance ošetřovatelku, která nikdy nebyla ve stáji dřív než v deset hodin.
 
Jak zvládáte rozdělovat vaší práci a volný čas? Máte i nějaké jiné záliby? 
Od září do dubna, když jsou závody tady u nás, nemám žádný volný čas. Vynahrazuji si to přes léto, kdy ráda jezdím na motorce a poznávám krásy Španělska.
 
Co vás na této práci baví nejvíce a co naopak ráda nemáte? 
Nejvíce mě baví kontakt a práce s lidmi z celého světa. Nemám naopak ráda povrchnost a nadřazenost některých jezdců, kteří si neváží práce ošetřovatelů a chovají se k nim opravdu nehezky. 
 
Jaké jsou vaše plány pro letošní sezonu? 
Mé aktuální plány jsou dokončit jarní MET Oliva, která končí 24. dubna 2022 a potom si dám dlouhé volno, při kterém se budu věnovat studiu španělštiny. Letošní rok pro mě bude jiný v tom, že nebudu cestovat za prací, jako v předchozích letech, ale budu se soustředit na práci jen tady ve Španělsku. 
 
Foto: poskytla Alena Jeníček



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE